Adrz

Deze folder geeft u meer informatie over vrijheidsbeperkende interventies. Het is goed u te realiseren dat de situatie voor u persoonlijk anders kan zijn dan beschreven.

Bij uzelf, of uw familielid worden maatregelen genomen die de bewegingsvrijheid kunnen beperken. De arts of de verpleegkundige heeft dit met u besproken. In deze folder vindt u informatie over wat vrijheidsbeperking inhoudt en waarom en wanneer het wordt toegepast. Verder vindt u informatie over alternatieven voor vrijheidsbeperking en bij wie u terecht kunt voor meer informatie.

Vrijheidsbeperkende interventies

Vrijheid beperkende interventies zijn alle maatregelen, die de bewegingsvrijheid van een patiënt verminderen. In een ziekenhuis kunnen verschillende middelen ingezet worden. Het kan gaan om een detectiesysteem, bewegingsmelder, bokshandschoen of bedhekken. Daarnaast kunnen er intensievere methodes toegepast worden. Dit kan een Poseybed oftewel een bedtent zijn, waarin de patiënt afgesloten komt te liggen. Het toepassen van enkel- en buikfixatie bestaat ook tot de mogelijkheden.

Gebruik van vrijheidsbeperkende interventies

In een ziekenhuis komt het voor dat patiënten verward of onrustig raken tijdens de opname. Die verwardheid ontstaat soms als gevolg van een ziekte. De patiënt kan hierdoor de infuuslijnen (slangen) en katheters uittrekken. Soms worden patiënten agressief. Dit gedrag wordt ook wel ‘risicogedrag’ genoemd. Risicogedrag kan leiden tot lichamelijk letsel bij de patiënt of bij anderen in de omgeving.

Wanneer worden vrijheidsbeperkende interventies gebruikt?

Het besluit u of uw familielid in de vrijheid te beperken wordt door de arts en de verpleegkundige genomen. Dit gebeurt volgens de wettelijke voorschriften die beschreven staan in de Wet op de Geneeskundige Behandelovereenkomst (WGBO). Met u of uw familielid wordt het risico van letsel en de te nemen maatregelen besproken. Vaak wordt door de verpleegkundige in het opnamegesprek uw toestemming al gevraagd om vrijheidsbeperking in te mogen zetten als dit echt nodig mocht zijn. Dit doet de verpleegkundige zodat u zelf toestemming kan geven en het maakt het mogelijk met u en uw partner of familieleden naar alternatieven voor vrijheidsbeperking te zoeken.

In noodsituaties is de verpleegkundige verplicht u in de vrijheid te beperken. De verpleegkundige overlegt dit zo spoedig mogelijk met een arts. Uw toestemming wordt in dit geval ook zo snel mogelijk achteraf gevraagd.

Alternatieven voor vrijheidsbeperking

Vrijheidsbeperking is altijd de laatste keuze. Er zijn alternatieven waar ook u, uw partner of familie een aandeel in kunnen hebben, zoals:

  • Aanwezigheid van familie buiten bezoektijden, als dit helpt onrust en verwardheid te verminderen. Dit kan eventueel ook ‘s nachts. Bespreek dit met de verpleegkundige.
  • Spreiding van het aantal bezoekers per dag. Eén bezoeker tegelijk is beter dan meerdere.
  • Te zorgen voor een klok en een kalender en het bespreken van datum, tijd en plaats.
  • Regelmatig vertellen waar u/de patiënt zich bevindt en wat er aan de hand is.
  • Uw hulpmiddel (bijv. rollator) van thuis meenemen.
  • Uw eigen stevige, niet gladde schoenen en kousen mee te nemen.
  • De omgeving overzichtelijk te houden en geen obstakels laten staan.
  • Geen spullen op uw nachtkastje zetten die schade kunnen veroorzaken wanneer ze omgegooid worden.
  • Als er familie aanwezig is, maakt dat de kans op letsel vaak kleiner. Vraag de verpleegkundige of de vrijheidsbeperkende interventie eventueel tijdens het bezoek kan worden verwijderd of verminderd. Let op: in dat geval altijd de verpleegkundige waarschuwen als het bezoek vertrekt.

Contact

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, stel deze dan aan de verpleegkundigen van uw afdeling.

Als u de afdeling niet kunt bereiken, kunt u bellen naar de Receptie van Adrz via 088 125 00 00.

Wilt u een afspraak maken, annuleren of verzetten? Neem dan contact op via het contactformulier. Deze wordt vaak dezelfde werkdag nog in behandeling genomen. U kunt op werkdagen tussen 8.00 uur en 13.00 uur ook telefonisch contact opnemen met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00, kies in het keuzemenu voor optie 1.