Fuch’s endotheel dystrofie
Het hoornvlies bestaat uit vijf verschillende lagen en is het voorste heldere gedeelte van het oog. Het licht komt door het hoornvlies via de pupil en de lens op het netvlies terecht. Een hoornvliesdystrofie is een ontwikkelingsstoornis van het hoornvlies, die in alle vijf lagen van het hoornvlies voor afwijkingen kan zorgen.
Een van de meest voorkomende is Fuch’s endotheel dystrofie die zich meestal op latere leeftijd uit (50-70 jaar) en meestal beide ogen treft. Bij deze langzaam verslechterende hoornvliesdystrofie, is de functie van de binnenste laag van het hoornvlies, het endotheel, verminderd door het afnemen van het aantal endotheelcellen.
Bij een gezond hoornvlies pompen deze cellen vocht uit het hoornvlies. Op deze manier blijft het hoornvlies dun en helder. Door de afname van deze cellen neemt de pompfunctie af, waardoor het hoornvlies meer vocht vasthoudt en dikker en troebel wordt.
Oorzaak
Mogelijke oorzaken kunnen zijn:
- Het zit in de familie (erfelijk)
- Als gevolg van een beschadiging na een eerdere oogoperatie of ongeval
- Als gevolg van infecties van het hoornvlies
Symptomen
In het beginstadium van Fuch’s endotheel dystrofie zijn er vaak weinig klachten. De klachten kunnen bestaan uit een wisselend en verminderd zicht, doordat het vocht zich ophoopt in het hoornvlies. Bij deze hoornvliesdystrofie is vaak het zicht in de ochtend minder dan in de loop van de dag. Doordat u ’s nachts uw ogen dicht heeft, verdampt het vocht in uw ogen dan nog minder. In een verder gevorderd stadium is het zicht continu verminderd en kunnen er pijnlijke vochtblaasjes ontstaan. Andere klachten kunnen zijn: lichtschuwheid, tranenvloed en contrastverlies. In een vergevorderd stadium is het hoornvlies troebel en verdikt.
Behandeling
Fuch’s endotheel dystrofie is helaas niet te genezen. Afhankelijk van het stadium waarin het hoornvlies zich bevindt, zijn de onderstaande behandelingen mogelijk.
Oogdruppels en zalf
Wanneer het hoornvlies veel vocht vasthoudt omdat de pompfunctie van de endotheelcellen niet meer voldoende werkt, wordt het hoornvlies dikker. Er kunnen dan zoutdruppels of zalf worden voorgeschreven die het vocht uit het hoornvlies onttrekken. Hierdoor kan het zicht weer wat beter worden.
Bandagelezen
Bandagelenzen zijn contactlenzen zonder sterkte. Deze kunnen worden gedragen wanneer er pijnlijke vochtblaasjes ontstaan. Een bandagelens kan in deze situatie verzachten.
Hoornvliestransplantatie
Wanneer het hoornvlies troebel wordt en de gezichtsscherpte afneemt, kan een hoornvliestransplantatie overwogen worden. Hierbij wordt het binnenste laagje (of meerdere lagen) van het hoornvlies vervangen door een donorlaagje met gezonde endotheelcellen.
Contact
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of ontstaan er na de behandeling onverhoopt problemen waarover u zich zorgen maakt, dan kunt u bellen naar Oogheelkunde via de receptie van Adrz via 088 125 00 00 of stuur een e-mail naar oogheelkunde.optometrie@adrz.nl. Buiten werktijden kunt u bij dringende klachten contact opnemen met uw huisartsenpost.
Wilt u een afspraak maken, annuleren of verzetten? Neem dan contact op via het contactformulier. Deze wordt vaak dezelfde werkdag nog in behandeling genomen. U kunt op werkdagen tussen 8.00 uur en 13.00 uur ook telefonisch contact opnemen met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00, kies in het keuzemenu voor optie 1.