Adrz

Deze folder geeft u informatie over een curettage. Het is goed u te realiseren dat de situatie voor u persoonlijk anders kan zijn dan beschreven.

Curettage

Tijdens de curettage wordt met een soort lepeltje, de curette, een laagje van het slijmvlies van de binnenkant van de baarmoeder weg geschraapt. Het schraapsel wordt naar een laboratorium gestuurd voor verder onderzoek.

Wanneer wordt een curettage voorgesteld?

Bij abnormaal en/of hevig bloedverlies
Bij abnormaal en/of hevig bloedverlies tijdens de menstruatie of om bloedverlies na de gemeenschap of tussen twee menstruaties in. Oorzaken van hevig bloedverlies kunnen zijn: een vleesboom (myoom) of poliep in de baarmoeder, hormonale stoornissen die de cyclus veranderen, en in het uiterste geval kanker van het baarmoederslijmvlies (baarmoederkanker). Meestal is er sprake van een verdikt slijmvlies bij echoscopisch onderzoek. De verdenking op en het uitsluiten van baarmoederkanker is vaak een belangrijke reden voor een curettage. Vaak wordt een curettage gecombineerd met een hysteroscopie, waarbij met een kijkertje in de baarmoeder wordt gekeken.

Bij beëindiging van een ongewenste zwangerschap
Een ongewenste zwangerschap wordt tot een zwangerschapsduur van twaalf weken door middel van een curettage beëindigd.

Bij een onvolledige miskraam
Als bij een miskraam wat weefsel achterblijft, spreken we van een onvolledige miskraam. Meestal blijkt dit uit het feit dat na een spontane miskraam het bloedverlies niet ophoudt en de krampen niet overgaan. Een curettage is dan nodig om de weefselresten te verwijderen.

De behandeling

Een curettage wordt gedaan op de dagbehandeling. Bij problemen of complicaties kan een langere opname nodig zijn. Een curettage wordt meestal onder een lichte, algehele narcose uitgevoerd. Soms wordt alleen uw onderlichaam verdoofd.

Als u eenmaal onder narcose bent, verricht de gynaecoloog eerst een inwendig onderzoek. Uw benen liggen hierbij in beensteunen. Dit is nodig om de grootte en de ligging van de baarmoeder precies vast te stellen. Het schaamhaar hoeft niet te worden geschoren. Vervolgens brengt de arts voorzichtig een speculum (spreider) in de vagina die de schede openhoudt. Nu wordt de baarmoedermond  voorzichtig in het verlengde van het baarmoederhalskanaal getrokken. De gynaecoloog kan nu met een speciaal staafje de lengte van de baarmoeder meten.

Omdat het baarmoederhalskanaal te nauw is om instrumenten door te laten, moet het eerst worden opgerekt door middel van het inbrengen van in grootte toenemende metalen staafjes. Daarna volgt de curettage. Met de curette wordt nu een laagje van het baarmoederslijmvlies afgeschraapt. Blijken er poliepen in de baarmoeder te zitten, dan worden die zo nodig verwijderd.

Na de curettage

Als u goed wakker bent, gaat u weer terug naar de afdeling. Als alles goed met u gaat mag u naar huis. Het is goed mogelijk dat u na de curettage last krijgt van pijnlijke buikkrampen, u kunt hiervoor pijnstillers krijgen.

De eerste tien tot veertien dagen na de ingreep kan licht bloedverlies optreden. Handel verder als bij een gewone menstruatie. Geslachtsverkeer mag weer nadat de bloeding is gestopt.

Neem contact op met het ziekenhuis bij:

  • Koorts
  • Pijn langer dan een dag of twee
  • Veel of langdurig bloedverlies en/of continue veel bloedverlies van grote stolsels

Controle
Tijdens de controle op de polikliniek wordt gekeken of u volledig hersteld bent van de ingreep. Uw arts bespreekt de uitslag van het microscopisch onderzoek met u.

Menstruatie en pilgebruik

Over het algemeen komt de eerstvolgende menstruatie op de dag die u normaal zou verwachten. Na een abortus of behandeling van een onvolledige miskraam kan de menstruatie langer op zich laten wachten.  In de tussentijd kunt u af en toe een beetje bloed verliezen. Na de eerste menstruatie kunt u in de meeste gevallen weer de pil gaan gebruiken. Overleg dit met uw huisarts.

Aandoeningen

Myomen

Myomen (vleesbomen), kunnen klachten geven van hevig bloedverlies en pijn tijdens de menstruatie. Tevens kunnen ze de innesteling van een eicel bemoeilijken. Een myoom is een goedaardige woekering van bindweefsel/spierweefsel. Kwaadaardige veranderingen zijn zeldzaam. Abnormale groei van het baarmoederslijmvlies. Dit ontstaat tijdens de overgang of daarna door de verandering in de hormoonhuishouding, maar kan ook spontaan in de geslachtsrijpe levensfase optreden. In de meeste gevallen gaat het om een goedaardige verandering.

Poliepen

Poliepen zijn goedaardige slijmvliesgezwellen op een steeltje. Ze kunnen in de baarmoeder groeien en in het baarmoederhalskanaal. Poliepen worden bij een curettage zoveel mogelijk verwijderd, zodat het onregelmatige bloedverlies daarna niet meer voorkomt.

Baarmoederkanker

Zijn de veranderingen kwaadaardig dan spreken we van kanker van het baarmoederslijmvlies.

Contact

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of ontstaan er na de behandeling onverhoopt problemen waarover u zich zorgen maakt, dan kunt u bellen naar Gynaecologie via telefoonnummer 088 125 00 00 (telefonisch bereikbaar: maandag t/m vrijdag 8.00-13.00).

Als u de afdeling niet kunt bereiken, kunt u bellen naar de Receptie van Adrz via 088 125 00 00.

Wilt u een afspraak maken, annuleren of verzetten? Neem dan contact op via het contactformulier. Deze wordt vaak dezelfde werkdag nog in behandeling genomen. U kunt op werkdagen tussen 8.00 uur en 13.00 uur ook telefonisch contact opnemen met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00, kies in het keuzemenu voor optie 1.