Adrz

Deze folder geeft u meer informatie over een TIA en de TIA-poli. Het is goed u te realiseren dat de situatie voor u persoonlijk anders kan zijn dan beschreven.

Wat is een TIA?

Mogelijk heeft u een TIA doorgemaakt. Een TIA (de medische term hiervoor is Transient Ischaemic Attack) is een tijdelijke verstoring van de bloeddrukstroming. Een TIA heeft de volgende kenmerken:

  • een TIA treedt altijd plotseling op.
  • een TIA is van korte duur (meestal tien tot twintig minuten maar altijd minder dan 24 uur).

Een TIA kan zich manifesteren op verschillende manieren en via meerdere symptomen, bijvoorbeeld:

  • gevoelsstoornis of krachtsverlies in been of arm
  • een scheve mond
  • problemen met praten
  • een verminderd gezichtsvermogen of dubbel zien
  • evenwichtsstoornissen

Let wel, de onderzoeken die u vandaag ondergaat moeten aanwijzen of er sprake is van een TIA. Mogelijk is er een andere oorzaak voor uw klachten. Voor uitvoeriger informatie over een TIA kunt u de brochure van de Nederlandse Hartstichting “TIA: een voorbijgaande beroerte” raadplegen.

De TIA-poli

Een TIA laat geen restverschijnselen na. De bloeddoorstroming naar de hersenen is na afloop hersteld. Een TIA moet echter wel opgevat worden als een waarschuwing. Het kan een voorbode zijn van een beroerte. Het onderzoek op de TIA-poli is ingesteld om snel en efficiënt te kunnen achterhalen wat de oorzaak is van de TIA en om samen met u een behandelplan op te stellen.

Dagindeling TIA-poli

Voorbereiding

  • U hoeft niet nuchter te zijn voor de onderzoeken en mag dus gewoon eten/drinken.
  • U mag gewoon uw medicatie innemen.
  • Draagt u makkelijk zittende kleding aangezien u zich een aantal keer zult moeten uit- en aankleden.
  • U krijgt deze dag veel informatie te horen. Het is dus prettig wanneer u iemand meeneemt, twee mensen horen immers meer dan één.
  • Doordat alle onderzoeken en afspraken op één dag gepland worden, zult u tussendoor regelmatig moeten wachten. Neem eventueel iets te lezen mee.
  • De laatste afspraak zal rond 14:00 uur klaar zijn. In het ziekenhuis is een restaurant aanwezig waar u tussendoor eventueel iets kunt eten of drinken. U mag uiteraard ook zelf iets meebrengen.

Dagindeling

  1. Aanmelden: U meldt zich aan in de centrale hal bij de aanmeldzuil met uw legitimatiebewijs (indien u dat thuis nog niet heeft gedaan). Er staan gastvrouwen of gastheren klaar om u zo nodig te helpen. Op uw ticket ziet u naar welke bestemming/wachtruimte u moet gaan. U kunt daar plaatsnemen. U wordt opgehaald door de neuroloog.
  2. 1ste afspraak neuroloog: bij de neuroloog worden uw klachten besproken en de neuroloog zal bekijken welke onderzoeken voor u gepland moeten worden. De onderzoeken waar het om gaat vindt u vanaf punt 3. Na het consult met de neuroloog meldt u zich bij de doktersassistente aan de balie. Zij gaat de onderzoeken concreet inplannen.

Onderzoeken

  1. Laboratorium: u krijgt een laboratoriumaanvraag voor bloedonderzoek. Hiermee gaat u naar het laboratorium/bloedafname (bestemming 51). U meldt zich aan bij de balie van het laboratorium.
  2. Polikliniek Cardiologie: het hartfilmpje (ECG) wordt op de poli cardiologie (bestemming 25-d) gemaakt. De doktersassistente neurologie zal u hiervoor inplannen en aanmelden via de computer. Bij het ECG wordt u gevraagd het bovenlichaam te ontbloten en krijgt u een aantal elektroden op uw borstkas geplakt. Tijdens het maken van het hartfilmpje ligt u plat op uw rug op een onderzoeksbank en mag u niet praten of bewegen. Het maken van een hartfilmpje duur slechts enkele minuten. Het hartfilmpje wordt beoordeeld door de cardioloog en de uitslag wordt later door de neuroloog met u besproken.
  3. Functieafdeling Klinische Neuro Fysiologie (KNF): u meldt zich op de geplande tijd aan de balie (poli Neurologie) van bestemming 39. Op de functieafdeling KNF wordt een echo gemaakt van de halsslagaderen (duplexonderzoek). U moet voor dit onderzoek ongeveer 30 tot 45 minuten op de rug liggen. De laborant spuit wat (koude) echo gel op de zijkant van uw hals en strijkt met een apparaatje (een echotransducer) over beide zijden van de hals. Vervolgens worden er echobeelden van de halsslagaderen gemaakt om vast te stellen of er zich afwijkingen in de halsslagaderen bevinden. De laborant maakt na afloop van het onderzoek een verslag voor de neuroloog met de bevindingen. De neuroloog kan de beelden ook zelf bekijken en beoordelen en de uitslag wordt later door de neuroloog met u besproken.
  4. Afdeling Beeldvormende Technieken / röntgenafdeling: voor het maken van de CT-scan van uw hersenen meldt u zich op de geplande tijd op de begane grond bestemming 42 aan de balie. Bij het maken van de CT-scan moet u op de rug plaatsnemen op een onderzoekstafel. U moet gedurende het onderzoek heel stilliggen. Er draait een röntgenapparaat om u heen. Uw hoofd bevindt zich in een korte, open tunnel. Bij dit onderzoek mag uw begeleider niet aanwezig zijn i.v.m. de röntgenstraling. Het onderzoek zelf duurt slechts enkele minuten. De uitslag wordt later door de neuroloog met u besproken.
  5. 2de (vervolg) afspraak bij de neuroloog: Na de onderzoeken meldt u zich opnieuw aan. Dit doet u via de decentrale aanmeldzuil in de wachtkamer van de polikliniek Neurologie/Neurochirurgie op de eerste etage bestemming 39.

Bij dit tweede bezoek aan de neuroloog ontvangt u in principe de uitslagen van alle onderzoeken welke die dag gedaan zijn. Indien duidelijk is wat de oorzaak van uw klachten is, zal de neuroloog direct een behandelplan met u samenstellen. Mogelijk is er nog extra aanvullend onderzoek nodig omdat de oorzaak nog niet (helemaal) duidelijk is. Dit zal dan met u besproken worden en u krijgt de aanvullende afspraken mee.

Wanneer mag u naar huis?

Zodra alle onderzoeken achter de rug zijn en de neuroloog de uitslagen met u besproken heeft, mag u naar huis. Dit zal ongeveer tussen 13:30 uur en 14:30 uur zijn. Uiteraard kan het voorkomen dat er onderzoeken uitlopen.

Contact

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of ontstaan er na de behandeling onverhoopt problemen waarover u zich zorgen maakt, dan kunt u bellen naar de Afspraakcentrale van Adrz via 088 125 00 00. Zij verbinden u door met de betreffende afdeling.

Wilt u een afspraak maken, annuleren of verzetten? Neem dan contact op met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00 of via het contactformulier.