Adrz

Deze folder geeft u meer informatie over dijbeenlift. Het is goed u te realiseren dat de situatie voor u persoonlijk anders kan zijn dan beschreven.

Overtollige slappe huid aan de binnenzijde van de bovenbenen kan vaak ontstaan na aanzienlijk gewichtsverlies of bijvoorbeeld na een zwangerschap en omdat de elasticiteit van de huid door ouderdom afneemt. Irritatie van de huid, vooral in de zomer, is een vervelend probleem. Bij het lopen schuurt de huid voortdurend tegen elkaar wat nog extra irritatie veroorzaakt. Daarnaast kan het teveel aan huid ter hoogte van de bovenbenen esthetisch bezwaarlijk zijn. Het teveel aan huid kan chirurgisch verwijderd worden. Door het opspannen van de huid gaat het bovenbeen er fraaier uitzien. In ruil hiervoor komen er wel littekens, deze littekens zijn in de beginfase opvallend, maar vervagen met de tijd.

Bij matig huidoverschot is het voldoende om huid weg te nemen in de lies-bilplooi en komt het litteken ook daar te liggen. Door de zwaartekracht is het mogelijk dat dit litteken na enkele maanden wat breder wordt en uitzakt, zodat het onder de onderbroek(bikini) uit komt.

Bij uitgesproken huidoverschot is het nodig om huid en vetweefsel weg te nemen over de gehele lengte van het bovenbeen, tot net boven de knie. Het litteken loopt dan eveneens in de lies en verticaal naar beneden aan de binnen-achterzijde van het bovenbeen.

Een dijbeenlift kan eventueel gecombineerd worden met liposuctie van de bovenbenen. Na de ingreep moet gedurende zes weken een speciaal aangekocht drukverband gedragen worden (lipopanty).

Voor de ingreep

Voor de operatie adviseren wij u:

  • Altijd aan te geven wanneer u bloed verdunnende medicatie gebruikt
  • Altijd aan te geven wanneer u een pacemaker heeft
  • Altijd aan te geven wanneer u een allergie heeft
  • Acht weken voor en na de operatie niet te roken
  • De dag voor de operatie geen alcohol te drinken
  • Uw sieraden uit te doen voorafgaande aan de operatie
  • De benodigde drukkleding aan te kopen

Preoperatief spreekuur (POS)

Ter voorbereiding op uw operatie is het belangrijk uw lichamelijke conditie goed in kaart te brengen. U maakt hiervoor een afspraak op de POS poli, op de polikliniek ontvangt u hiervoor een PIM map.

De dag van de ingreep

Op de afgesproken dag en tijd wordt u in Adrz verwacht, waar u zich aanmeldt bij de receptie (Goes en Zierikzee), of in de hal via de centrale aanmeldzuil (Vlissingen). De ingreep vindt onder algehele narcose plaats, dit betekent dat u nuchter dient te zijn, nuchter wil zeggen dat u zes uur voor de operatie niet meer eet en/of drinkt.

Op de afdeling krijgt u een operatiehemd aan en wordt u verder op de operatie voorbereid. De plastisch chirurg zal voor de operatie het operatiepatroon op de bovenbenen tekenen met een watervaste stift.

Op de operatiekamer wordt onder narcose door de plastisch chirurg een ellipsvormige snede gemaakt in de liesstreek en zo nodig verticaal op het bovenbeen. Hij/zij neemt de overtollige huid weg en de wond wordt zorgvuldig gehecht.

Na de ingreep

Na de operatie wordt u nog een tijdje in de gaten gehouden door de anesthesist en de recovery-verpleegkundige in de ontwaakruimte. Als u goed wakker bent mag u weer naar de afdeling.

Na de ingreep zijn uw benen verbonden in een speciaal drukpak, dat van te voren dient te worden aangeschaft.

Wanneer u na een dag het ziekenhuis verlaat, krijgt u een afspraak mee voor de eerste controle. Het is verstandig om voor de eerste twee weken na thuiskomst hulp te regelen. Hoe meer rust u neemt, hoe beter de wond kan genezen. U moet zich realiseren dat u na uw vertrek uit het ziekenhuis nog lang niet de oude bent.

