Adrz

Deze folder geeft u meer informatie over het toedienen van midazolam neusspray bij epileptische aanvallen. Het is goed u te realiseren dat de situatie voor u persoonlijk anders kan zijn dan beschreven.

U wordt behandeld met medicatie tegen een epileptische aanval. Ondanks deze medicatie kan het zijn dat u toch een epileptische aanval krijgt. Voor deze aanvallen heeft uw behandelaar noodmedicatie voorgeschreven. Dit is medicatie die de epileptische aanval direct kan onderbreken. In deze brochure krijgt u meer informatie over hoe u dit medicijn moet gebruiken.

Midazolam

Midazolam neusspray is een medicijn dat een epileptische aanval kan laten stoppen. Het is een snel werkend middel dat u via de neus toedient. Meestal stopt de aanval dan na één tot twee minuten. Na een epileptische aanval is er altijd een kort moment van uitputting met slapte, soms met een adempauze en langzaam herstel van het bewustzijn. Deze periode kan iets langer duren door het gebruik van de Midazolam-neusspray. Per pufje met de Midazolam-neusspray komt er 2,5 mg Midazolam in de neus terecht. De vloeistof wordt via het neusslijmvlies opgenomen in het bloed.

Midazolam bewaren

Bewaar het medicijn buiten het bereik van kinderen. Bewaar de flacon op een donkere plaats bij voorkeur op kamertemperatuur (15 tot 25 graden) en niet in de koelkast. U kunt de flacon gebruiken tot de houdbaarheidsdatum die op de flacon vermeld staat. Na opening is de flacon nog drie maanden houdbaar. Let dus op de houdbaarheidsdatum en vervang de spray tijdig, dus ook als u hem niet nodig heeft gehad.

Vergoeding

Iedereen die Midazolam gebruikt voor het voorkomen of de behandeling van epilepsie, krijgt het medicijn in principe vergoed. De voorschrijver van het geneesmiddel moet hiervoor een extra aantekening maken op het voorschrift.

Toediening Midazolam-neusspray

Uw behandelaar heeft u uitgelegd wanneer en hoeveel neusspray u bij een epileptische aanval mag (laten) toedienen.

Bespreek deze instructies alstublieft met mensen waar u regelmatig contact mee hebt. Zij moeten mogelijk de neusspray toedienen, omdat u op dat moment zelf vaak niet in staat bent om dit doen.

Wanneer toedienen?

U moet het middel over het algemeen pas toedienen als de aanval langer duurt dan drie tot vijf minuten. Het kan ook nodig zijn om een of meer reeksen van korte aanvallen te doorbreken met de neusspray.

Na een epileptisch aanval bent u mogelijk suf, traag en slap, maar is de eigenlijke aanval over.

Dus als schokken, verstijving en onrustige oogbewegingen zijn gestopt, dan moet u geen neusspray meer toedienen.

Hoe moet u Midazolam neusspray gebruiken?

  • Verwijder het beschermdopje.
  • Draai het flesje tot het opzuigslangetje in de vloeistof staat.
  • Als de flacon voor de eerste keer gebruikt wordt, moet het pompje vier keer worden ingedrukt; totdat er nevel uit het pompje komt.
  • Plaats het neusstukje in een neusgat; welk neusgat maakt niet uit. Als het niet mogelijk is in de neus, dan kan ook de mond worden geprobeerd.
  • Houd bij voorkeur tijdens de toediening het flesje rechtop. Dat betekent dat u het hoofd en de romp iets op moet tillen.
  • Druk op het pompje: nu is een pufje toegediend.
  • Druk net zo vaak op het pompje als met u is afgesproken in afwisselende neusgaten.
  • Noteer tijdstip van toediening.

Als de aanval niet overgaat

Bijna altijd stopt de aanval na enkele minuten. Bespreek met uw behandelaar wat u moet doen als de aanval niet stopt ondanks de toediening van Midazolam. Dien niet op eigen initiatief meer Midazolam toe, want te veel Midazolam kan ervoor zorgen dat u moeite krijgt met uw ademhaling.

Als de aanval wel overgaat

Als u nog nooit eerder Midazolam heeft moeten (laten) toedienen of meer Midazolam heeft moet gebruiken als dat u gewend bent, is het verstandig dat door te geven aan uw behandelaar.

Belangrijk om te weten

  • U kunt suf, slaperig of vermoeid worden en uw reactievermogen neemt af. Dat kan tot en met de volgende dag voortduren.
  • Pas op met alcohol. Dat kan u nog suffer maken.

Contact

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of ontstaan er na de behandeling onverhoopt problemen waarover u zich zorgen maakt, dan kunt u bellen naar Neurologie via 088 125 00 00 of mailen naar secretariaat.neurologie@adrz.nl.

Als u de afdeling niet kunt bereiken, kunt u bellen naar de Receptie van Adrz via 088 125 00 00.

Wilt u een afspraak maken, annuleren of verzetten? Neem dan contact op via het contactformulier. Deze wordt vaak dezelfde werkdag nog in behandeling genomen. U kunt op werkdagen tussen 8.00 uur en 13.00 uur ook telefonisch contact opnemen met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00, kies in het keuzemenu voor optie 1.