Adrz

Wat is Neurologie?

Het specialisme Neurologie houdt zich bezig met de diagnose en behandeling van aandoeningen aan hersenen, ruggenmerg, zenuwen en spieren. Onder andere epilepsie, multiple sclerose (MS), beroerte, migraine, hernia, Alzheimer, Parkinson en hersenaandoeningen behoren tot het werkgebied van de neuroloog. Eventueel ondersteunend onderzoek wordt uitgevoerd door de afdeling Klinische Neurofysiologie (KNF): EEG (hersenfilm), EMG (spier/zenuwonderzoek), duplex (meten van de stroomsnelheid in de halsvaten) en vele andere onderzoeken.

Verpleegafdeling Neurologie

De verpleegafdeling Neurologie in Goes is gecombineerd met de verpleegafdeling Longgeneeskunde. De afdeling is semigesloten; hetgeen betekent dat de deuren afgesloten kunnen worden met een code. Dit is voor de veiligheid van patiënten die makkelijk verdwalen. Door het jaartal in te tikken gaat de deur van het slot.

Wekelijks vindt een multidisciplinair overleg plaats (MDO). In dit overleg worden alle opgenomen patiënten besproken door diverse zorgprofessionals, waaronder de verpleegkundig specialist, neuroloog, fysiotherapeut, transferverpleegkundige, verpleegkundige, logopedist, ergotherapeut, revalidatiearts en verpleeghuisarts. De bevindingen van dit overleg worden met u besproken door de verpleegkundige en/of arts.

Stroke Unit

Onderdeel van de verpleegafdeling is de zogenaamde Stroke Unit. Op de Stroke Unit liggen patiënten die een hersenbloeding, een herseninfarct of een TIA hebben doorgemaakt. De Stroke Unit bestaat uit vier zogenaamde stroke bedden op kamer 12. De unit is gericht op adequate diagnostiek, zorg en behandeling van patiënten in de acute fase na een beroerte. Ook staat op de Stroke Unit speciale technische apparatuur die nodig is voor de snelle diagnostiek, behandeling en secundaire preventie. Indien het medisch verantwoord is, wordt de patiënt verplaatst naar een andere kamer op de Neurologische afdeling. De verpleegkundig specialist bespreekt tijdens de visite de patiënten met de verpleegkundige waarna zij de patiënten te woord staan (eventueel met de neuroloog). Op de Stroke Unit wordt multidisciplinair gewerkt. Dit houdt in dat de ergotherapeut, logopedist en fysiotherapeut ook worden ingezet.

De zorgverleners van de afdeling Neurologie

Tijdens uw verblijf krijgt u met diverse zorgverleners te maken: artsen, verpleegkundig specialisten, verpleegkundigen en verzorgenden. Op de pagina Neurologie vind je de zorgverleners van de afdeling.

Hoofdbehandelaar

Eén van de neurologen is uw hoofdbehandelaar. De naam van uw hoofdbehandelaar is op de achterkant van deze folder weergegeven bij ‘Belangrijke informatie’. Samen met de verpleegkundig specialist is de hoofdbehandelaar verantwoordelijk voor alle zaken rondom uw behandeling tijdens uw opname en stemt uw behandeling af met de andere zorgverleners en indien nodig met andere specialisten.

Uw hoofdbehandelaar is in de meeste gevallen de neuroloog die u heeft opgenomen op de afdeling. Naast uw hoofdbehandelaar kunt u ook andere neurologen tegenkomen op de afdeling. Overdag is de verpleegkundig specialist verantwoordelijk voor de patiënten op de afdeling en het aanspreekpunt voor de betrokken zorgverleners, patiënten en familie. Daarnaast is er altijd één neuroloog die ingeschakeld kan worden indien dat nodig is.

Buiten kantooruren heeft er altijd één van de neurologen dienst. De verantwoordelijkheid voor het medisch beleid wordt door alle neurologen gedeeld.

Heeft u vragen, dan kunt u deze altijd stellen aan de verpleegkundige of verpleegkundig specialist. Indien nodig wordt de neuroloog betrokken.

Neurologen

Op de afdeling werken negen neurologen.

  • E.W. Peters
  • de Brabander
  • B.A. Jongbloed
  • E.S.C. Korf
  • Van Hoeve
  • S.G.A. Wens
  • Ruitenberg
  • H.J.W.A. Sips
  • C.A. Ibrahim

Neurochirurgen

Twee keer per week opereren er neurochirurgen van het Erasmus Medisch Centrum uit Rotterdam patiënten in Adrz.

  • R. Dammers
  • E.M Bos

Verpleegkundigen

Op de afdeling werken 24 uur per dag (gespecialiseerde) verpleegkundigen en verzorgenden. Het verpleegkundig team verleent patiëntgerichte zorg. Dit betekent dat u per dienst zoveel mogelijk met dezelfde verpleegkundige te maken heeft. Soms kan het nodig zijn dat er hulp geboden wordt door de andere verpleegkundigen van de afdeling.

