Iedereen vergeet wel eens iets. Als uw vergeetachtigheid uw dagelijkse activiteiten belemmert, kan het zinvol zijn om uw klachten te laten onderzoeken. Bij de Dagkliniek Geheugenstoornissen kunt u op één plek terecht voor verschillende medische onderzoeken naar de werking van het zenuwstelsel.
Onderzoeken
Uw afspraak bij de Dagkliniek Geheugenstoornissen duurt een halve dag en vindt plaats op de locatie Vlissingen. Op deze halve dag hebben wij alle onderzoeken gepland die noodzakelijk zijn om een goede diagnose te kunnen stellen. Hiervoor is er bij de Dagkliniek Geheugenstoornissen een nauwe samenwerking tussen de verschillende disciplines. bij de Dagkliniek Geheugenstoornissen heeft u aparte afspraken met een neuroloog, klinisch geriater en een psychologisch assistent. Ook gaat u langs de röntgenafdeling voor een MRI-scan van de hersenen en langs het laboratorium voor bloedafname.
Voorbereiding op de afspraak
Het is belangrijk dat u goed voorbereid bent op uw bezoek aan de Dagkliniek Geheugenstoornissen. U moet het volgende meenemen:
- Legitimatiebewijs
- Uw medicijnen of een medicijnenoverzicht met de sterkte en dosering van uw medicijnen. Dit kunt u bij uw apotheek opvragen. U dient ook uw medicijnen te vermelden die u zelf bij uw drogist haalt. Het is handig deze informatie uit te printen en mee te nemen naar uw afspraak.
- Hulpmiddelen die u gebruikt, zoals: (lees)bril, gehoorapparaat, rollator of stok.
- Ook is het belangrijk dat u minimaal één persoon, die u en uw situatie goed kent (bijvoorbeeld uw partner, kind, een vriend(in) of verzorgende), meeneemt als begeleider. Als u daarmee instemt, vragen wij aan deze persoon ook hoe hij of zij uw klachten en functioneren thuis inschat.
Houd er rekening mee dat een bezoek aan de Dagkliniek Geheugenstoornissen enige uren duurt. Hoewel wij de afspraken zoveel mogelijk achter elkaar proberen te plannen, kan het zijn dat u tussendoor even moet wachten. Uw afspraak bij de Dagkliniek Geheugenstoornissen is geen opname en er is dan ook geen eten of drinken door het ziekenhuis voorzien.
Afspraken en onderzoeken
De tijdstippen en volgorde van uw afspraken vindt u in de afspraakbevestiging. In deze paragraaf lichten wij de verschillende afspraken toe.
- Afspraak bij de neuroloog: de neuroloog onderzoekt de werking van het zenuwstelsel. Aan de hand van het lichamelijk onderzoek kijkt de neuroloog of er een neurologische oorzaak is van uw geheugenstoornis.
- Afspraak bij de klinisch geriater: u heeft een gesprek bij de geriater met aansluitend lichamelijk onderzoek en de geriater test het geheugen. Dit alles duurt ongeveer een uur. Tijdens het consult met de Geriater stelt de verpleegkundige degene die u vergezelt enkele vragen over het beloop van uw klachten en brengt de thuissituatie in kaart.
- Afspraak bij de geriatrieverpleegkundige (enkel uw begeleider): de geriatrieverpleegkundige heeft een gesprek met uw begeleider. Samen vullen zij een of meerdere vragenlijsten in.
- Afspraak bij de psychologisch assistent voor een neuropsychologisch onderzoek. Dit is een onderzoek van aandacht, geheugen, taal, ruimtelijk inzicht en abstract redeneren. Alleen u bent bij dit onderzoek aanwezig en het onderzoek duurt ongeveer 1,5 uur.
- Een MRI-scan van de hersenen en bloedonderzoek: de MRI-scan kan informatie geven over eventuele structurele afwijkingen in het hersenen. Om lichamelijke oorzaken van de geheugenklachten uit te sluiten wordt ook uitgebreid bloedonderzoek verricht.
Vervolg en uitslaggesprek
De resultaten uit de onderzoeken worden bestudeerd, beoordeeld en besproken in een multidisciplinair overleg (MDO). Twee weken na uw afspraak komt u voor het uitslaggesprek. Tijdens het uitslaggesprek bespreekt de arts (de neuroloog of klinisch geriater) de uitslagen van de uitgevoerde onderzoeken met u en uw begeleider. Ook wordt het behandeladvies met u besproken.
Hoe vindt u de Dagkliniek Geheugenstoornissen?
Op de dag van uw afspraak meldt u zich na binnenkomst bij de aanmeldzuilen. Deze vindt u aan de rechterzijde van de receptie.
- U meldt zich bij de aanmeldzuilen aan met uw paspoort of identiteitskaart. Controleer uw gegevens. U krijgt een bonnetje met daarop een nummer. U neemt vervolgens plaats in de centrale hal op één van de mosselbanken.
- Houd in de centrale hal één van de schermen in de gaten. Op dit scherm verschijnt het nummer van uw bonnetje en daarachter naar welke wachtkamer u moet lopen.
- Neem plaats in de wachtkamer.
- De arts, verpleegkundige of assistent haalt u op uit de wachtkamer. U hoeft zich in deze wachtkamer niet opnieuw aan te melden.
De afspraken met de neuroloog, geriater, geriatrieverpleegkundige en psychologisch assistent vinden rondom dezelfde wachtkamer plaats. Neemt u vijf minuten voor elke afspraak plaats in deze wachtkamer, u wordt opgehaald.
Voor het bloedonderzoek gaat u naar het laboratorium. Het laboratorium bevindt zich op de begane grond achter de aanmeldzuilen waar u eerder bent geweest. U kunt plaatsnemen in de wachtruimte, een medewerker van het laboratorium haalt u op.
Voor de MRI-scan gaat u naar de Radiologie. Deze afdeling bevindt zich vlakbij het laboratorium. U kunt plaatsnemen in de wachtruimte aan de rechterkant. U wordt opgehaald door de röntgenassistent.
Huisarts
Na uw tweede bezoek aan de Dagkliniek Geheugenstoornissen, waarin de uitslag wordt besproken, brengen wij uw huisarts op de hoogte van de uitkomst van de onderzoeken.
Contact
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of ontstaan er na de behandeling onverhoopt problemen waarover u zich zorgen maakt, dan kunt u contact opnemen via de Receptie van Adrz via 088 125 00 00.
Wilt u een afspraak maken, annuleren of verzetten? Neem dan contact op via het contactformulier. Deze wordt vaak dezelfde werkdag nog in behandeling genomen. U kunt op werkdagen tussen 8.00 uur en 13.00 uur ook telefonisch contact opnemen met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00, kies in het keuzemenu voor optie 1.