Bij echogeleide sclerocompressietherapie wordt het te behandelen vat ingespoten met ‘foam’ (een medicinaal schuim) dat zich aan de vaatwanden hecht en ze aan elkaar laat kleven. De spatader wordt zo als het ware ‘dichtgeplakt’. Echogeleide sclerocompressietherapie vindt plaats op het vaatlaboratorium. U hoeft hiervoor dus niet te worden opgenomen in het ziekenhuis.
De dag van de behandeling
Voorbereiding
Nuchter zijn
Voor deze behandeling hoeft u niet nuchter te zijn, voor de behandeling is geen verdoving nodig.
Crème of zalf
Houd er rekening mee dat u op de dag van de behandeling geen crème of zalf op uw benen smeert.
Kleding
Draag op de dag van de behandeling ruime schoenen en ruime kleding. Na de behandeling worden er elastische kousen aangetrokken. Als u zelf therapeutisch elastische kousen (TEK) heeft, mag u die meenemen.
De behandeling
Terwijl u rechtop staat, brengt de arts de te behandelen spatader in beeld met het Duplex-apparaat. De aanprikplaats wordt met een stift op uw been afgetekend. Hierna neemt u plaats op de behandeltafel. Met een naald prikt de arts de spatader aan, met de Duplex controleert hij/zij of de naald goed zit. Vervolgens worden enkele milliliters ‘foam’ in de ader gespoten. De verspreiding hiervan wordt gecontroleerd met het Duplex-apparaat. Als meerdere spataderen worden behandeld, herhaalt de arts deze procedure een aantal keer. Om de vaatwanden goed aan elkaar te laten kleven, is het belangrijk dat er druk wordt uitgeoefend op de behandelde ader. Na de behandeling krijgt u een therapeutisch elastische kous (TEK) aan. Deze draagt u 48 uur dag en nacht en vijf dagen alleen overdag (totale duur van één week). Het kan zijn dat er om bepaalde redenen wordt afgeweken van deze termijn. Dit zal indien nodig met u besproken worden.
Duplex
Om de te behandelen spatader goed in beeld te krijgen, wordt gebruik gemaakt van het Duplex-apparaat, zoals dat ook bij het eerdere onderzoek van uw benen is gedaan. Dit apparaat brengt met geluidsgolven de bloedvaten van het been in beeld (echo principe). Vandaar de naam ‘echogeleide’ sclerocompressie.
Voor- en nadelen van deze therapie
De behandeling is cosmetisch aantrekkelijk omdat u er geen littekens aan overhoudt. Daarnaast hoeft er geen verdovingsprik te worden gegeven. Een ander groot voordeel van deze behandeling is de korte behandeltijd: is de spatader eenmaal goed aangeprikt, dan duurt de eigenlijke behandeling slechts een minuut. In totaal duurt de behandeling ongeveer vijftien minuten.
Een nadeel is dat het bloedvat na verloop van tijd weer open kan gaan. Het kan dan echter weer op dezelfde manier worden behandeld.
Na de behandeling
Naar huis
Na de behandeling moet u vijftien minuten aanwezig blijven, u kunt deze tijd gebruiken om alvast een controle afspraak te maken. Voordat u naar huis gaat dient u zich af te melden bij de doktersassistente.
Nazorg en controles
Na de behandeling maakt u een controle afspraak bij de assistente. Ongeveer zes tot acht weken na de behandeling zien we u terug voor controle. Soms adviseert de arts de controle afspraak sneller te laten plaatsvinden. Tijdens de controle wordt beoordeeld of de behandeling is geslaagd. Het is mogelijk dat het vat niet goed is dichtgegaan of dat het weer is opengegaan. Als blijkt dat de behandeling herhaald moet worden, kan dat in principe direct. Het kan ook zijn dat een andere behandelvorm noodzakelijk is.
Kousen
- De kousen mogen niet nat worden.
- U houdt de kous de eerste 48 uur om.
- U draagt de therapeutisch elastische kous in totaal een week lang overdag.
- Het dragen van de kous is van groot belang voor het slagen van de behandeling.
- De therapeutisch elastische kous (TEK) draagt u 48 uur dag en nacht en vijf dagen alleen overdag. Totale duur van één week. U trekt de TEK bij het opstaan aan. De TEK mag uit als u naar bed gaat.
Bewegen
- Bewegen is goed, maar alles met mate.
- Vermijd de eerste week na de ingreep intensieve sporten zoals bijvoorbeeld hardlopen of tennis. Hierna mag u uw normale activiteiten hervatten.
Complicaties en bijwerkingen
Complicaties
Pijn na de ingreep is niet gebruikelijk. Na de behandeling kunnen er wel pijnlijke harde strengen ontstaan op de plaats waar de spataderen zaten. Neemt u bij (aanhoudende) pijn in het hele (onder)been, of bij roodheid en/of zwelling van het behandelde been, contact op met de afdeling Dermatologie.
Mogelijke bijwerkingen van de behandeling
- Donkere verkleuring (pigmentatie) van de huid boven de behandelde spatader. Deze verkleuring verdwijnt meestal na verloop van tijd. Mensen met een donkerder huidtype hebben een grotere kans op blijvende pigmentatie. Deze donkere verkleuring kan ook ontstaan door blootstelling aan zonlicht. Probeer daarom zes weken na de behandeling blootstelling aan zonlicht en/of zonnebank te vermijden.
- Oppervlakkige aderontsteking (pijnlijke streng in behandeld gebied). Dit trekt na verloop van tijd weg.
- Allergische reactie op de ‘foam’ (zeer zelden).
- Diepe veneuze trombose (zeer zelden).
- Het zien van lichtflitsen en/of het uitlokken van migraineaanvallen (zeer zelden; patiënten met een ‘gaatje’ in het hart hebben hierop een grotere kans).
Contact
Heeft u na het lezen van de folder nog vragen of ontstaan er na de behandeling onverhoopt problemen, neem dan contact op met de polikliniek Dermatologie via 088 125 44 06.
Als u de afdeling niet kunt bereiken, kunt u bellen naar de Receptie van Adrz via 088 125 00 00.
Wilt u een afspraak maken, annuleren of verzetten? Neem dan contact op via het contactformulier. Deze wordt vaak dezelfde werkdag nog in behandeling genomen. U kunt op werkdagen tussen 8.00 uur en 13.00 uur ook telefonisch contact opnemen met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00, kies in het keuzemenu voor optie 1.