Adrz

Deze folder geeft u meer informatie over een haperende vinger. Het is goed u te realiseren dat de situatie voor u persoonlijk anders kan zijn dan beschreven.

Een haperende vinger is het gevolg van een ontstekingsreactie van de buigpees of de peesschede (de koker waar de pees doorheen glijdt) van een vinger. Door de ontsteking ontstaat er een verdikking in de pees, waardoor deze niet meer soepel door de peesschede glijdt. De verdikking ontstaat meestal tussen het eerste gewricht van de vinger en de handpalm aan de binnenzijde van de hand. Op een gegeven moment kan de pees zelfs vastlopen, waarbij de vinger moet worden geholpen zich te strekken. De oorzaak is meestal niet duidelijk. Soms is er een overbelasting geweest. Het is een onschuldige maar lastige afwijking. De arts stelt de diagnose aan de hand van uw klachten en lichamelijk onderzoek.

Behandelingsmogelijkheden

Afhankelijk van de situatie kunnen uw klachten met een injectie of met een operatieve ingreep worden verholpen.

Injectie

Als de hapering niet al te ernstig is, kan met een verdovende en ontstekingsremmende injectie (corticosteroïden) in de peesschede de ontsteking tot rust gebracht worden. Hierna wordt enige rust voorgeschreven, blijven bewegen met de vinger is echter wel zinnig.

Operatieve ingreep

Met een kleine operatie wordt via een kleine snede (anderhalve centimeter) de peesschede in de lengterichting geopend. Hierdoor ontstaat ruimte voor de peesverdikking. De huid wordt vervolgens gehecht en verbonden. Het klieven van de peesschede kan ook uitgevoerd worden met een naald. Via een prikgat in de huid wordt dan een naald opgevoerd, waardoor de peesschede wordt gekliefd.

Door de verdoving kan het voorkomen dat uw hele vinger en niet alleen de plaats van de wond, verdoofd is. Dit gaat na enige uren weer over.

De dag van de behandeling

Voorbereiding

Bloedverdunners
Indien u bloedverdunnende medicijnen gebruikt, moet u dit vóór de behandeling aan de arts melden. Deze medicijnen geven namelijk een verhoogd risico op nabloedingen en zullen soms tijdelijk gestopt dienen te worden in overleg met de arts.

De behandeling

De behandeling wordt over het algemeen verricht onder lokale verdoving waarbij alleen de vinger gevoelloos is. De ingreep duurt ongeveer tien tot vijftien minuten.

Mogelijke complicaties

Bij deze ingreep is er een lage kans op nabloeding of infectie. Als de pijn na de tweede dag toeneemt is het verstandig om contact met uw arts op te nemen. Soms voelt de vinger aan de binnenzijde wat prikkelend of doof aan; een zenuwtakje werkt dan tijdelijk wat minder goed. Dit herstelt in de loop van enige tijd.

Nazorg

Ontslag

Als de ingreep poliklinisch gedaan wordt, mag u na de ingreep naar huis. Bij een dagbehandeling mag u na twee, drie uur weer naar huis.

Controleafspraak

Bij ontslag krijgt u een afspraak mee voor een telefonische controle op de polikliniek en voor het laten verwijderen van de hechtingen.

Douchen

U mag gewoon douchen. Zwemmen is niet verstandig.

Pijn

Pijnstillers zoals paracetamol zijn te koop bij de apotheek en drogist en het is raadzaam om deze voor de ingreep alvast in huis te halen en tevoren én bij pijn na de behandeling in te nemen. Hiervan mag u per dag maximaal vier keer twee tabletten gebruiken.

Verband

De dag na de ingreep mag u het verband verwijderen, een kleine pleister is dan voldoende.

Wij adviseren om een jaar lang de littekens niet bloot te stellen aan de zon of de littekens in te smeren met zonnebrand factor 50. Dit om hyperpigmentatie te voorkomen. Dit is een bruine verkleuring van de littekens die mogelijk niet meer weg trekt.

Contact

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of ontstaan er na de behandeling onverhoopt problemen waarover u zich zorgen maakt, dan kunt u bellen naar de polikliniek Chirurgie via 088 125 42 37. Buiten werktijden kunt u bellen naar de Afspraakcentrale van Adrz via 088 125 00 00. Zij verbinden u door met de betreffende afdeling.

Wilt u een afspraak maken, annuleren of verzetten? Neem dan contact op met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00 of via het contactformulier.