Adrz

Deze folder geeft u meer informatie over poliklinisch slaapapneu onderzoek. Het is goed u te realiseren dat de situatie voor u persoonlijk anders kan zijn dan beschreven.

Wat is het slaapapneu-syndroom?

Een van de meest opvallende symptomen van het slaapapneu-syndroom is zwaar snurken tijdens de slaap in combinatie met ademstilstanden. Deze ademstilstanden kunnen meerdere malen per uur voorkomen en enkele seconden tot minuten duren. Hierdoor daalt het zuurstofgehalte in het bloed en is de kwaliteit van de slaap minder. U rust dus slecht uit en heeft ’s morgens geen uitgeslapen gevoel.

De dag van het onderzoek

Op de dag van het onderzoek meldt u zich op de Longfunctieafdeling. U wordt dan aangesloten op de
registratieapparatuur.

Het onderzoek

Op de Longfunctieafdeling krijgt u een registratiekastje met een band om uw borst en rondom uw buik. Tevens krijgt u een sensor aan uw vinger en wordt er een sensor voor de neus geplaatst. Met deze sensoren wordt uw
ademhalingspatroon gedurende de slaap geregistreerd. Nadat de werking van de verschillende sensoren is
gecontroleerd mag u weer naar huis.

Belangrijk om te weten

  • De apparatuur die u van ons in bruikleen naar huis krijgt is zeer gevoelig en kostbaar. Wij gaan er dan ook van uit dat u zorgvuldig met deze apparatuur omgaat ter voorkoming van beschadiging, diefstal of verlies. Bij deze folder vindt u een bruikleenovereenkomst. Wij vragen u deze vooraf zorgvuldig door te lezen en ondertekend mee te nemen naar het onderzoek. Indien u de bruikleenovereenkomst niet wilt tekenen, kan het onderzoek geen doorgang vinden.
  • U mag geen nagellak op uw nagels hebben, omdat dit mogelijk de zuurstofmeting beïnvloedt. Daarnaast mogen voor een goede registratie uw nagels niet te lang zijn en mag u geen kunstnagels op hebben. Graag eventuele nagellak en kunstnagels vooraf aan het onderzoek verwijderen en uw nagels knippen.

Wat neemt u mee naar het ziekenhuis?

  • T-shirt of pyjama (de apparatuur wordt niet op de blote huid bevestigd)
  • De getekende bruikleenovereenkomst
  • De ingevulde vragenlijst
  • Wanneer u een CPAP gebruikt, neem dan het masker en de slang mee

Na het onderzoek

De volgende morgen mag u de apparatuur zelf loskoppelen en moet deze op de
afgesproken tijd op de Longfunctieafdeling worden ingeleverd. Indien nodig kunt u dan
nuchter (vanaf 22:00 uur niet eten of drinken m.u.v. water) bloed laten prikken op het
laboratorium.

Uitslag

De uitslag van het onderzoek krijgt u tijdens het volgende polikliniekbezoek aan uw longarts.

Contact

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of ontstaan er na de behandeling onverhoopt problemen waarover u zich zorgen maakt, dan kunt u bellen naar afdeling Longgeneeskunde via de receptie van het ziekenhuis via 088 125 00 00.

Als u de afdeling niet kunt bereiken, kunt u bellen naar de Receptie van Adrz via 088 125 00 00.

Wilt u een afspraak maken, annuleren of verzetten? Neem dan contact op via het contactformulier. Deze wordt vaak dezelfde werkdag nog in behandeling genomen. U kunt op werkdagen tussen 8.00 uur en 13.00 uur ook telefonisch contact opnemen met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00, kies in het keuzemenu voor optie 1.