Een pleurodese wordt ook wel het “plakken” van de longvliezen genoemd. Bij een pleurodese wordt het longvlies aan het borstvlies geplakt door middel van steriel talkpoeder. Dit talkpoeder veroorzaakt een chemische ontstekingsreactie op de vliezen waardoor deze aan elkaar verkleven. Hierdoor is er geen ruimte meer voor vocht om terug te keren of kan (bij een klaplong) de long niet opnieuw invallen.
Een pleurodese kan worden gedaan bij zowel een pneumothorax (klaplong) als pleuravocht (vochtophoping tussen de pleurabladen). De kans op herhaling van een pneumothorax (klaplong) neemt af na een pleurodese. Een pleurodese wordt meestal gedaan bij een tweede pneumothorax aan dezelfde kant. Bij pleuravocht wordt de pleurodese uitgevoerd om te voorkomen dat het vocht zich weer op die plaats gaat ophopen tussen de vliezen. Het succespercentage van de behandeling is ongeveer 70%.
Behandeling
Een pleurodese vindt plaats op de verpleegafdeling. Via de al ingebracht thoraxdrain wordt een oplossing van steriel talk ingespoten. Omdat het aanbrengen van de steriele talk pijnlijk kan zijn, krijgt u van tevoren pijnstilling in de vorm van een morfine-injectie. Bij een pneumothorax wordt vaak gekozen voor pijnstilling in de vorm van een ruggenprik.
De steriele talk wordt via de drain tussen het long- en borstvlies ingespoten en zal een ontstekingsreactie opwekken. Dit kan een prikkelend gevoel geven in de borstholte. De thoraxdrain blijft na de pleurodese gedurende een uur dicht zodat de talkoplossing zich over het long- en het borstvlies kan verspreiden. Daarna zal het kraantje van de drain weer open gezet worden of worden de klemmen verwijderd. De overtollige steriele talk en nog eventueel aanwezig pleuravocht worden op deze manier afgevoerd. De ontstekingsreacties aan de beide vliezen komen dan tegen elkaar en zullen tezamen genezen. Hierdoor ontstaat een sterke verbinding tussen het long- en borstvlies.
Als reactie op de pleurodese kunt u koorts ontwikkelen gedurende de eerste 48 uur. In de meeste gevallen kan de thoraxdrain de dag na de pleurodese worden verwijderd en kunt u aansluitend ook weer naar huis.
Ontslag
U kunt naar huis als er geen verdere behandeling nodig is. U krijgt een afspraak mee voor policontrole bij de longarts. Vooraf dient er een longfoto te worden gemaakt. Mocht u thuis vragen of problemen hebben, neem dan contact op met uw huisarts of de afdeling.
Leefregels
Wanneer u een pleurodese heeft ondergaan vanwege pleuravocht zijn er geen specifieke leefregels. Wanneer u een pleurodese heeft ondergaan vanwege een pneumothorax, dan is het belangrijk dat u zich houdt aan de volgende leefregels:
- Niet roken
- Gedurende zes weken niet zwaar tillen
- Gedurende zes weken niet sporten of vliegen
- Gedurende zes weken geen blaasinstrumenten bespelen
- Diepzeeduiken wordt afgeraden voor de rest van uw leven
- Bezigheden zoals lopen en fietsen opbouwen, in overleg met de longarts
- Gedurende zes weken geen zwaar huishoudelijk werk doen, zoals stofzuigen en ramen zemen
Contact
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of ontstaan er na de behandeling onverhoopt problemen waarover u zich zorgen maakt, dan kunt u bellen naar poli Longgeneeskunde via de receptie van het ziekenhuis via 088 125 00 00.
Als u de afdeling niet kunt bereiken, kunt u bellen naar de Receptie van Adrz via 088 125 00 00.
Wilt u een afspraak maken, annuleren of verzetten? Neem dan contact op via het contactformulier. Deze wordt vaak dezelfde werkdag nog in behandeling genomen. U kunt op werkdagen tussen 8.00 uur en 13.00 uur ook telefonisch contact opnemen met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00, kies in het keuzemenu voor optie 1.