Liever post digitaal ontvangen? Bekijk hier de instructie!

Deze folder geeft u meer informatie over een borstreconstructie door middel van een DIEP-flap. Het is goed u te realiseren dat de situatie voor u persoonlijk anders kan zijn dan beschreven.

Borstreconstructie door middel van een DIEP-flap is een complexe chirurgische techniek, waarbij een nieuwe borst wordt gemaakt met huid en vetweefsel van uw eigen buik. Het eindresultaat is een litteken in de bikinilijn en rondom de navel (= gelijkwaardig aan een buikwandcorrectie/abdominoplastiek). De ingreep duurt ongeveer vier tot acht uur, afhankelijk of het gaat om een eenzijdige, respectievelijk of een dubbelzijdige ingreep.

Voor de ingreep

Vóór de operatie adviseren wij u:

  • altijd aan te geven wanneer u bloedverdunnende medicatie gebruikt;
  • altijd aan te geven wanneer u een pacemaker/ICD heeft;
  • altijd aan te geven wanneer u een allergie heeft;
  • een absolute rookstop van 12 weken vóór de operatie tot 12 weken na de operatie;
  • de dag vóór de operatie geen alcohol te drinken;
  • uw sieraden uit te doen voorafgaand aan de operatie;
  • Tamoxifen/Nolvadex dien je 2 weken vóór de operatie te stoppen tot 14 dagen na de operatie;
  • Arometase-inhibitoren dient u 1 dag vóór de operatie te stoppen tot 14 dagen na de operatie.

Preoperatief spreekuur (POS)

Ter voorbereiding op uw operatie is het belangrijk uw lichamelijke conditie goed in kaart te brengen. U maakt hiervoor een afspraak op de POS-poli, op de polikliniek ontvangt u hiervoor een Persoonlijke Informatie Map (PIM- map).

De dag van de ingreep

Op de afgesproken dag en tijd wordt u in Adrz Goes verwacht, waar u zich aanmeldt bij de receptie. De ingreep vindt onder algehele narcose plaats. Dit betekent dat u nuchter dient te zijn; nuchter wil zeggen dat u zes uur vóór de operatie niet meer eet en/of drinkt.

Na de ingreep

Na afloop van de operatie verblijft u nog enige tijd op de afdeling Heelkunde. Wanneer uw situatie het weer toelaat, mag u weer naar huis. Bij pijn kunt u vier keer daags 1000 mg paracetamol innemen. U krijgt een nazorgformulier mee naar huis, waarin staat waar u op moet letten en wat u kunt verwachten. Het is raadzaam gedurende de eerste week na het ontslag (tot aan de eerste policontrole) iemand in de buurt te hebben die u kan helpen wanneer dit nodig is.

Contact

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of ontstaan er na de behandeling onverhoopt problemen waarover u zich zorgen maakt, dan kunt u bellen naar poli Plastische Chirurgie via 088 125 73 31 (op werkdagen van 8.30– 12.30 uur). Buiten werktijden kunt u bellen naar de Afspraakcentrale van Adrz via 088 125 00 00. Zij verbinden u door met de betreffende afdeling.

 

Wilt u een afspraak maken, annuleren of verzetten? Neem dan contact op met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00 of via het contactformulier.