Adrz

Deze folder geeft u meer informatie over sigmoïdscopie. Het is goed u te realiseren dat de situatie voor u persoonlijk anders kan zijn dan beschreven.

Wat is een sigmoïdoscopie?

Een sigmoïdoscopie is een onderzoek waarbij de laatste 60 cm van uw darm wordt bekeken. Dit gebeurt met een buigzame soepele en bestuurbare slang (scoop). Op de scoop zit een camera, die verbonden is met een  monitor, zodat de arts uw darm goed kan bekijken of er afwijkingen te zien zijn of uitgesloten kunnen worden.

Met behulp van de scoop kunnen kleine ingrepen gedaan worden bijvoorbeeld stukjes weefsel weg nemen (biopten), verwijderen van  poliepen of bepaalde afwijkingen wegbranden. Deze ingrepen zijn niet pijnlijk.

In principe is het onderzoek goed te verdragen echter kan het soms wenselijk zijn om toch sedatie/pijnbestrijding te geven omdat een bepaalde soort ingrepen/ behandeling tijdens de sigmoïdoscopie te pijnlijk of te belastend kan zijn. Indien de sedatie nodig is, zal de arts dit van tevoren met u bespreken en volgt u voorschriften op, die het kopje sedatie staan.

Sedatie

Voor uitgebreide informatie over sedatie; zie sedatiefolder. De medicijnen, die tijdens de sedatie/pijnbestrijding worden gegeven, kunnen u slaperig maken waardoor u minder alert reageert. Daarom mag u de eerste 24 uur niet zelfstandig deelnemen aan het verkeer (ook niet met de fiets of openbaar vervoer). Regel vooraf iemand, die u na het onderzoek naar huis kan brengen.

In verband de te geven sedatie mag u tot zes uur voor het onderzoek niets meer eten of drinken en tot twee uur voor het onderzoek mag u nog beperkt kleine slokjes water drinken.

  • Medicijnen mag u tot voor twee uur van het onderzoek innemen met een slokje water.
  • “Puffer”(inhalatiemedicatie) voor de longen mag u gewoon doorgebruiken zoals u gewend bent.

Voorbereiding thuis

Van tevoren melden

Het is belangrijk dat u ruim voordat het onderzoek plaatsvindt, contact op neemt met uw behandelend arts als u

  •  Bloedverdunners gebruikt; of u deze mag doorgebruiken, moet stoppen of moet aanpassen.
  •  Suikerziekte (diabetes) heeft en insuline gebruikt; of u de eenheden van insuline moet aanpassen of gestopt moet worden. Het is raadzaam om uw insulinepen mee naar het ziekenhuis te nemen.
  •  Een pacemaker of ICD hebt.
  •  Bekend bent met een allergie.

Verder nog

  • IJzertabletten (staaltabletten) stopt u 7 dagen voor onderzoek.
  • U mag 72 uur voorafgaande aan het onderzoek geen maag- en/of darmfoto’s laten maken.
  • Draag tijdens de behandeling makkelijk zittende kleding, die prettig draagt en ruimvallend is.
  • Neem een extra ondergoed mee.
  • Neem een actuele medicijnlijst mee.
  • Advies is om ervoor te zorgen, dat iemand u weer naar huis brengt. Ook als het onderzoek zonder sedatie plaats vindt omdat u soms toch nog wat last kan hebben van darmkrampen of winderigheid.

Bisacodyl®

U krijgt een recept toegestuurd of mee voor 2 tabletten Bisacodyl®. Lever dit recept tijdig in bij uw apotheek. De Bisacodyl tabletten zorgen ervoor dat de ontlasting op gang komt. Want het gaat er bij de voorbereiding om dat er geen ontlasting in de dikke darm zit, zodat de arts het darmslijmvlies goed kan bekijken. Het kan zijn dat u wat darmkrampen en diarree krijgt van de Bisacodyl®. U neemt één dag voor het onderzoek datum:______________________________________________ om 18.00 uur twee tabletten Bisacodyl ® in.

