Adrz

Deze folder geeft u meer informatie over een PEG-sonde inbrengen. Het is goed u te realiseren dat de situatie voor u persoonlijk anders kan zijn dan beschreven.

De plaatsing van de PEG-sonde wordt verricht door een Maag-Darm-Lever specialist (MDL-arts). Deze folder geeft u informatie over de voorbereiding en de zorg tijdens en na de plaatsing van de PEG-sonde.

Wat is een PEG-sonde?

PEG staat voor Percutane Endoscopische Gastrostomie. Percutaan betekent ‘door de huid’. Endoscopie is een inwendig onderzoek van het maagdarmstelsel met behulp van een soepele en bestuurbare slang, de endoscoop. Gastrostomie is letterlijk een uitmonding (stoma) van de maag (gaster) naar de buikwand. PEG is een techniek om een sondeslang via de buikwand in de maag te leggen. Het uiteinde van de PEG-sonde is voorzien van een afsluitbaar systeem om voeding en/of medicijnen toe te dienen.

Waarom een PEG-sonde?

Een PEG-sonde wordt geplaatst als het uzelf niet meer lukt om voldoende vocht of voedsel te nuttigen. Soms wordt de PEG-sonde preventief geplaatst b.v. bij chemo- of bestralingstherapie om een tekort aan vocht of voedingsstoffen te voorkomen. De PEG-sonde is een veilige en effectieve manier om voldoende vocht/voeding of medicijnen binnen te krijgen.

De dag van de ingreep

Voorbereidingen

Nuchter zijn:

  • Indien het plaatsen van de PEG- sonde voor 13.00 uur plaatsvindt, mag u vanaf 00.00 uur niets meer eten of drinken. Na 00.00 uur dient u ook te stoppen met sondevoeding.
  • Indien het plaatsen van de PEG -sonde na 13.00 uur plaatsvindt, mag u nog tot uiterlijk 7.00 uur een beschuit belegt met jam, zonder boter, en een kopje thee/koffie zonder melk of een glas water nuttigen. Hierna mag u niets meer eten of drinken. U mag vanaf 7.00 uur ook geen sondevoeding meer gebruiken.
  • Inhalatiemedicijnen (puffer) voor de longen mag u wel blijven gebruiken zoals u gewend bent.

Overige informatie

  • Neem een actuele medicijnlijst mee.
  • Neem nachtkleding en toiletartikelen mee, want u moet een nacht overblijven in het ziekenhuis.

Bespreek met uw arts nog het volgende:

  • Of u bekend bent met allergieën.
  • Of u een pacemaker/ICD heeft.
  • Welke medicijnen u mag doorgebruiken/moet aanpassen of moet stoppen voor de PEG-sonde plaatsing. Denk hierbij o.a. aan bloedverdunners of insuline.
  • Of u al bekend bij een diëtist. Zo ja, bij wie?
  • Of u al gebruik maakt van een thuiszorgorganisatie. Zo ja welke?

Opname

U wordt opgenomen op een verpleegafdeling en blijft een nachtje over in het ziekenhuis. Op de dag van opname wordt er een infuusnaald bij u ingebracht. Via deze infuusnaald krijgt u één tot anderhalf uur voor de PEG-sonde plaatsing eenmalig antibiotica toegediend. Ook krijgt u vlak voor de PEG-plaatsing door deze infuusnaald het “roesje” (de sedatie) toegediend. Van het “roesje” kunt u zich suf/slaperig voelen. Voor meer informatie over de sedatie; zie de sedatiefolder. Indien u een bloedverdunner gebruikt waarbij de INR-waarde bepaald kan worden, kan het soms nog nodig zijn dat er bij u bloed geprikt wordt. Tijdens uw verblijf kan het zijn dat de transferverpleegkundige en/of de diëtiste nog bij u langs komt om de verdere thuiszorg t.a.v. de PEG-nazorg te regelen.

Het plaatsen van de PEG-sonde

Het plaatsen van de PEG-sonde gebeurt op de Scopie Behandel Afdeling (SBA). Voor de PEG-plaatsing wordt u aangesloten aan de bewakingsapparatuur, zodat we uw bloeddruk, zuurstofgehalte en uw hartslag goed in de gaten kunnen houden. Dit in verband met te geven sedatie medicijnen. Ook krijgt u een bijtring in ter bescherming van uw tanden/scoop. Nadat u de sedatie heeft gekregen, brengt de MDL-arts via de mond de endoscoop naar uw maag. Het inbrengen van de endoscoop kan wat kokhalzen veroorzaken, maar door de gegeven sedatie ervaart u dit minder. U hoeft niet bang te zijn dat u niet goed kunt ademen, want er blijft voldoende ruimte in de keelholte over. Als de plaats voor de PEG-sonde is bepaald, wordt de huid plaatselijk verdoofd. Met een naald prikt de arts vervolgens via de buikwand de maag aan. Vervolgens brengt de arts met behulp van de endoscoop de PEG-sonde in. De PEG-sonde komt stevig tegen de buik te liggen. Dat gebeurt óf met twee schijfvormige plaatjes (één schijfje ligt tegen de maagwand en de andere ligt op de buikwand) óf met een opgeblazen ballon, die tegen de maagwand ligt en met twee hechtingen op de buik naast de PEG-sonde. Zo worden de maag- en buikwand goed tegen elkaar gedrukt en wordt de PEG-sonde vastgezet. U voelt alleen wat druk op de buik. Het plaatsen van de PEG-sonde duurt vijftien tot twintig minuten.

Dag van ontslag

De MDL-verpleegkundige of de dienstdoende MDL-arts beoordeelt of u met ontslag mag. Indien nodig krijgt u nog nazorg instructies en een recept mee voor een reserve-katheter, zodat u die kan bestellen bij uw zorgaanbieder. Ook krijgt u een afspraak mee voor de PEG-poli voor zeven à tien dagen na de behandeling.

Nazorg

In verband met de gegeven sedatie wordt u nog nabewaakt op de zaal van de Scopie Behandel Afdeling (SBA). Als alle controles goed zijn, wordt u teruggebracht naar de verpleegafdeling. Na ongeveer twee uur beoordeelt de dienstdoende MDL-arts/verpleegkundige specialist of er gestart mag worden met de sondevoeding. Tijdens het verblijf krijgt u nog instructies ter attentie van de PEG-zorg.

Contact

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of ontstaan er na de behandeling onverhoopt problemen waarover u zich zorgen maakt, dan kunt u bellen naar de Scopie Behandel afdeling via 088 125 52 50. Voor vragen over de PEG-sonde kunt u op werkdagen bellen naar de MDL-verpleegkundige via 088 125 44 95 of mailen naar mdl.verpleegkundigen@adrz.nl.

Als u de afdeling niet kunt bereiken, kunt u bellen naar de Receptie van Adrz via 088 125 00 00.

Wilt u een afspraak maken, annuleren of verzetten? Neem dan contact op via het contactformulier. Deze wordt vaak dezelfde werkdag nog in behandeling genomen. U kunt op werkdagen tussen 8.00 uur en 13.00 uur ook telefonisch contact opnemen met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00, kies in het keuzemenu voor optie 1.