Wat is een PET-CT-scan?
Een PET-CT-onderzoek is een gecombineerd onderzoek. Een PET (Positron-Emissie-Tomografie)-scan geeft informatie over de stofwisseling. Een CT-scan geeft gedetailleerde anatomische informatie. Na toediening van een radioactieve vloeistof kunnen we met een camera een scan van het lichaam maken. Bij dit onderzoek wordt een kleine hoeveelheid van de radioactieve stof FDG (fluor-18-glucose) ingespoten. Deze stof verspreidt zich over de weefsels. Na voldoende inwerktijd kan de scan gemaakt worden.
Heeft u suikerziekte (diabetes mellitus)? Lees dan Medicijnen onder het kopje Voorbereiding onderzoek aandachtig door.
In het ziekenhuis
Als u voor de eerste keer naar Adrz komt, kunt u zich bij de receptie in de centrale hal laten inschrijven. Zorg dat u uw zorgpas en identiteitsbewijs (geldig paspoort, rijbewijs of ID-kaart) bij de hand heeft. Uw persoonlijke gegevens worden gevraagd.
Uw gegevens komen op stickers te staan. Deze stickers worden gebruikt om uw behandeling administratief te kunnen verwerken. Wij raden u daarom aan om een kwartier voor de afgesproken tijd aanwezig te zijn. Bent u al ingeschreven maar zijn er veranderingen in uw gegevens, bijvoorbeeld nieuwe ziektekostenverzekeraar of een verhuizing? Geef deze dan altijd door bij de receptie. De identificatieplicht is ook dan van toepassing. Na het aanmelden, meldt u zich bij de afdeling Nucleaire Geneeskunde in Goes (route 15).
Voorbereiding onderzoek
Zo min mogelijk inspanning
In de 24 uur voor het afgesproken tijdstip mag u zich zo min mogelijk inspannen.
Koolhydraatarm dieet
U krijgt voor dit onderzoek een speciaal dieet. Deze specifieke voorbereiding zorgt ervoor dat de scan beter te beoordelen is.
Het is belangrijk dat u 24 uur van tevoren tot vier uur vóór het onderzoek een koolhydraatarm dieet volgt. De lijst met toegestane en niet toegestane etenswaren staat verderop vermeld. Het is belangrijk dat u vanaf vier uur vóór aanvang van het onderzoek niet meer eet. De toegestane dranken mag u blijven drinken. In de twee uur voordat u aanwezig moet zijn voor het onderzoek, drinkt u (thuis) ongeveer één liter. U mag tussendoor gewoon naar het toilet.
Niet toegestane etenswaren
Producten die suiker bevatten
- snoep
- cake/taart
Producten die meel bevatten
- brood
- crackers
- beschuit
- koekjes
- pasta
- aardappelen
- rijst
Zuivel
- ijs
- yoghurt
Overige
- Suiker
- Peulvruchten
- Fruit
- Pindakaas
- Noten
- Kauwgom/pepermunt
Niet toegestane dranken
- Oploskoffie
- Frisdranken
- Fruitsappen
- Alcohol
Zuivel
- melk
- karnemelk
- drinkyoghurt
Toegestane etenswaren
- Heldere soep (zonder vermicelli, rijst of noedels)
- Vlees zonder paneermeel
- Vis zonder paneermeel
- Eieren
- Kaas
- Boter, olie en margarine
- Groente zonder saus
- Champignons
- Komkommer
- Uien
- Augurken
- Tomaten
Toegestane dranken
- Kraanwater
- Koffie en thee zonder melk en suiker
- Light frisdranken die geen suiker bevatten
Medicijnen
Uw medicijnen kunt u op normale tijdstippen innemen (zie ook de paragraaf ‘Diagnostische CT’).
Bij suikerziekte (diabetes mellitus) houdt u zich aan het volgende:
Tabletten:
Gebruikt u tabletten, dan mag u deze gewoon doorgebruiken. Volg verder de instructies die staan bij voorbereiding onderzoek.
Insuline:
- Vanaf 24 uur voor het onderzoek tot ná het onderzoek, moet de dosering langwerkende insuline gehalveerd worden en de kortwerkende insuline aangepast aan de voeding, instructies over wat u wel en niet mag eten, staat eerder in deze folder onder koolhydraatarm dieet.
