Liever post digitaal ontvangen? Bekijk hier de instructie!

Deze folder geeft u meer informatie over een lipoom. Het is goed u te realiseren dat de situatie voor u persoonlijk anders kan zijn dan beschreven.

Een lipoom heet ook wel een vetbult. Het is een goedaardig gezwel van vetweefselcellen onder de huid. Een lipoom kan overal in het lichaam voorkomen, zolang hier maar vetcellen zitten.

Een lipoom groeit over het algemeen langzaam en varieert in grootte van een aantal millimeters tot meerdere centimeters. Plekken waar een lipoom vaak voorkomt zijn de nek, bovenkant van de rug, de buik of de armen. De oorzaak is niet helemaal duidelijk. Wel is duidelijk dat erfelijkheid een rol kan spelen. Verder komen lipomen vaker voor bij vrouwen en meestal op middelbare leeftijd. Overgewicht speelt géén rol.

Een lipoom is aan het volgende te herkennen:

  • De bult is rond en kan gevoelig zijn, zit onder de huid
  • De bult groeit langzaam
  • Het bultje is goed te bewegen en het voelt elastisch aan

Over het algemeen is een lipoom onschuldig. Als er geen klachten zijn, hoeft deze dan ook niet weggehaald te worden. Indien een lipoom snel in omvang toeneemt, dan moet bekeken worden of er een reden hiervoor is en meldt u zich bij de huisarts. Bij klachten kan een klein lipoom meestal op eenvoudige wijze en onder plaatselijke verdoving worden verwijderd. Dit kan bij de huisarts of bij de chirurg op de poliklinische verrichtingenkamer. Als een lipoom groter is dan vijf cm, zal eerst nadere analyse plaatsvinden door middel van een echo en een consultatie met de chirurg. Voordat u een lipoom laat verwijderen moet u aangeven of u bloedverdunners gebruikt, een pacemaker heeft of een allergie heeft.

Operatie

Na plaatselijke verdoving wordt er een snee over de lipoom in de huid gegeven, waarna deze kan worden verwijderd. De huid wordt over het algemeen onderhuids en met een oplosbare hechting gesloten. Als het een heel groot lipoom betreft, zal het verwijderen op de operatiekamer gebeuren onder een uitgebreidere vorm van verdoving (plaatselijke verdoving met zogenoemde sedatie of algehele narcose).

Nabehandeling

Na de operatie krijgt u een drukverband of een eenvoudige pleister op de wond. De wond drooghouden geeft een mooie genezing. Als de verdoving is uitgewerkt kunt u bij pijnklachten vier keer 1000 mg paracetamol per dag gebruiken. In principe hoeft u niet meer op controle te komen. Mocht de lipoom opgestuurd worden voor nader onderzoek, dan krijgt u een telefonische afspraak met de operateur.

Wij adviseren om een jaar lang de littekens niet bloot te stellen aan de zon of de littekens in te smeren met zonnebrand factor 50. Dit om hyperpigmentatie te voorkomen. Dit is een bruine verkleuring van de littekens die mogelijk niet meer weg trekt

Complicaties

Van het verwijderen van een lipoom kunt u complicaties krijgen: een nabloeding of wondinfectie. Soms ontstaat er na verwijdering weer een zwelling: dat is wondvocht en verdwijnt weer vanzelf.

Contact

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of ontstaan er na de behandeling onverhoopt problemen waarover u zich zorgen maakt, dan kunt u bellen naar de polikliniek Chirurgie via 088 125 42 37. Buiten werktijden kunt u bellen naar de Afspraakcentrale van Adrz via 088 125 00 00. Zij verbinden u door met de betreffende afdeling.

Wilt u een afspraak maken, annuleren of verzetten? Neem dan contact op met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00 of via het contactformulier.