Adrz

Deze folder geeft u meer informatie over een bronchoscopie. Het is goed u te realiseren dat de situatie voor u persoonlijk anders kan zijn dan beschreven.

Bronchoscopie is een onderzoek van uw luchtwegen. Dit onderzoek gebeurt met behulp van een flexibele lange buigzame slang (bronchoscoop). Aan de tip van de bronchoscoop zit een klein cameraatje. Hierdoor kan de arts de binnenkant van uw luchtwegen bekijken om erachter te komen wat de oorzaak van uw klachten is.

De dag van de behandeling

Voorbereiding

Nuchter zijn

  • Uiterlijk zes uur voor het onderzoek mag u nog een lichte maaltijd eten (Een lichte maaltijd is een beschuit zonder boter belegd met jam. Daarnaast mag u nog kopje thee/koffie zonder melk of een glas water drinken).
  • Tot twee uur voor het onderzoek mag u nog beperkt kleine slokjes heldere dranken drinken, zoals water of thee zonder melk drinken.

Gebruik medicijnen

  • ‘Puffers’ voor de longen mag u gebruiken, zoals u thuis gewend bent.
  • U mag uw medicijnen tot 2 uur voor het onderzoek nog innemen met een klein slokje water. Tenzij uw behandelend arts anders met u heeft afgesproken.

Bespreek met u arts het volgende

  • Of u allergisch bent voor bepaalde geneesmiddelen of bijvoorbeeld pleisters.
  • Welke medicijnen u eventueel tijdig moet stoppen, bijvoorbeeld bloedverdunners.
  • U een pacemaker/ICD heeft.
  • U zwanger bent of dit denkt te zijn.

Verdere voorbereiding

  • Neem altijd een actuele medicijnlijst mee.
  • Voor comfortabeler gevoel, draag geen knellende kleding tijdens het onderzoek.
  • Zorg dat iemand u naar huis kan brengen, omdat de gegeven medicijnen van invloed kunnen zijn op hoe u zich voelt na het onderzoek.

Het onderzoek

Indien u een gebitsprothese heeft, moet u die vlak voor het onderzoek op de behandelkamer uitdoen. U krijgt een knijper op uw vinger zodat tijdens het onderzoek uw zuurstofgehalte in uw bloed gecontroleerd kan worden. Indien het zuurstofgehalte te laag is, krijgt u via een neusbril extra zuurstof.

Vlak voor het onderzoek worden uw neus en keel verdoofd met een spray. Door de werking van de verdovende spray, heeft u het gevoel dat uw keel en neus gezwollen zijn en dat het slikken moeilijker gaat. Echter u kan gewoon ademen via uw neus of mond. Het verdoven is nodig om de kokhalsreflex te verminderen. Door de verminderde kokhalsreflex verloopt het onderzoek voor u gemakkelijker en kan de arts beter het onderzoek uitvoeren.

Als de verdoving is ingewerkt, brengt de arts de bronchoscoop via de neus of mond naar binnen. Indien de bronchoscoop via de mond ingebracht wordt, krijgt u van tevoren een bijtring in. Dit ter bescherming van uw tanden en de bronchoscoop. Het onderzoek is niet pijnlijk, maar kan wel een vervelend gevoel geven. De arts kan dan via de bronchoscoop extra verdoving geven. Dit kan een hoestprikkel veroorzaken maar door goed op uw ademhaling te letten, kan de hoestprikkel onderdrukt worden. De begeleidende verpleegkundige zal u hierbij ondersteunen.

De hoestprikkel kan ook veroorzaakt worden, omdat er soms gespoeld wordt met fysiologisch zout. Dit wordt gedaan om het opzuigen van weefsel/slijm te vergemakkelijken. Het opgezogen weefsel/slijm kan opgestuurd worden voor verdere onderzoek. Zo kunnen er ook kleine hapjes (biopten) afgenomen worden voor verdere onderzoek. Hier voelt u niets van.

Duur van het onderzoek

Het onderzoek duurt ongeveer een half uur.

Na het onderzoek

  • Door de verdoving kan u een licht gevoel hebben in uw hoofd. Dit gaat vaak binnen een paar uur over.
  • U mag het eerste anderhalf uur niet eten of drinken. Door de gegeven keelverdoving kan u zich namelijk makkelijk verslikken. Als het gevoel in de keel terug is, mag u eerst voorzichtig een slokje water drinken. Als u zich hierbij niet verslikt, kunt u iets eten.
  • U kan last hebben van een geïrriteerde keel. Dit gaat over in de loop van de dag. Vermijd krachtig hoesten, want u voelt dit minder door de gegeven verdoving.
  • U kan s ’avonds verhoging krijgen. U mag hiervoor paracetamol innemen.
  • U kan wat bloederig slijm ophoesten. De kans hierop is groter als er biopten zijn afgenomen. Dit gaat meestal vanzelf over.

De uitslag

Direct na het onderzoek kan de arts zijn eerste bevindingen vertellen. Echter de uitslag van het weefselonderzoek is niet gelijk beschikbaar. Deze uitslag wordt met u besproken tijdens een poliafspraak.

Complicaties

Complicaties na een bronchoscopie zijn erg klein. Na bioptafname komt zelden een bloeding voor. In zeer zeldzame gevallen kan er een klaplong optreden.

Wanneer contact opnemen?

  • Indien u de volgende dag nog koorts heeft. Koorts is temperatuur boven 38 gaden.
  • Bij toenemende benauwdheid of pijn.
  • Het opgeven van slijmerig bloed erger wordt of niet binnen één tot twee dagen over is.

Bij bovenstaande klachten na het onderzoek kunt bellen naar 088 125 00 00.

Contact

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of ontstaan er na de behandeling onverhoopt problemen waarover u zich zorgen maakt, dan kunt u bellen naar de Scopie Behandel afdeling via 088 125 52 50.

Als u de afdeling niet kunt bereiken, kunt u bellen naar de Receptie van Adrz via 088 125 00 00.

Wilt u een afspraak maken, annuleren of verzetten? Neem dan contact op via het contactformulier. Deze wordt vaak dezelfde werkdag nog in behandeling genomen. U kunt op werkdagen tussen 8.00 uur en 13.00 uur ook telefonisch contact opnemen met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00, kies in het keuzemenu voor optie 1.

Annuleren moet tenminste 24 uur voor het onderzoek. In uw plaats helpen we graag een andere patiënt.

Informatie over uw afspraak

Plaats en datum onderzoek

Goes

Datum  __________________________________________

U wordt verwacht om  ____________________________________________

Op afdeling   __________________________________________

Gepland tijdstip onderzoek is  ____________________________________________

Hieronder nog enkele vragen over u medische conditie:

Heeft u een afwijking aan uw hart of bloedvaten, waarvoor u is geadviseerd om bij ingrepen van tevoren antibiotica te gebruiken?

ja    /    nee

Heeft u een pacemaker/ICD?

ja     /    nee

Bent u onder behandeling van de trombosedienst? Gebruikt u Sintromitis of Marcoumar of Acenocoumarol of Fenprocoumon?

ja   /    nee

Gebruikt andere bloedverdunnende -/antistollingsmiddelen?

ja  /   nee

Heeft u een stoornis in de bloedstolling?

ja   /  nee

Heeft u suikerziekte?

ja  /   nee

Heeft u kwetsbare, niet te verwijderen gebitsdelen?

ja  /    nee

Heeft u in het verleden een maagoperatie gehad?

ja  /nee

Heeft u nog vragen aan de arts?

Ja   /   nee