- U mag tot vier uur voor het onderzoek een licht ontbijt gebruiken uit het koolhydraat arm dieet. In de 4 uur vóór het onderzoek mag u NIET bij spuiten.
- Drink in de twee uur voor het onderzoek één liter water extra.
- Neem dus uw kortwerkende of langwerkende insuline en iets te eten mee, voor ná het onderzoek.
Insulinepomp
- Hebt u een insuline pomp, dan moet de basaal stand vanaf 24 uur voor het onderzoek tot ná het onderzoek, op 50% gezet worden en eventuele bolus aangepast worden aan de voeding.
- U mag tot vier uur voor het onderzoek een licht ontbijt gebruiken uit het koolhydraat arm dieet. In de vier uur vóór het onderzoek mag u NIET bij bolussen.
- Drink in de twee uur voor het onderzoek één liter water extra.
- Na het onderzoek kan de normale basaal stand weer worden ingesteld.
Sensoren
- Wordt uw glucose gemeten door een sensor, meld dit dan aan de laborant tijdens het onderzoek. De sensor kan in de meeste gevallen blijven zitten.
Bij vragen kunt u vooraf contact opnemen met uw diabetes verpleegkundige of afdeling Nucleaire Geneeskunde (088 125 52 91).
Kleding
Bij een PET/CT-onderzoek mogen er op het te onderzoeken lichaamsdeel geen metalen voorwerpen zitten. Draag daarom, indien mogelijk, onder- en bovenkleding zonder metalen delen (haakjes, beugel van de beha, ritssluitingen of drukkers). U hoeft dan minder kledingstukken uit te doen. Laat uw sieraden en waardevolle spullen thuis.
Begeleiding
U kunt zich door iemand laten begeleiden. Deze persoon mag niet zwanger zijn. Na het toedienen van de radioactieve stof en tijdens het maken van de scan kan er geen begeleider bij u zijn. Wij raden het dringend af om kleine kinderen mee te nemen naar dit onderzoek.
Zwangerschap en borstvoeding
Bent u zwanger of denkt u zwanger te zijn, neem dan contact op met uw behandelend arts. Uw arts kan in overleg met de nucleair geneeskundige beslissen of het onderzoek door kan gaan of uitgesteld kan worden. Geeft u borstvoeding, neem dan voor het onderzoek contact op met de afdeling Nucleaire geneeskunde.
Op tijd zijn
Het is belangrijk dat u op tijd bent omdat de radioactieve stof FDG speciaal voor u wordt besteld en beperkt houdbaar is.
Het onderzoek
- Nadat de papieren in orde zijn gemaakt kunt u plaatsnemen in de wachtruimte. U wordt opgehaald door een laborant voor de voorbereiding.
- U komt op een bed te liggen om volledig tot rust te komen.
- Door middel van een vingerprik wordt het glucosegehalte van uw bloed gecontroleerd.
- In een ader in uw arm wordt een infuusnaald ingebracht. Hier wordt een fysiologisch zout oplossing aan gekoppeld. Door dit infuus wordt op een later tijdstip het radioactieve FDG toegediend.
- Voor de FDG toediening kunt u eventueel nog een keer naar toilet.
- Het FDG wordt toegediend en moet vervolgens minimaal 45 minuten inwerken, terwijl u zo rustig mogelijk blijft. U mag niet lezen of uw mobiele telefoon gebruiken en zo min mogelijk praten.
- Vervolgens wordt het infuus verwijderd en kunt u nog een keer naar toilet voor het maken van de scan.
- In de scanruimte gaat u op een smalle onderzoekstafel liggen, die in een aantal stappen door de scanner schuift. Tijdens het maken van de scan moet u zo stil mogelijk blijven liggen. Het apparaat maakt bijna geen geluid.
- Uw kleding mag u meestal aanhouden.
- De totale scantijd is een uur.
Duur van het onderzoek
Vanaf het afgesproken tijdstip dat u zich meldt op de afdeling Nucleaire Geneeskunde duurt het onderzoek ongeveer twee en een half uur.
Wat merkt u van het onderzoek
Het onderzoek is niet pijnlijk, afgezien van de prik voor het infuus en de vingerprik voor de bloedsuiker controle voelt u niets.
