Adrz

Deze folder geeft u meer informatie over het ontslag na autologe stamceltransplantatie. Het is goed u te realiseren dat de situatie voor u persoonlijk anders kan zijn dan beschreven.

U onderging onlangs een autologe stamceltransplantatie en u mag naar huis. In deze folder vindt u welke niet-spoedeisende klachten u kunt ervaren en met welke klachten u direct contact met ons moet opnemen. Ook vindt u richtlijnen terug voor het herstel in de eerste periode thuis.

Wanneer moet u contact opnemen?

Neem onmiddellijk rechtstreeks contact op bij onderstaande klachten. U kun dan bellen naar afdeling Oncologie/Hematologie (24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar): 088 125 44 57.

  • koorts boven de 38.5 graden;
  • koude rillingen;
  • bloed bij urine of ontlasting;
  • blauwe plekken zonder te stoten;
  • stoornissen in het bewegen van de armen en/of benen;
  • plotseling optredende kortademigheid;
  • ernstig en aanhoudend braken;
  • plotselinge huiduitslag;
  • vallen op het hoofd. Eventueel trombocyten laten bepalen om na te gaan of trombocytentransfusie nodig is.

Niet-spoedeisende klachten

Neem dezelfde week contact op te nemen bij:

  • langer dan drie dagen achtereen geen ontlasting;
  • verschijnselen van bloedarmoede, zoals ernstige vermoeidheid en duizeligheid;
  • pijn in de mond;
  • moeite en pijn met het slikken;
  • pijnlijk en branderig gevoel bij het plassen;
  • branderige en/of pijnlijke ogen;
  • onvoldoende drinken of te weinig plassen;
  • problemen rond recepten (als dit niet kan wachten tot het eerstvolgende spreekuurbezoek);
  • vragen over onduidelijkheden over afspraken met uw behandelend arts.

Richtlijnen voor herstel thuis

Bezoek

Vermijd mensen die besmettelijk zijn. Het kan verstandig zijn om door te geven op de school van uw kinderen dat u de eerste periode na uw opname vatbaar bent voor infecties, zodat ze u op de hoogte kunnen houden indien er op school sprake is van infecties.

Hervatten van activiteiten

Het is goed om als u weer thuis bent, uw activiteiten te hervatten. In eerste instantie valt dit vaak tegen, maar na enkele weken gaat het vaak vanzelf beter. Wij raden u aan om tot aan uw eerste controle op de polikliniek niet te gaan werken. Afhankelijk van het algeheel herstel en het herstel van uw afweer, kunt u met uw arts overleggen wanneer u uw studie of werk kunt hervatten. Dit is afhankelijk van het soort werk dat u verricht, uw werkomgeving en de duur van uw werkzaamheden.

Vakantie

Wij raden u aan om tot aan het eerste polibezoek niet op vakantie te gaan. Als uw afweer dan voldoende hersteld is, mag u gewoon weer op vakantie. Als er voor uw vakantiebestemming vaccinaties nodig zijn, kunt u die weer krijgen op het moment dat uw afweer hersteld is.

Zon

Vermijd de zon tussen 12.00 en 15.00 uur. Draag een shirt met lange mouwen en gebruik een zonnebrandcrème met hoge beschermingsfactor. Ga niet zonnebaden.

Dierenverblijven

Als u huisdieren heeft, raden we u af om het dierenverblijf schoon te maken. Via de uitwerpselen kunnen snel ziektes als toxoplasmose en vogelziekte worden overgebracht. Als het niet mogelijk is om een ander de dierenverblijven schoon te laten maken, mag u dit zelf doen, maar dan moet u wel handschoenen dragen.

Tuinieren

U mag tuinieren, maar in zand en aarde is toxoplasmose aanwezig. Zolang uw afweer nog niet hersteld is, raden we u aan om niet met uw blote handen in de aarde te zitten. Draag daarom handschoenen en gebruik tuingereedschap om in de tuin te werken. Als uw afweer weer goed is, hoeft u hier geen rekening meer mee te houden.

Autorijden

Als u zich goed voelt en uw bloed grotendeels hersteld is, is er geen bezwaar om auto te rijden. Wel kunnen sommige medicijnen het concentratievermogen beïnvloeden, waardoor autorijden niet verantwoord is. Overleg met uw arts of u auto kunt rijden.

Tandarts

Stel de tandarts tijdens een bezoek op de hoogte van de stamceltransplantatie. Overleg met de hematoloog indien er een invasieve behandeling moet plaatsvinden.

Voeding

Voor adviezen betreffende voeding thuis verwijzen we u naar de folder ‘Hygiënische voedingsrichtlijn’.

Bron: Zorggids Erasmus MC – Hematologie

Contact

Als u de afdeling niet kunt bereiken, kunt u bellen naar de Receptie van Adrz via 088 125 00 00.

Wilt u een afspraak maken, annuleren of verzetten? Neem dan contact op via het contactformulier. Deze wordt vaak dezelfde werkdag nog in behandeling genomen. U kunt op werkdagen tussen 8.00 uur en 13.00 uur ook telefonisch contact opnemen met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00, kies in het keuzemenu voor optie 1.