Een deel van de hechtingen in de huid lost vanzelf op, een deel moet er uitgehaald worden. Massage met een crème of lotion kan de littekens soepeler maken. U mag hiermee na de eerste controle beginnen.

U krijgt een nazorgformulier mee naar huis, waarin staat waar u op moet letten en wat u kunt verwachten.

Herstelperiode

U kunt meteen zien dat de dijbeenlift heeft plaatsgevonden. Maar het resultaat is enigszins vertekend omdat de benen gezwollen zijn door wondvocht en bloeduitstortingen. De benen zullen hierdoor en tijdje hard en onregelmatig aanvoelen en de littekens zullen, vooral in het begin, trekken. De eerste week moeten de wonden droog blijven en kan er dus niet gedoucht worden. Om infectie van de wonden te voorkomen moet u dagelijks na toiletgebruik en na het douchen de wonden nabij de lies ontsmetten met bv. Betadine. Ook als de wonden iets zouden wijken is het belangrijk dagelijks 1 of 2 maal te douchen om infectie te voorkomen.

De eerste drie weken dient u dag en nacht het speciale drukpak te dragen.

U bent onder narcose geweest en hebt een operatie ondergaan. Dat betekent dat u vermoeid zult zijn. Zorg dus dat er iemand is die u thuis kan brengen en die u de eerste dagen kan helpen met de dagelijkse bezigheden in huis. Zelf mag u de eerste dagen geen lichamelijke inspanningen verrichten. U merkt zelf het best wanneer dit weer wel mogelijk is.

Na de ingreep moet u het twee weken rustig aan doen om de benen te laten herstellen. Hurken en het spreiden van de benen is in de eerste zes weken niet toegestaan. Daarna kunt u geleidelijk weer aan het werk. Zwaar lichamelijk werk en sporten kan pas weer na zes weken. Massage met een crème of olie kan de littekens en benen soepeler maken.

Financiële aspecten

De ziektekostenverzekeraar vergoedt de kosten van deze operatie meestal niet. Tijdens het eerste consult kan de plastisch chirurg beoordelen of het zin heeft een vergoeding aan te vragen.

Risico’s

De ingreep zal worden uitgevoerd door een ervaren plastisch chirurg, in samenwerking met eveneens ervaren, gediplomeerde OK-assistentes, in een goed geoutilleerde behandelkamer, zodat u verzekerd bent van een kwalitatief goede behandeling.

Toch kunnen zeldzame complicaties optreden. Zoals bij iedere operatie kunnen er in het behandelde gebied zwelling en bloeduitstortingen optreden die na verloop van tijd spontaan verdwijnen. Een enkele keer kan een nabloeding voorkomen. U moet dan nog een keer geopereerd worden waarbij de arts het bloedvaatje dichtmaakt. Het risico hierop is groter wanneer u bloedverdunners gebruikt. Wanneer u bloed verdunnende medicatie gebruikt, moet u dit altijd melden aan de plastisch chirurg, het gebruik hiervan moet men voor de operatie staken. Uw plastisch chirurg bespreekt met u hoelang van tevoren dit moet.

Lymfevocht kan onderhuids nalekken met kans op ophoping van wondvocht (seroom). De benen kunnen hierna nog geruime tijd stug aanvoelen. Een verminderd gevoel of doofheid van de huid rondom de littekens kan ontstaan. Er is geen garantie dat het gevoel zich helemaal herstelt. Door de combinatie van een grote wond, bloeduitstorting en de nabijheid van bacteriën van de liezen, kan soms een wondinfectie ontstaan. De wondinfectie kan vertraagde wondgenezing of wonddehiscentie (open springen van de wond) tot gevolg hebben. De kans op infectie is groter naarmate er meer vetweefsel is.

Nicotine vergroot de kans op problemen bij de wondgenezing. Wij raden u dan ook dringend aan om acht weken voor en na de operatie niet te roken.

