Adrz

Deze folder geeft u meer informatie over het plaatsen van een PD-katheter. Het is goed u te realiseren dat de situatie voor u persoonlijk anders kan zijn dan beschreven.

Na voorlichting op de nierfalen poli is in samenspraak met uw arts besloten tot het plaatsen van een peritoneale dialyse (PD) katheter.

Wat is een PD-katheter?

Om de organen in de buik ligt een vlies, deze is doorweven met veel bloedvaten. Doordat het buikvlies halfdoorlatend is voor vocht en stoffen kan dit vlies gebruikt worden als dialysefilter tussen bloed en vloeistof in de buik. De spoeling gebeurt via een slangetje in de buikwand welke door de chirurg wordt aangebracht. Zie afbeelding.

 

De dag van de behandeling

Met behulp van een paar kleine sneetjes in de buik wordt de katheter via een kijkoperatie ingebracht in de buikholte. De tip van de katheter komt in het laagste punt van de buikholte te liggen: de holte van Douglas. De duur van de operatie is 30 tot 45 minuten.

Voorbereiding

Bloedverdunners
Indien u bloed verdunnende medicijnen gebruikt, moet u dit vóór de behandeling aan de arts melden. In sommige gevallen moeten deze tijdelijk gestopt worden in overleg met de arts.

Pijnstillers
Pijnstillers zoals paracetamol zijn te koop bij de apotheek en drogist en het is raadzaam om deze voor de ingreep alvast in huis te halen.

Anesthesie
De plaatsing van een PD-katheter wordt gedaan onder algehele verdoving (narcose).

Opname
U wordt opgenomen op de interne afdeling op de dag dat de operatie plaatsvindt. De dialyseverpleegkundige zal voor de operatie bij u langskomen voor het bepalen van de plaats van de katheter. Er wordt met stift een stip getekend op de plaats waar deze zal komen. Na de operatie komt hij/zij ook nog langs voor controle van de wond en zal er op de röntgenafdeling nog een buikoverzichtsfoto gemaakt worden.

Na de behandeling

Naar huis
Als alles goed verloopt, gaat u dezelfde dag met ontslag naar huis.

Nazorg

Het is de bedoeling dat de ingebrachte katheter vastgroeit in de buikwand. De buik heeft daarom rust nodig. Daarom moet worden voorkomen dat er teveel druk op de buikwand komt te staan:

  • Til geen zware voorwerpen.
  • Doe geen buikspieroefeningen.
  • Ondersteun de buik bij niezen of hoesten.
  • Draag geen knellende kleding.

Daarnaast mag u ook niet douchen tot en met de training op de afdeling Dialyse.

Controle

De controle nadien vindt plaats op de afdeling Dialyse bij de dialyseverpleegkundige een week na de operatie.

Pijn

Bij pijn kunt u pijnstillers zoals paracetamol gebruiken. Hiervan mag u per dag maximaal vier keer 1000mg gebruiken.

Complicaties

Geen enkele ingreep is vrij van de kans op complicaties. Complicaties na het plaatsen van een PD-katheter komen gelukkig weinig voor. Deze bestaan onder andere uit:

  • Nabloeding.
  • Lekkage van vocht.
  • Infectie van de insteekopening van de katheter.

Uiteraard wordt altijd geprobeerd het risico op complicaties zo klein mogelijk te houden.

Neem bij de volgende kenmerken contact op met de afdeling Dialyse:

  • Wanneer er tekenen van een infectie zijn: de insteekplaats is rood, warm, pijnlijk, gezwollen en/of komt er pus of vocht uit.
  • Als u koorts heeft (temperatuur 38,5°C, al dan niet met koude rillingen).
  • Obstipatie.

Contact

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of ontstaan er na de behandeling onverhoopt problemen waarover u zich zorgen maakt, dan kunt u bellen naar de afdeling Dialyse 088 125 42 69.

Als u de afdeling niet kunt bereiken, kunt u bellen naar de Receptie van Adrz via 088 125 00 00.

Wilt u een afspraak maken, annuleren of verzetten? Neem dan contact op via het contactformulier. Deze wordt vaak dezelfde werkdag nog in behandeling genomen. U kunt op werkdagen tussen 8.00 uur en 13.00 uur ook telefonisch contact opnemen met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00, kies in het keuzemenu voor optie 1.