Straling
De straling die wordt gebruikt is gering en verdwijnt binnen enkele uren uit het lichaam. De kleding die u tijdens het onderzoek draagt wordt niet radioactief. De radioactieve stof die wordt toegediend heeft geen bijwerkingen.
Diagnostische CT
Het onderzoek kan op indicatie uitgebreid worden met een diagnostische CT-scan waarbij een jodiumhoudend contrastmiddel wordt ingespoten via de infuusnaald. Dit kan een warm gevoel geven en een bittere smaak in de mond. De onderstaande punten zijn bij het maken van een diagnostische CT-scan belangrijk.
Medicijnen
- Gebruikt u NSAID’s? De meest voorkomende NSAID’s zijn; diclofenac, ibuprofen en naproxen. NSDAID is een ontstekingsremmend middel dat pijn en zwelling vermindert. Stop het innemen van NSAID’s 24 uur voor het onderzoek tot 24 uur na het onderzoek. Weet u niet of uw medicijn een NSAID is? Vraag het dan na bij uw apotheek. Paracetamol is geen NSAID.
- Heeft u een insulinepomp? Verwijder deze dan voordat u de ruimte met de PET/CT-scanner binnengaat. De CT-scanner kan uw insulinepomp verstoren. Na het onderzoek kunt u uw insulinepomp weer aansluiten.
Overgevoeligheid voor contrastmiddel
Sommige mensen zijn overgevoelig voor bepaalde contrastmiddelen. Dit is meestal bekend uit eerder röntgenonderzoek. Als dit bij u bekend is, moet u dit melden bij het maken van de afspraak en voor het onderzoek. In zeldzame gevallen komen lichamelijke reacties op het contrastmiddel voor zoals voorbijgaande huidreacties, jeuk, benauwdheid. Deze kunnen tot 48 uur na toediening van contrastmiddel optreden. Neem in het geval van een laattijdige reactie contact op met uw huisarts. Meld een reactie ook aan de afdeling Radiologie via telefoonnummer 088 125 43 60, zodat deze geregistreerd kan worden. Bij een volgend onderzoek met contrastmiddel moet u dan mogelijk een voorbereiding volgen. Indien dit voor u van toepassing is, wordt u hierover geïnformeerd door een medewerker van de BVT.
Nierfunctie
Het toegediende contrast wordt door de nieren uitgescheiden. Hiervoor is een goede nierfunctie noodzakelijk. Dit wordt via bloedafname bepaald en moet -voordat het onderzoek wordt gepland- bekend zijn. Indien er een recente bepaling van de nierfunctie is (niet ouder dan drie maanden), dan is dit niet noodzakelijk. Wanneer uw nierfunctie zich onder een bepaald niveau bevindt, beoordeelt de nefroloog of aanvullende beschermende maatregelen nodig zijn. Een medewerker van het ziekenhuis neemt dan contact met u op. Neem altijd uw medicijnkaart of medicijnen mee.
Na het onderzoek
Na het scannen beoordeelt de arts of er nog extra opnamen nodig zijn. Als dat niet nodig is, mag u naar huis.
Uitslag onderzoek
De uitslag krijgt u van uw behandeld arts.
Locatie
‘s-Gravenpolderseweg 114, 4462 RA Goes
Verhinderd
Een PET-CT-scan is een kostbaar onderzoek. Als u uw afspraak niet kunt nakomen, meld dit dan tenminste 24 uur van tevoren bij de afdeling Nucleaire Geneeskunde via onderstaand telefoonnummer. In uw plaats kunnen we dan een andere patiënt helpen.
Contact
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of ontstaan er na de behandeling onverhoopt problemen waarover u zich zorgen maakt, dan kunt u bellen naar afdeling Nucleaire Geneeskunde via telefoonnummer 088 125 52 91.
Als u de afdeling niet kunt bereiken, kunt u bellen naar de Receptie van Adrz via 088 125 00 00.
Bent u verhinderd? Meld dit dan tenminste 24 uur van tevoren telefonisch bij de afdeling Nucleaire Geneeskunde via 088 125 52 91. Dit kan van maandag tot en met vrijdag tijdens kantooruren. In uw plaats kunnen we dan een andere patiënt helpen.
Uw afspraak
Datum: ___________________ dag______________________ om _________uur