Adrz

Deze folder geeft u meer informatie over de diagnostiekfase bij verdenking van darmkanker. Het is goed u te realiseren dat de situatie voor u persoonlijk anders kan zijn dan beschreven.

Colonoscopie

Er is bij u een colonoscopie uitgevoerd. In de informatie die u hebt gekregen staat vermeld dat complicaties zelden voorkomen. Mocht u toch klachten hebben, dan kunt u bellen naar 088 125 00 00 en vragen naar de poli Interne Geneeskunde. Buiten kantoortijden kunt u vragen naar de Spoedeisende Hulp.

Zorgpad Coloncare

Wanneer bij de colonoscopie een tumor wordt gevonden, wordt u doorverwezen naar een behandelteam voor darmkanker. Hierbij zijn meerdere hulpverleners betrokken. Zij zijn gespecialiseerd in het onderzoeken en behandelen van darmkanker. De werkwijze van dit team is erop gericht om zo snel mogelijk alle benodigde informatie te verzamelen om de juiste diagnose te kunnen stellen en de behandeling te starten. Er wordt zo nodig overleg gepleegd met specialisten uit het Erasmus MC. Verpleegkundig specialist Judith Kuiper en Marjon Oostdijk zijn verpleegkundig specialist. Zij zijn uw aanspreekpunt, wanneer er bij u een tumor in de darm is ontdekt.

Zodra de arts, die de colonoscopie heeft uitgevoerd, het vermoeden heeft van een tumor, worden Judith en Marjon ingeschakeld. Als zij aanwezig zijn, komen ze bij u langs en anders wordt u op korte termijn door één van hen gebeld. Voor al uw vragen kunt u bij hun terecht. Zij werken nauw samen met de artsen binnen dit team. Daarnaast zien zij erop toe, dat afspraken goed op elkaar zijn afgestemd en dat het hele proces van diagnostiek en behandeling vlot verloopt.

Aantal nieuwe gevallen per jaar

In Nederland worden elk jaar meer dan 13.000 nieuwe patiënten met darmkanker gediagnosticeerd.

Aanvullende onderzoeken

Om eventuele uitzaaiingen en uitbreiding van de darmkanker in beeld te brengen worden aanvullende onderzoeken gedaan:

CT-scan

Dit is meestal een CT-scan van de buik en de longen. Het onderzoek duurt ongeveer een halfuur. De voorbereiding van dit onderzoek is als volgt:

Nuchter

  • Niets meer eten en roken vanaf vier uur voor het onderzoek. Daarnaast wordt u geadviseerd om in deze vier uur één liter te drinken (heldere drank zonder alcohol of koolzuur).
  • U kunt de folder over de CT-scan digitaal raadplegen.

MRI

Bij een vermoeden van een tumor in de endeldarm wordt aanvullend een MRI van het bekken gemaakt. Bij een MRI worden met behulp van een sterk magneetveld beelden van het te onderzoeken lichaamsdeel gemaakt. Het onderzoek is niet pijnlijk. U kunt de folder over de MRI raadplegen. U hoeft niet nuchter te zijn. Van tevoren wordt gevraagd of u last heeft van claustrofobie en of u ergens metaal heeft in uw lichaam.

Multidisciplinair overleg

Alle nieuwe patiënten waarbij een kwaadaardige ziekte in de darm is vastgesteld, worden meestal binnen een week besproken met een gespecialiseerd behandelteam. Dit overleg vindt elke woensdagmiddag plaats. De volgende specialisten nemen eraan deel: MDL-arts, chirurg, oncoloog, radioloog, patholoog, radiotherapeut, longarts en verpleegkundig specialist. Aan de hand van de uitslag van het weefselonderzoek, de uitslagen van de CT-scan en eventuele verdere onderzoeken wordt door het team een
behandelplan vastgesteld. Uw huisarts krijgt een verslag van dit overleg.

Afspraak op de poli met de verpleegkundig specialist

Na het multidisciplinair overleg wordt u op de poli gezien en zullen uitslagen en het verdere behandelplan worden besproken. U ziet dan ook een chirurg en/of internist-oncoloog. We adviseren u om naar deze afspraak iemand mee te nemen uit uw naaste omgeving. Een advies is om vragen van tevoren op te schrijven en mee te nemen. Wij hebben er geen bezwaar tegen als u het gesprek wilt opnemen met behulp van bijvoorbeeld uw smartphone of andere apparatuur.

Operatie

Wanneer uw behandeling bestaat uit een operatie, is het mogelijk dat de chirurg die u in het eerste gesprek spreekt niet de chirurg is die u ook gaat opereren. In Adrz werken we met gespecialiseerde chirurgen die darmoperaties uitvoeren. Mocht u specifieke voorkeur hebben dan kunt u ons dit laten weten.

Contact

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u mailen naar Judith Kuiper (j.kuiper@adrz.nl) of Marjon Oostdijk (marjon.oostdijk@adrz.nl). Bij acute problemen kunt u op werkdagen bellen naar verpleegkundig specialist Judith Kuiper (06 83 59 12 52) of Marjon Oostdijk (06 12 92 33 08). Buiten werktijden kunt u bellen naar de Spoedeisende Hulp via de receptie van Adrz via 088 125 00 00. Zij verbinden u door.

Wilt u een afspraak maken, annuleren of verzetten? Neem dan contact op met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00 of via het contactformulier.

Uw afspraken

Beeldvorming

 CT-scan

  • Datum:
  • Verzoek om … uur aanwezig te zijn. Nuchter vanaf … uur (niet meer eten en roken, in deze periode wel 1 liter heldere dranken drinken. Na de CT-scan mag u eten.
  • Locatie:

 MRI (bij endeldarmtumor)

  • Datum:
  • Verzoek om … uur aanwezig te zijn.
  • Locatie:

Multidisciplinair overleg

Hierbij hoeft u niet aanwezig te zijn.
Datum:

Afspraak verpleegkundig specialist met mogelijkheid tot raadplegen van internist en chirurg

  • Datum:
  • Tijd:
  • Locatie: in Vlissingen (aanmelden bij aanmeldzuil)