Adrz

Deze folder geeft u informatie over een blokkade van het zenuwnetwerk in de bovenbuik. Het is goed u te realiseren dat de situatie voor u persoonlijk anders kan zijn dan beschrijven.

Wat is een coeliacusblokkade?

De plexus coeliacus is een zenuwknoop in de bovenbuik die een rol speelt bij pijnklachten vanuit de ingewanden in de bovenbuik. Meest voorkomende indicaties voor het behandelen van de zenuwknoop zijn pijn vanuit de alvleesklier, maag en/of lever.

Doel

Een plexus coeliacusblokkade is een onderbreking van deze zenuwknoop. Het is aangetoond dat een dergelijke blokkade bij patiënten met bovenbuikpijn kan leiden tot een vermindering van de pijn en/of tot een vermindering van medicatiegebruik (opiaten). Een plexus coeliacus blokkade kan zo nodig herhaald worden.

Sedatie

De behandeling gebeurt onder sedatie. Dit is een lichte narcose ook wel roesje genoemd. Meer informatie hierover vindt u in de folder propofolsedatie.

De dag van de behandeling

De behandeling vindt plaats in dagbehandeling. U mag dus dezelfde dag weer naar huis. U wordt op de afgesproken tijd verwacht op de verpleegafdeling van Adrz. Hier wordt u opgevangen door de verpleegkundige en wordt u voorbereid op de behandeling.

Voorbereiding

U hoeft thuis geen specifieke voorbereidingen treffen, tenzij uw pijnspecialist anders aangeeft.

Eten en drinken
U dient voor de behandeling nuchter te zijn. Uw medicatie mag u wel op de gebruikelijke tijd met een slokje water innemen, tenzij de pijnspecialist anders met u heeft afgesproken.

Medicatie

  • Neemt u bloedverdunners? Overleg dan met uw pijnspecialist of u hiermee moet stoppen.
  • Gebruikt u antibiotica? Geef dit dan voorafgaand aan de behandeling door aan uw pijnarts.

Allergieën
Heeft u een allergie voor jodium of andere ontsmettingsmiddelen, pleisters, contrast- of verdovingsmiddelen? Meldt dit dan voor de start van de behandeling.

Zwangerschap
Bent u zwanger of denkt u zwanger te zijn? Meld dit dan voor de start van de behandeling.

Vervoer
Op de dag van uw behandeling mag u niet actief deelnemen aan het verkeer. Zorg daarom voor een begeleider die u na de behandeling naar huis kan begeleiden.

De behandeling

Sieraden, make-up en overige zaken
Verwijder uw sieraden, horloge, make-up. Het is belangrijk dat we de natuurlijke kleur van de huid kunnen zien. Laat uw contactlenzen uit. U mag een gehoorapparaat en een bril wel gewoon dragen.

Verloop van de handeling:

  • Tijdens de behandeling ligt u op uw buik. U krijgt sedatie, dit is een lichte narcose, ook wel roesje genoemd, zodat u zo min mogelijk merkt van de behandeling.
  • De juiste plaats voor de behandeling wordt bepaald onder röntgen doorlichting, waarna deze wordt ontsmet en afgedekt om een steriel veld te creëren. De huid wordt plaatselijk verdoofd.
  • Onder röntgendoorlichting plaatst de pijnspecialist twee speciale naalden in de rug, vlak naast de wervelkolom, ter hoogte van de voorzijde van de eerste lendenwervel. Nadat de pijnspecialist de juiste positie van de naaldjes met contrastvloeistof heeft gecontroleerd, kan de plexus/zenuw worden geblokkeerd. Dit kan op twee manieren gebeuren
  1. Door middel van inspuiting van een verdovende vloeistof en met een neurolytische vloeistof (alcohol), welke de zenuwen rondom het zenuwnetwerk kapot maakt.
  2. Door middel van RF. Bij deze behandeling wordt het pijngebied verwarmd tot maximaal 80°C.Er wordt via een speciale naald (RF)-stroom gestuurd die de punt van de naald verwarmt. Deze verwarmde naaldpunt zorgt ervoor dat de pijngeleiding via de zenuw voor langere tijd uitgeschakeld wordt.

Na de behandeling

Na de behandeling verblijft u enige tijd op de uitslaapkamer. Als alles in orde is gaat u terug naar de verpleegafdeling. Op de verpleegafdeling krijgt u na verloop van tijd wat te drinken en eten aangeboden. Als u voldoende hersteld bent mag u naar huis.

Resultaat
Het doel is een snelle pijnvermindering te bewerkstelligen. Meestal treedt het effect op binnen een paar uur. Het uiteindelijke effect is pas na een paar weken te beoordelen.

Bijwerkingen en complicaties

We voeren de behandeling vanzelfsprekend zorgvuldig uit. Toch bestaat er een geringe kans op het optreden van bijwerkingen of complicaties.

Bijwerkingen:

  • Het tijdelijk optreden van diarree.
  • Duizeligheid. U kunt de eerste weken na de behandeling bij plotseling rechtop komen even duizelig zijn. Dit is te wijten aan een lagere bloeddruk.
  • Napijn op de plaats waar geprikt is in de rug.
  • Lichte toename van pijn boven de navel, deze verdwijnt meestal na maximaal enkele weken.
  • Overgevoeligheid. Het is mogelijk dat u allergisch bent voor röntgencontrastvloeistof. U krijgt dan last van jeuk, huiduitslag en kortademigheid. In zeldzame gevallen kan dit leiden tot een ernstige bloeddrukdaling.

Complicaties:

  • Problemen of pijn bij de ademhaling. Dit kan ontstaan als tijdens de behandeling het longvlies wordt geraakt. Een controle foto van de longen is dan nodig
  • Tintelingen in de benen of in de flank. Dit kan gebeuren als de zenuwwortels vanuit de wervelkolom aangeraakt worden bij het plaatsen van de naald.
  • Dwarslaesie (gedeeltelijke verlamming van beide benen). Dit is een uiterst zeldzame complicatie.

Nazorg

Leefregels

  • U kunt de dag na de behandeling uw activiteiten weer hervatten, tenzij de Pijnverpleegkundige/-consulente of pijnspecialist anders met u heeft afgesproken.
  • Het is belangrijk om in beweging te blijven waarbij u overbelasting probeert te vermijden.

Controle

Na één tot vijf dagen en na acht weken krijgt u een telefonisch consult met de pijnverpleegkundige/-consulent dan wel pijnspecialist.

Contact

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of ontstaan er na de behandeling onverhoopt problemen waarover u zich zorgen maakt, dan kunt u bellen naar Centrum voor Pijngeneeskunde via 088 125 48 18. Dit kan van maandag tot en met vrijdag van 8.30 uur tot 11.00 uur en van 13.00 uur tot 16.00 uur. Buiten werktijden kunt u bellen naar de Afspraakcentrale van Adrz via 088 125 00 00. Zij verbinden u door met de betreffende afdeling.

Wilt u een afspraak maken, annuleren of verzetten? Neem dan contact op met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00 of via het contactformulier.