Er zullen blijvende littekens zijn ter hoogte van de liezen en in sommige gevallen ook aan de binnenzijde van beide bovenbenen lopend van de lies tot aan de knie. Pas na een jaar komt de kleur van het litteken meer overeen met de kleur van de huid. Over de breedte, dikte en kleur van de littekens kan nooit een betrouwbare voorspelling worden gedaan. Het litteken ter hoogte van de liezen kan soms in de loop van de maanden volgend op de operatie onder invloed van de zwaartekracht uitzakken en onder kleding vandaan komen. Soms kan na verloop van tijd nog wat overtollige huid bij de lies of knie aanwezig zijn, de zogenaamde “ dog-ears ’’. Soms is het nodig deze te verwijderen. Dit kan veelal onder plaatselijke verdoving. Ook andere littekencorrecties kunnen nodig zijn bij een verbreed of ingetrokken litteken. In zeldzame gevallen is langdurige zwelling van de benen en voeten gemeld, zogenaamd lymfeoedeem van de benen.

Als de dijbeenlift gecombineerd wordt met een liposuctie dient men de risico’s die hiermee samengaan door te nemen.

Toestemming

Bij dit formulier ontvangt u tevens een toestemmingsverklaring; het toestemmingsformulier is een verklaring die u vooraf tekent, waarmee u bevestigt dat u toestemming geeft om de operatie uit te laten voeren en dat u voldoende geïnformeerd bent over de eventuele risico’s en complicatie die zich voor kunnen doen. Op aanvraag is de modelregeling arts-patiënt en de klachtenprocedure te verkrijgen.

Toestemmingsverklaring dijbeenlift

Hierbij machtig ik de Maatschap Plastische Chirurgie Zeeland, ingeschreven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel en Fabrieken voor Zeeland te Middelburg, onder het nummer 52869873, Koudekerkseweg 88 te Vlissingen, 4382 EE, een dijbeenlift uit te voeren.

Ik ben ervan op de hoogte dat bij deze operatie ter hoogte van de liezen en in sommige gevallen aan de binnenzijde van de bovenbenen een ellipsvormig stuk huid wordt verwijderd, samen met het onderliggend vetweefsel. Ik ben ervan op de hoogte dat deze ingreep onder algehele narcose geschiedt en de daaraan verbonden risico´s heeft.

Ik heb mijn behandelend plastisch chirurg op de hoogte gesteld van mijn medische voorgeschiedenis, medicatiegebruik, eventuele allergieën en mijn rookgedrag. Ik ben ervan op de hoogte dat, zoals bij iedere operatie, complicaties mogelijk zijn. Ik begrijp dat complicaties vaker voorkomen bij mensen die overgewicht hebben, roken of een geschiedenis van longaandoeningen of andere chronische aandoeningen hebben. In het bijzonder zijn de volgende complicaties door mijn plastisch chirurg toegelicht:

  1. Zoals bij iedere operatie kunnen er allergische reacties op pleisters en desinfectiemiddelen optreden.
  2. Door de operatie ontstaan blauwe plekken, die echter na 2 tot 3 weken volledig verdwenen zijn. Een enkele keer kan een uitgebreidere nabloeding voorkomen. U moet dan nog een keer geopereerd worden waarbij de plastisch chirurg de bloeding opspoort en het bloedvaatje dichtmaakt. Lymfevocht kan onderhuids nalekken met kans op ophoping van wondvocht (seroom). De benen kunnen hierna nog geruime tijd stug aanvoelen. Een verminderd gevoel of doofheid van de huid rondom de littekens kan ontstaan. Er is geen garantie dat het gevoel zich helemaal herstelt.
  3. Door de combinatie van een grote wond, bloeduitstorting en de nabijheid van bacteriën van de liezen, kan soms een wondinfectie ontstaan. De wondinfectie kan vertraagde wondgenezing of wonddehiscentie (open springen van de wond) tot gevolg hebben. De kans op infectie is groter naarmate er meer vetweefsel is.
  4. Roken, overgewicht, sommige medicijnen en suikerziekte kunnen aanleiding geven tot verstoring van de wondgenezing. Het verdient derhalve aanbeveling op streefgewicht te zijn en minimaal 8 weken vóór en na de ingreep te stoppen met roken.
  5. Zoals bij iedere operatie kunnen algemene complicaties optreden zoals trombose, embolie (stolsel in de bloedbaan) en napijn.
  6. Een opvallend litteken: er zullen blijvende littekens zijn ter hoogte van de liezen en in sommige gevallen ook aan de binnenzijde van beide bovenbenen lopend van de lies tot aan de knie. Pas na een jaar komt de kleur van het litteken meer overeen met de kleur van de huid. Over de breedte, dikte en kleur van de littekens kan nooit een betrouwbare voorspelling worden gedaan. Het litteken ter hoogte van de liezen kan soms in de loop van de maanden volgend op de operatie onder invloed van de zwaartekracht uitzakken en onder kleding vandaan komen.
  7. Soms kan na verloop van tijd nog wat overtollige huid bij de lies of knie aanwezig zijn, de zogenaamde “ dog-ears ’’. Soms is het nodig deze te verwijderen. Dit kan veelal onder plaatselijke verdoving. Ook andere littekencorrecties kunnen nodig zijn bij een verbreed of ingetrokken litteken.
  8. In zeldzame gevallen is langdurige zwelling van de benen en voeten gemeld, zogenaamd lymfeoedeem van de benen.
  9. Als de dijbeenlift gecombineerd wordt met een liposuctie dient men de risico’s die hiermee samengaan door te nemen.

