Liever post digitaal ontvangen? Bekijk hier de instructie!

Deze folder geeft u informatie over een behandeling met pulsed radiofrequency (PRF). Het is goed u te realiseren dat de situatie voor u persoonlijk anders kan zijn dan beschreven.

Pulsed radiofrequency (PRF)

Pulsed radiofrequency (PRF) is een bepaald type elektriciteit. De frequentie van PRF is veel hoger dan de
elektriciteit die u thuis gebruikt (500.000 cs per seconde versus respectievelijk 50 cs per seconde).

Behandeling met pulsed radiofrequency

Bij een behandeling met pulsed radiofrequency worden in pulsritme elektrische stroompjes gegeven. Bij deze techniek wordt de temperatuur van de naald maximaal 42 ⁰C. Een gedeelte van de prikkels wordt door de behandeling uitgeschakeld. Als reactie op deze stroom verandert de zenuw van gedrag. Daardoor verdwijnt in veel gevallen de (hinderlijke, chronische) pijn, maar behouden de zenuwen hun eigenlijke functie. De zenuwen kunnen u bijvoorbeeld nog wel waarschuwen bij overbelasting. In sommige gevallen spuit uw pijnspecialist nog corticosteroïd in.

De dag van de behandeling

De behandeling vindt plaats op de behandelkamer van het Centrum voor Pijngeneeskunde. Houd er rekening mee dat u één tot twee uur op de afdeling verblijft

Voorbereiding

U hoeft thuis geen specifieke voorbereidingen te treffen, tenzij uw pijnspecialist anders aangeeft.

Medicijnen
Gebruikt u bloedverdunners, Overleg met uw pijnspecialist of u hiermee moet stoppen voordat u behandeld wordt. Na de behandeling kunt u weer doorgaan met het nemen van de bloedverdunners
Gebruikt u antibiotica? Geef dit dan voorafgaand aan de behandeling door aan uw pijnspecialist.

Allergieën
Heeft u een allergie voor jodium of andere ontsmettingsmiddelen, pleisters, contrast- of verdovingsmiddelen? Meldt dit dan voor de start van de behandeling.

Eten en drinken
U mag voor de behandeling gewoon eten en drinken en uw medicatie innemen, met uitzondering van bloedverdunners.

Zwangerschap
Bent u zwanger of bestaat de kans daartoe? Meldt dit dan voor de start van de behandeling.

Vervoer
Op de dag van de behandeling mag u niet actief deelnemen aan het verkeer. Zorg daarom voor een begeleider die u na de behandeling naar huis kan begeleiden.

De behandeling

  • Afhankelijk van de plaats van de behandeling, gaat u zitten of liggen op de behandeltafel.
  • De plaats van de behandeling wordt gedesinfecteerd en steriel afgedekt en de huid wordt lokaal verdoofd.
  • De pijnspecialist brengt de naald in en zoekt de te behandelen zenuw op.
  • De stroomstootjes worden toegebracht.
  • Indien nodig wordt nog een corticosteroïd ingespoten.
  • Op de prikplaats wordt een pleister geplakt. Deze mag u na een paar uur verwijderen.
  • De behandeling duurt ongeveer tien minuten.

Na de behandeling

Na de behandeling wordt u naar de aftercare gebracht, waar u in een comfortabele ligtstoel wordt opgevangen en wordt geobserveerd door een verpleegkundige dan wel doktersassistente. U mag iets meenemen ter ontspanning zoals een (puzzel)boek of muziek.

Resultaat
Het resultaat van de behandeling is pas na enkele weken te beoordelen. Het is echter mogelijk dat u al eerder een gunstig effect op de pijnklachten bemerkt. In een aantal gevallen is een herhaling of aanvullende behandeling nodig. Uw pijnspecialist zal dit verder met u bespreken.

Complicaties en bijwerkingen

We voeren de behandeling vanzelfsprekend zorgvuldig uit. Toch bestaat er een geringe kans op het optreden van bijwerkingen of complicaties:

  • Pijn: dit is de meest voorkomende bijwerking. De pijn is slechts tijdelijk en verdwijnt na enkele uren/dagen. Pijn kan de eerste dagen erger worden.
  • Gevoelsvermindering in het gebied van de behandelde zenuwwortel.
  • Krachtvermindering: deze bijwerking is uiterst zeldzaam en vermindert na enkele uren.

Als er corticosteroïden zijn gebruikt:

  • Bij diabetici kan gedurende enkele dagen verhoging van de bloedsuiker optreden. Blijft dit aanhouden, dan raden wij u aan contact op te nemen met uw huisarts of diabetesverpleegkundige
  • Opvliegers en rood/warm gezicht. Deze bijwerkingen kunnen bij zowel vrouwen als mannen optreden. Dit verdwijnt na enkele dagen.
  • Bij vrouwen kan de menstruatie voor korte tijd verstoord raken.
  • In zeldzame gevallen kan er een verkleuring van de huid optreden. Dit verdwijnt in de meeste gevallen.

Nazorg

Leefregels

U kunt de dag na de behandeling uw activiteiten weer hervatten, tenzij de pijnverpleegkundige/- consulente of pijnspecialist anders met u heeft afgesproken. Het is belangrijk om in beweging te blijven waarbij u overbelasting probeert te vermijden

Controle

Ongeveer acht tot tien weken na de behandeling ontvangt u van het Centrum voor Pijngeneeskunde een email of brief met de vraag of de behandeling voor u succesvol is geweest. Indien nodig kunt u dan een telefonisch consult afspreken met de pijnverpleegkundige/-consulent.

Contact

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of ontstaan er na de behandeling onverhoopt problemen waarover u zich zorgen maakt, dan kunt u bellen naar het Centrum van Pijngeneeskunde via 088 125 48 18. Dit kan van maandag tot en met vrijdag van 8.30 uur tot 11.00 uur en van 13.00 uur tot 16.00 uur. Buiten werktijden kunt u bellen naar de Afspraakcentrale van Adrz via 088 125 00 00. Zij verbinden u door met de betreffende afdeling.

Wilt u een afspraak maken, annuleren of verzetten? Neem dan contact op met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00 of via het contactformulier.

Informatie over uw afspraak

In te vullen door behandelaar

Wel/niet stoppen met bloedverdunners:

O Ja, stoppen met de bloedverdunners …….. dagen  voor de behandeling

O Nee, patiënt hoeft niet te stoppen

O Niet van toepassing