Dag van het onderzoek

Voorbereiding voor de sigmoïdoscopie

Voorafgaande aan een sigmoïdoscopie vindt het verdere reinigen van de darm plaats. De voorbereiding gaat met behulp van twee klysma’s. Die krijgt u op de afdeling waar u verwacht wordt.

Het onderzoek

Het onderzoek duurt ongeveer twintig minuten. Tijdens het onderzoek ligt u op de linkerzijde. De scoop wordt via uw anus ingebracht en verder opgevoerd in de darm. Tijdens het onderzoek wordt er lucht ingeblazen zodat de darm zich goed kan ontplooien. Door het opvoeren van de scoop en het inblazen van lucht kan de darmwand worden uitgerekt. Dit kan darmkrampen geven. Ook kan een gevoel van aandrang optreden. Schaam u niet om winden te laten. Bij ophouden van de lucht neemt de darmkramp juist toe. Tijdens het terugtrekken van de scoop wordt uw darm aan de binnenkant nauwkeurig bekeken.

Nazorg

In principe mag u na het onderzoek naar huis. Behalve als u sedatie/pijnbestrijding heeft gekregen. Dan komt u nog even bij op de afd. SBA en als alle controles goed zijn mag u weer naar huis met begeleiding of gaat u weer terug naar de afdeling waar u opgenomen bent.

Het kan zijn dat u na een sigmoïdoscopie nog wat last kan hebben van darmkrampen, een opgeblazen gevoel en winderigheid. Dat is normaal en verdwijnt na enkele uren. Als er poliepen zijn verwijderd kan er een ook beetje bloedverlies zijn dit kan nog tot 12 uur na het onderzoek zijn.

De uitslag van het onderzoek

Vlak na het onderzoek vertelt de arts in het kort wat hij/zij gezien heeft. De uitslag van eventueel weefselonderzoek is dan nog niet bekend. In principe bespreekt uw behandelend arts, die het onderzoek heeft aangevraagd, de resultaten van het onderzoek en de eventuele behandeling met u.

Complicaties

Compilaties komen zelden voor. Er bestaat een kleine kans op een bloeding. Meestal is het bloedverlies gering en stopt dit vanzelf. Zeer zelden kan het zijn dat er een klein gaatje (perforatie) optreedt tijdens het onderzoek. De kans op een bloeding of een perforatie is groter als er poliepen zijn verwijderd. Neem bij de volgende klachten contact op met uw behandelend arts of afdeling SBA: bij hevige plotselinge buikpijn, als de buikpijn niet binnen enkele dagen verdwijnt,  bij koorts of bij hevig plotseling bloedverlies uit de darm of als het bloedverlies niet binnen enkele dagen verdwijnt.

Contact

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of zijn er veranderingen in uw gezondheid opgetreden tussen het maken van de afspraak en het onderzoek, zoals het krijgen van een pacemaker of het starten met een bloedverdunner. Neem op werkdagen tussen 8.30 en 12.00 uur contact op met de Scopie Behandel Afdeling (SBA) via 088 125 52 50. Ontstaan er na het onderzoek onverhoopt problemen? Neem op werkdagen tussen 8.30-12.00 uur en 13.00-16.30 uur contact op met de Scopie Behandel Afdeling (SBA) via 088 125 52 50.

Als u de afdeling niet kunt bereiken kunt u bellen naar de Receptie van Adrz via 088 125 00 00.

Wilt u een afspraak annuleren of verzetten? Als de afspraak meer dan zeven dagen vooruit ligt.  Neem dan contact op via het contactformulier. Deze wordt vaak dezelfde werkdag nog in behandeling genomen. Is de afspraak binnen zeven dagen? Bel dan op werkdagen tussen 8.30 en 12.00 uur en 13.00 en 16.30 uur naar de SBA via 088 125 5250. Annuleer minimaal 24 uur van tevoren, zodat we een andere patiënt kunnen helpen.

Informatie over uw onderzoek

U wordt verwacht op

Datum: ________________________________________

Tijd: ___________________________________________

Afdeling: _______________________________________

Locatie: ________________________________________

Onderzoek wordt gedaan door: _________________________________