Verder ben ik op de hoogte van het feit dat:

  • Ik gedurende 6 weken na de ingreep drukkende kledij moet dragen en 6 weken zware lichamelijke inspanning of sporten dien te vermijden.
  • Bloed- en wondvocht via slangetjes (drains) worden afgezogen en dat deze slangetjes een aantal dagen moeten blijven zitten.
  • Het herstel geruime tijd kan duren, zo`n 4 tot 6 weken.

Ik ben ervan op de hoogte dat ik bij het optreden van een niet te stelpen nabloeding of hevige pijn onmiddellijk contact op dien te nemen met mijn behandelend plastisch chirurg.

Mijn arts heeft mij gewezen op de op deze toestemmingsverklaring van toepassing zijnde “Modelregeling arts en patiënt” (Modelregeling) waarin de rechten en verplichtingen van arts en patiënt ten deze zijn opgenomen; Ik ben ervan op de hoogte dat een exemplaar van de Modelregeling kosteloos kan worden opgevraagd bij de Maatschap en dat de Modelregeling tevens ter inzage ligt in het praktijkpand van de Maatschap.

Hierbij verklaar ik dat ik mijn wensen met de plastisch chirurg heb kunnen bespreken en dat al mijn vragen zijn beantwoord. Alle punten die van belang zijn, zijn in een gesprek met de plastisch chirurg naar voren gekomen. Ik heb schriftelijke informatie ontvangen over de ingreep en besef dat er aan de behandeling risico’s verbonden zijn, ook risico’s waarvan ten tijde van de operatie nog niet bekend is dat deze kunnen voorkomen en die kunnen leiden tot de noodzaak voor verdere behandeling. Het welslagen van deze ingreep, zoals van alle ingrepen, kan niet worden gegarandeerd. Ik begrijp de betekenis en de inhoud van het voorafgaande in dit toestemmingsformulier en ga hiermee akkoord.

Naam cliënt en/of ouder

_________________________________

Geb. datum

_________________________________

Handtekening

_________________________________

Datum

_________________________________

Vergeet u niet om op iedere bladzijde een paraaf te zetten?

 

Naam behandelend plastisch chirurg

_________________________________

Handtekening

_________________________________

Datum

_________________________________

Het ondertekende formulier dient 2 weken voor de ingreep in ons bezit te zijn. U kunt het e-mailen naar secretariaat.plastischechirurgie@adrz.nl of per post sturen naar: Adrz, t.a.v. polikliniek plastische chirurgie, postbus 15, 4460 AA Goes.

Contact

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of ontstaan er na de behandeling onverhoopt problemen waarover u zich zorgen maakt, dan kunt u bellen naar poli Plastische Chirurgie via 088 125 7331 (op werkdagen van 8.30– 12.30 uur). Buiten werktijden kunt u bellen naar de Afspraakcentrale van Adrz via 088 125 00 00. Zij verbinden u door met de betreffende afdeling.

 

Wilt u een afspraak maken, annuleren of verzetten? Neem dan contact op met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00 of via het contactformulier.