Andere betrokken disciplines

  • Gespecialiseerde verpleegkundigen: op de afdeling werken verschillende gespecialiseerde verpleegkundigen, zoals een CVA-verpleegkundige, MS-verpleegkundige en Parkinsonverpleegkundige.
  • Verpleegkundig specialist epilepsie & neuro-oncologie: voor mensen met epilepsie of als er mogelijk sprake is van een hersentumor.
  • Activiteitenbegeleidsters: iedere ochtend is er een activiteitenbegeleidster aanwezig.
  • Voedingsassistenten: zijn dagelijks overdag en in de avond behulpzaam bij serveren van maaltijden en dranken.
  • Vrijwilligers: incidenteel zijn er vrijwilligers aanwezig. Zij verzorgen uw bloemen en maken fruit voor u schoon.
  • Diëtist: als u ter ondersteuning van de behandeling een dieet moet volgen, stelt de diëtist een dieet op in overleg met u.
  • Fysiotherapeut: de fysiotherapeut begeleidt u indien nodig bij het doen van oefeningen die de bewegingsmogelijkheden van uw bewegingsmogelijkheden van uw gewrichten en spieren vergroten.
  • Ergotherapeut: indien nodig komt de ergotherapeut bij u langs om samen met u naar mogelijkheden om uw dagelijkse activiteiten weer op te pakken. Denk hierbij aan opstaan, wassen, aankleden, koken, eten en naar het toilet gaan.
  • Logopedist: u krijgt met de logopedist te maken als u problemen ondervindt met het spreken of slikken door ziekte of een beperking.
  • Transferverpleegkundige: de transferverpleegkundige zorgt ervoor dat de overgang van de verpleegkundige zorg in het ziekenhuis naar de thuissituatie goed verloopt.
  • Dienst geestelijke verzorging: geestelijk verzorgers begeleiden mensen op het gebied van zin en betekenis. Zij zijn er voor mensen van alle levensovertuigingen. Eens in de 14 dagen verzorgen de geestelijk verzorgers een activiteit in de huiskamer.
  • Zorgprofessionals in opleiding: het is mogelijk dat u tijdens uw zorg en behandeling te maken krijgt met leerlingen, stagiaires, coassistenten of andere zorgprofessionals in opleiding. Zij werken altijd onder supervisie en eindverantwoordelijkheid van gediplomeerde professionals.

Medicijnen

U krijgt uw medicijnen van de verpleegkundige op de daarvoor vastgestelde tijden. Dit kan per persoon en soort medicijn verschillen. Soms zien de medicijnen er anders uit dan u gewend bent of heten zij anders. De werking is echter hetzelfde als van uw eigen medicijnen.

Informatieverstrekking

Bij opname wordt met u besproken wie van uw naasten als eerste contactpersoon fungeert. Om uw privacy te bewaken, wordt informatie over uw ziekte en welbevinden alleen aan deze contactpersoon gegeven. Van de contactpersoon wordt verwacht dat deze de informatie, indien nodig, doorgeeft aan overige familieleden en betrokkenen. De eerste contactpersoon kan bij vragen bellen naar 088 125 44 00.

Bezoektijden

Bezoektijden op de afdeling Neurologie zijn:

  • 15.00 – 16.00 uur
  • 19.00 – 20.00 uur

Wij vragen u om uw familie, vrienden en kennissen om met niet meer dan twee personen tegelijk op bezoek te komen omdat dit voor u en voor de medepatiënten erg druk kan zijn. Om de continuïteit van zorg te kunnen waarborgen, is het mogelijk dat uw bezoek vanwege een onderzoek of behandeling tijdens het bezoekuur verzocht worden even ergens anders te wachten. Wil uw bezoek op een ander tijdstip komen, dan kan dit alleen na overleg met de verpleging.

Mantelzorg

Indien u als mantelzorger in het ziekenhuis bepaalde zorg wilt voortzetten, is dat natuurlijk mogelijk. De mogelijkheden kunt u bespreken met de verpleegkundige.

Dagindeling

  • 7.30-7.45 uur: de nachtdienst draagt haar dienst over aan de dagdienst.
  • 8.00-10.30 uur: medicijnronde. Het verpleegkundig team helpt u daar waar nodig met de zorg.
  • 11.00-12.00 uur: indien nodig doet de verpleegkundige neurologische controles. Medicijnronde
  • 11.30 uur: de voedingsassistentes verzorgen de maaltijd.
  • 14.30-15.30 uur: daar waar nodig voert de verpleegkundige wederom de neurologische controles uit.
  • 15.45-16.00 uur: de dagdienst draagt de dienst over aan de late dienst.
  • 16.30 uur: medicijnronde. De maaltijd wordt verzorgd.
  • 19.30 uur: koffieronde
  • 20.00-22.30 uur: het verpleegkundig team zorgt ervoor dat u rustig de nacht in kan. Neurologische controles worden uitgevoerd. Medicijnronde.
  • 23.15-23.45 uur: de late dienst draagt over aan de nachtdienst.
  • 23.45-7.45 uur: gedurende de nacht loopt de verpleegkundige regelmatig bij alle patiënten langs om te kijken of het goed gaat en voert daar waar nodig nog eens controles uit.

Gedurende de gehele dag kunnen er onderzoeken en/of behandelingen plaatsvinden.

Contact

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of ontstaan er na de behandeling onverhoopt problemen waarover u zich zorgen maakt, dan kunt u bellen naar Neurologie via 088 125 44 00. Buiten werktijden kunt u bellen naar de Afspraakcentrale van Adrz via 088 125 00 00. Zij verbinden u door met de betreffende afdeling.

Wilt u een afspraak maken, annuleren of verzetten? Neem dan contact op met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00 of via het contactformulier.

Uw hoofdbehandelaar

□           B. van Hoeve

□           C. de Brabander

□           B. Jongbloed

□           E.S.C. Korf

□           E.W. Peters

□           C.A. Ibrahim

□           A. Ruitenberg

□           H.J.W.A. Sips

□           S. Wens