Adrz

Deze folder geeft u meer informatie over de long OSAS verpleegkundige. Het is goed u te realiseren dat de situatie voor u persoonlijk anders kan zijn dan beschreven.

In deze folder leest u welke invloed slaapapneu kan hebben in uw leven, en wat de long/OSAS-verpleegkundige voor u kan betekenen.

Slaapapneusyndroom, en wat dan?

Voor de meeste mensen is het even schrikken als ze te horen krijgen dat ze slaapapneu hebben. Het roept veel vragen op. Wat is slaapapneu? Wat kan er aan gedaan worden? Hoe moet het verder? Slaapapneu kan van grote invloed zijn op uw welbevinden. U leeft niet alleen met slaapapneu maar ook met de kans op zeer ernstige gezondheidsrisico’s.

Slaapapneu kan leiden tot:

  • beroerte (CVA/TIA)
  • hartritmestoornissen en/of infarcten
  • hoge bloeddruk
  • diabetes type II
  • hoog cholesterol

Slaapapneu heeft u niet alleen. Ook partner, kinderen of vrienden van iemand met slaapapneu lopen tegen veel vragen aan. Leven met slaapapneu heeft gevolgen op lichamelijk, geestelijk en sociaal gebied.

Letterlijk betekent a-pneu ‘geen lucht’. Als u langer dan tien seconden niet ademt terwijl u slaapt, is dat officieel apneu. Als dit meer dan vijf keer per uur voorkomt, wordt het opletten. Bij meer dan vijftien keer per uur heeft u een serieuze aandoening.

Wat doet de long/OSAS verpleegkundige?

Goede apneuzorg is gericht op het behandelen van slaapapneu, maar ook op de geestelijke en sociale gevolgen. De long/OSAS verpleegkundige speelt een belangrijke rol in deze psychosociale zorg. Zij denkt mee met u, geeft advies, en helpt u mee om goede vragen aan de arts te stellen. Zij beantwoordt niet alle vragen zelf, maar weet waar een goed antwoord op uw vraag of probleem te vinden is. Tevens biedt de long/OSAS verpleegkundige steun bij de emotionele verwerking en bij het omgaan met deze aandoening in uw sociale omgeving.

Na de diagnose

Nadat u van uw arts te horen heeft gekregen dat u slaapapneu heeft, gaat de medische behandeling van start. In dezelfde periode heeft u een afspraak met de long/OSAS verpleegkundige. Afhankelijk van uw vragen kan zij meerdere gesprekken met u plannen. Tijdens het eerste gesprek met de long/OSAS verpleegkundige wordt er in overleg met u een vervolgafspraak gemaakt. Samen bespreekt u of de behandeling die tot dan toe gegeven is voldoende is.

Bij tussentijdse vragen kunt u natuurlijk altijd contact opnemen.

De long/OSAS verpleegkundige stelt de arts altijd op de hoogte van haar adviezen. De arts is eindverantwoordelijk voor de behandeling. Voor een goede apneuzorg is de samenwerking tussen u, de long/OSAS verpleegkundige en de behandelend arts van groot belang.

De long/OSAS verpleegkundigen zijn werkzaam op de locaties Goes en Vlissingen.

Contact

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of ontstaan er na de behandeling onverhoopt problemen waarover u zich zorgen maakt, dan kunt u bellen naar afdeling longgeneeskunde via de Afspraakcentrale van Adrz via 088 125 00 00 of mailen naar longgeneeskundepoli.osasvpk@adrz.nl.

Als u de afdeling niet kunt bereiken, kunt u bellen naar de Receptie van Adrz via 088 125 00 00.

Wilt u een afspraak maken, annuleren of verzetten? Neem dan contact op via het contactformulier. Deze wordt vaak dezelfde werkdag nog in behandeling genomen. U kunt op werkdagen tussen 8.00 uur en 13.00 uur ook telefonisch contact opnemen met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00, kies in het keuzemenu voor optie 1.