Adrz

Deze folder geeft u meer informatie over urolift. Het is goed u te realiseren dat de situatie voor u persoonlijk anders kan zijn dan beschreven.

Voorbereiding

Van de uroloog krijgt u een recept voor de medicatie die u op kunt halen bij uw eigen apotheek. Deze medicatie moet u van tevoren innemen zoals afgesproken. De verdovende spray moet u meenemen naar de polikliniek. Het is belangrijk tevoren aan uw uroloog te melden dat u bloedverdunnende medicatie gebruikt. Deze moet u mogelijk stoppen. Na de ingreep hoort u wanneer u weer kunt starten met deze medicatie.

Behandeling

De operatie wordt poliklinisch gedaan onder plaatselijke verdoving.

Tijdens de procedure van het Urolift-systeem plaatst de arts kleine, permanente implantaten in de prostaat om het vergrote weefsel op te tillen en uit de weg te houden. Tijdens de ingreep ligt u op een tafel met uw benen iets omhoog. Er zal een monitor zijn die de arts tijdens de procedure in de gaten houdt.

De arts brengt voorzichtig een dunne buis met een kleine camera door de plasbuis om te bepalen waar de Urolift-implantaten moeten worden geplaatst. Zodra de juiste locatie is bepaald, zal de arts een klein implantaat in de prostaat plaatsen. Tijdens het plaatsen hoort u een “klik”. Dit wordt herhaald totdat de arts voldoende opening heeft bereikt om de urine gemakkelijk te laten passeren. Tijdens de procedure kunt u enige druk en aandrang voelen om te plassen.

Bij- en nawerkingen

U kunt de eerste tijd last hebben van de volgende verschijnselen:

  • U kunt veel aandrang hebben om te plassen.
  • U kunt moeite hebben om de urine op te houden. Soms treedt hierbij urineverlies op. Dit komt doordat de sluitspier, die onder de prostaat zit, aan de nieuwe situatie moet wennen. Dit is een normaal verschijnsel en verdwijnt bij de meeste patiënten na enkele dagen. Als het nodig is, zorgt de verpleegkundige voor passend incontinentiemateriaal tijdens de opname en voor thuis. Blijft het urineverlies langer bestaan? Bespreek dit dan met de uroloog tijdens de eerstvolgende controleafspraak.
  • U kunt een branderig gevoel hebben na het plassen. Vooral aan het begin of het einde. Dit verdwijnt na enkele dagen
  • Soms kan er bij de urine nog wat bloed zitten. Dit kan enkele dagen duren. Dit is een normaal verschijnsel.
  • Er kan af en toe een klein bloedstolseltje met de urine meekomen. Ook dit is normaal. Dit moet wel verminderen en mag het plassen niet belemmeren.

Nazorg

Leefregels

Eten, drinken en medicijnen

  • Drink minimaal twee liter vocht per dag.
  • Alcohol drinken mag na de eerste week in beperkte mate.
  • Zorg dat de ontlasting tot zes weken na de operatie zacht blijft door vezelrijke voeding te eten.

Voorkoming van het krijgen van een nabloeding

  • Tot twee weken na de operatie mag u niet persen tijdens de ontlasting.
  • Tot twee weken na de operatie mag u geen zwaar werk of zware klussen doen. Vermijd vooral klussen waar u uw buikspieren bij aanspant.
  • Tot twee weken na de operatie mag u niet fietsen. Autorijden mag wel.
  • Tot twee weken na de operatie mag u niet sporten. U mag wel wandelen.
  • Tot twee weken na de operatie mag u niet in bad gaan. Douchen mag wel.
  • Tot twee weken na de operatie mag u geen geslachtsgemeenschap hebben of klaarkomen. Het is mogelijk dat er wat bloedverlies bij het sperma zit. Is dit het geval en zijn de zaadlozingen ook pijnlijk dan is het verstandig om dit nog twee weken uit te stellen.

Wat moet u doen bij problemen
Als u aanhoudende pijn of koorts heeft, neem dan contact op met de polikliniek Urologie via de receptie van het ziekenhuis 088 125 00 00. In spoedeisende gevallen kunt u ’s avonds, ‘s nachts en in het weekend contact opnemen met de spoedeisende hulp via het algemene telefoonnummer van het ziekenhuis in Goes 088 125 00 00.

Contact

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of ontstaan er na de behandeling onverhoopt problemen waarover u zich zorgen maakt, dan kunt u bellen naar de poli Urologie via 088 125 00 00. Buiten werktijden kunt u bellen naar de Afspraakcentrale van Adrz via 088 125 00 00. Zij verbinden u door met de betreffende afdeling.

Wilt u een afspraak maken, annuleren of verzetten? Neem dan contact op met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00 of via het contactformulier.