Adrz

Deze folder geeft u meer informatie over nazorg afstaande oren bij kinderen. Het is goed u te realiseren dat de situatie voor u persoonlijk anders kan zijn dan beschreven.

Uw kind heeft zojuist een oorcorrectie ondergaan. Hierbij werd door de plastisch chirurg het kraakbenig skelet van de oorschelp gecorrigeerd met als doel afstaande oren op te heffen. Het litteken loopt aan de achterzijde van het oor en is daardoor nauwelijks zichtbaar.

Na de behandeling

De oren zijn blauw en gezwollen, de bloeduitstortingen trekken vrij snel weer weg. De zwelling is een aantal weken zichtbaar. Hierdoor zijn de oren enige tijd dikker dan normaal. Het uiteindelijke resultaat is na drie maanden te beoordelen.

Uiteraard streeft de plastisch chirurg bij deze ingreep naar symmetrie tussen de beide oren. Kraakbeen is echter een weerbarstig weefsel en kan dus terugkeren naar zijn oorspronkelijke vorm. Een garantie op absolute symmetrie valt dan ook niet te geven.

Uw kind heeft een drukverband onder de elastische band/haarband gekregen. Dit laat u 48 uur zitten, waarna u dit zelf mag verwijderen. Er is gehecht met oplosbare hechtingen, de uiteinden hiervan worden tijdens de eerste controle, na één week, afgeknipt.

Nazorgadviezen

  • Het is raadzaam om de eerste dag na de operatie uw kind rustig aan te laten doen.
  • Gedurende de eerste week moet uw kind dag en nacht een elastische band/haarband dragen om de oren te beschermen. Hierna adviseren wij om uw kind nog twee weken extra (in het totaal dus drie weken) ’s nachts en tijdens het sporten een brede haarband te dragen. ’s Nachts is dit belangrijk, omdat er een risico bestaat dat het oor dubbel komt te liggen op het kussen.
  • Na één week mag het haar weer gewassen worden, let er dan wel op dat bij het afdrogen de oren niet naar voren worden getrokken.
  • Wij adviseren u om uw kind zes weken geen contactsporten uit te laten oefenen, geen helm te laten dragen en niet te laten zwemmen. Alle overige lichaamsbewegingen zijn toegelaten, wel met zo nodig een bescherming van de elastische band/haarband.

Medicatie

Ter voorkoming van napijn is kinderparacetamol toegestaan, kijk voor de toegestane hoeveelheid in de bijsluiter.

Gebruikt uw kind andere medicatie zoals bloedverdunners, dan mogen deze ten vroegste 24 uur na de ingreep weer worden hervat.

Controleafspraken

Eerste controle

  • Eén tot twee weken na de operatie bij de doktersassistente/verpleegkundige, zo nodig volgt een tussentijds controle

Tweede controle

  • Drie maanden na de operatie bij de plastisch chirurg en de medische fotograaf voor het maken van de na foto’s. Het maken van de foto’s is alleen mogelijk op de locatie Goes.

Contact

In de volgende situaties neemt u contact met ons op:

  • Bij bloedverlies, welke na afduwen niet verminderd.
  • Aanhoudende pijn, welke niet verminderd na het innemen van de toegestane dosis pijnstilling, zeker wanneer de pijn eenzijdig is.
  • Een temperatuur boven de 38,5 °C.

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of ontstaan er na de behandeling onverhoopt problemen waarover u zich zorgen maakt, dan kunt u bellen naar poli Plastische Chirurgie via 088 125 7331 (op werkdagen van 8.30– 12.30 uur). Buiten werktijden kunt u bellen naar de Afspraakcentrale van Adrz via 088 125 00 00. Zij verbinden u door met de betreffende afdeling.

 

Wilt u een afspraak maken, annuleren of verzetten? Neem dan contact op met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00 of via het contactformulier.