Adrz

Deze folder geeft u informatie over de behandeling met een onderbeenbrace. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan beschreven.

Onderbeenbrace

Een onderbeenbrace is een voorziening om een breuk in het onderbeen te behandelen, waarbij beweging in de knie en enkel mogelijk blijft. Het is nodig dat de brace enige druk uitoefent op de weke delen (huid, spieren, vet en dergelijke) van het onderbeen. Deze druk stabiliseert de breuk. Dit houdt in dat de brace stevig moet aansluiten om het been (gedeeltelijk) te kunnen belasten.

Belangrijk

  • De brace is bedoeld om te kunnen belasten. Belasten wil zeggen dat u mag lopen, maar niet rennen of hardlopen. Tijdens het lopen is het belangrijk de voet zo goed mogelijk af te wikkelen, eerst de hiel op de grond en dan pas de tenen. U moet de voet niet naar buiten of binnen draaien.
  • U mag het been belasten tot de pijngrens.
  • Meer druk op het been vangt u op met één of twee krukken.
  • Als u geen pijn heeft, mag u het been volledig belasten.
  • De brace mag niet nat worden.
  • Als u hiervoor toestemming heeft, mag u de brace af doen om te douchen of te baden. U mag niet op het been  staan zonder brace, dus zittend douchen.
  • Als u toestemming heeft gekregen om de brace ’s nachts af te doen, let er dan op dat u bij nachtelijk toiletbezoek de brace eerst weer aan doet.
  • Door druk op het been kan wat vocht weg geperst worden waardoor er een zwelling in de enkel en voet kan ontstaan. Naar mate u meer gaat lopen en belasten, zal dit minder worden. Om dit probleem wat te verminderen, kunt u wanneer u zit, uw been hoog leggen; hierbij ligt de voet hoger dan de knie en de knie hoger dan de heup.
  • Als u merkt dat de brace aan de achterkant niet meer passend aansluit en de randen van de brace over elkaar vallen, neem dan contact op met de gipskamer.

Contact

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of ontstaan er na de behandeling onverhoopt problemen waarover u zich zorgen maakt, dan kunt u bellen naar de Gipskamer via 088 125 42 41 (Goes). Dit kan op werkdagen van 8.30 tot 10.00 uur en van 13.30 tot 16.30 uur. Buiten deze tijden kunt u bellen naar de Spoedeisende Hulp in Goes via 088 125 42 50.

Als u de afdeling niet kunt bereiken, kunt u bellen naar de Receptie van Adrz via 088 125 00 00.

Wilt u een afspraak maken, annuleren of verzetten? Neem dan contact op via het contactformulier. Deze wordt vaak dezelfde werkdag nog in behandeling genomen. U kunt op werkdagen tussen 8.00 uur en 13.00 uur ook telefonisch contact opnemen met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00, kies in het keuzemenu voor optie 1.