Adrz

Deze folder geeft u informatie over een blindedarmontsteking bij kinderen. Het is goed u te realiseren dat de situatie anders kan zijn dan beschreven.

In je buik zitten allerlei organen, waaronder je darmen. Je hebt een dunne en een dikke darm en op de plaats waar de dunne darm dikke darm wordt zit ook een aanhangsel van een paar centimeter. Dat wordt de blindedarm genoemd. Wanneer deze ontstoken is, noemen we dit een blindedarmontsteking of een appendicitis.

Klachten blindedarmontsteking

  • Meestal begint de pijn rond je navel, de pijn verplaatst zich later vaak naar de rechterkant van je buik.
  • Je hebt minder trek in eten, je bent misselijk en moet mogelijk ook overgeven.
  • Je hebt koorts
  • Je voelt je niet lekker
  • Je hebt diarree of je hebt moeite met poepen.

Dag van de behandeling

Voorbereiding

Op de Spoedeisende Hulp (SEH) gaat de dokter nakijken of jij een blindedarmontsteking hebt. Dat wordt gedaan door aan je buik te voelen, door bloed af te nemen en vaak ook door een echo-onderzoek. Heel soms moeten er ook nog andere onderzoeken gedaan worden. Als alles duidelijk is, word je opgenomen op de kinderafdeling en zijn er twee mogelijkheden: antibiotica via het infuus of een operatie.

Lege maag
Voor de operatie is het belangrijk dat je maag leeg is; de inhoud van je maag kan anders in je longen terecht komen en hierdoor kan je een longontsteking krijgen.

De behandeling

Op de kinderafdeling krijg je een bed, de kamer deel je meestal met andere zieke kinderen. Je krijgt verdere uitleg over jouw opname en eventuele operatie. De verpleegkundige brengt je naar de operatiekamer, waar nog allerlei vragen aan jou en/of je ouders worden gesteld. Op de operatiekamer krijg je een kapje met zuurstof en medicijnen tegen de pijn en om te gaan slapen (narcose). Daardoor merk je niets van de operatie. Als je dat wilt, mag er een vertrouwd iemand zoals je vader, moeder, opa of oma bij je blijven tot je slaapt.

Operatiekamer
Als je weer wakker wordt, is de dokter klaar met de operatie en heb je pleisters op je buik. Je voelt je nog moe en je buik kan gevoelig zijn. Je wordt dan naar de uitslaapkamer gebracht. Via je infuus geeft de verpleegkundige vocht en medicijnen.

Na de behandeling

Eén van je ouders of verzorgers mag weer bij je zodra je wakker wordt. Je bent dan nog in de uitslaapkamer. De verpleegkundige houd je goed in de gaten via de plakkers op je buik die gekoppeld zijn aan het scherm bij je bed en controleert regelmatig je bloeddruk. Als je goed wakker bent, word je opgehaald door de kinderverpleegkundige en ga je terug naar de afdeling. Na de operatie mag je weer eten en drinken. Het is verstandig te beginnen met wat vla of een beschuitje en als dit goed gaat verder uit te breiden naar wat je normaal eet. Je krijgt regelmatig paracetamol en zo nodig sterkere medicijnen om ervoor te zorgen dat je weinig pijn hebt en je niet misselijk voelt. Om je darmen weer goed te laten werken is het belangrijk om te bewegen, daarom mag je snel na de operatie weer gewoon rondlopen en uit bed komen.

Als er ook een buikvliesontsteking is gezien bij de operatie blijf je langer in het ziekenhuis. Je krijgt dan een aantal dagen medicijnen antibiotica via je infuus. Dit om je lichaam te ondersteunen de ontsteking tegen te gaan en om de kans op het ontstaan van een abces te verminderen. Als er geen buikvliesontsteking was, mag je meestal de volgende dag of dezelfde dag van de operatie nog naar huis, afhankelijk van hoe je je voelt en hoe laat je bent geopereerd.

Nazorg

  • Je krijgt een afspraak mee om terug te komen op de polikliniek of een belafspraak met de dokter.
  • Het is verstandig de eerste tijd nog wel wat rustig aan te doen. Niet iedereen is hetzelfde, maar voor de meeste kinderen geldt dat ze ongeveer een week thuisblijven van school en sporten, daarna kun je dit weer voorzichtig opbouwen. Gemiddeld duurt het minimaal een week of zes voor je weer helemaal de oude bent.
  • Douchen mag, baden of zwemmen nog niet, de pleisters kunnen tegen water en de pleisters laten vanzelf los. Als ze niet afvallen mag je ze ergens tussen de tien en veertien dagen zelf verwijderen. De draadjes in de wondjes lossen vanzelf op. Als er vocht onder de pleister blijft staan is het verstandig de pleister eerder te vervangen. Er hoeft geen pleister meer op als de wondjes droog zijn.
  • Als de wondjes goed genezen zijn mag je ook weer in bad of zwemmen.

Aandachtspunten na ontslag

  • Neem contact op bij: koorts, hevige buikpijn, braken en uitblijven van ontlasting of juist meerdere keren per dag waterdunne diarree.
  • Let goed op de wondjes, neem contact op als deze rood zien, toenemend pijnlijk zijn of er pus uitkomt.
  • De verpleegkundige van de afdeling neemt voor je ontslag met jou het advies over de pijnstilling door. Het is belangrijk de pijnstillers de eerste dagen op vaste tijden in te nemen. Daarna kun je de pijnstillers minderen of stoppen.

Wij adviseren om een jaar lang de littekens niet bloot te stellen aan de zon of de littekens in te smeren met zonnebrand factor 50. Dit om hyperpigmentatie te voorkomen. Dit is een bruine verkleuring van de littekens die mogelijk niet meer weg trekt.

Contact

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of ontstaan er na de behandeling onverhoopt problemen waarover u zich zorgen maakt, dan kunt u bellen naar de polikliniek Chirurgie via 088 125 42 37.

Als u de afdeling niet kunt bereiken, kunt u bellen naar de Receptie van Adrz via 088 125 00 00.

Wilt u een afspraak maken, annuleren of verzetten? Neem dan contact op via het contactformulier. Deze wordt vaak dezelfde werkdag nog in behandeling genomen. U kunt op werkdagen tussen 8.00 uur en 13.00 uur ook telefonisch contact opnemen met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00, kies in het keuzemenu voor optie 1.