Adrz

Deze folder geeft u informatie over een zadelblok. Het is goed u te realiseren dat de situatie voor u persoonlijk anders kan zijn dan beschreven.

Zadelblok

Een lower end blokkade is een soort ruggenprik. Deze behandeling wordt toegepast bij pijn door kanker in de organen in het zadelgebied, bijvoorbeeld van de anus, plasbuis of vagina. Na een lower end blokkade is er een grote kans op verlies van controle over de kringspier van blaas en anus, waardoor incontinentie voor urine en ontlasting ontstaat. Daarom wordt deze behandeling uitgevoerd bij patiënten die al een urinekatheter (of blaasstoma) en ook een darmstoma hebben, dan wel incontinent zijn of dreigen te worden. De kracht van de benen kan blijvend verminderen. Daarom wordt de behandeling alleen toegepast als één van de laatste mogelijkheden, als pijnstillers onvoldoende werken.

De dag van de behandeling

De behandeling vindt plaats in dagbehandeling. U mag dus dezelfde dag weer naar huis. U wordt op de afgesproken tijd verwacht op de verpleegafdeling van Adrz. Hier wordt u opgevangen door de verpleegkundige en wordt u voorbereid op de behandeling.

Voorbereiding

U hoeft thuis geen specifieke voorbereidingen treffen, tenzij uw pijnspecialist anders aangeeft.

Eten en drinken
In principe mag u gewoon eten en drinken en uw medicatie innemen, met uitzondering van bloedverdunners

Medicijnen
Gebruikt u bloedverdunners? Overleg met uw pijnspecialist of u hiermee moet stoppen voordat u behandeld wordt. Na de behandeling kunt u weer met de bloedverdunners doorgaan. Gebruikt u antibiotica? Geef dit dan voorafgaand aan de behandeling door aan uw pijnspecialist

Allergieën
Heeft u een allergie voor jodium of andere ontsmettingsmiddelen, pleisters, contrast- of verdovingsmiddelen? Meldt dit dan voor de start van de behandeling.

Zwangerschap
Bent u zwanger of denkt u zwanger te zijn, dan moet u dit voor de behandeling aan ons doorgeven.

Pacemaker of ICD
Heeft u een pacemaker of ICD? Meldt dit vóór de behandeling aan uw behandelend arts.

Vervoer
Op de dag van uw behandeling mag u niet actief deelnemen aan het verkeer. Zorg daarom voor een begeleider die u na de behandeling naar huis kan begeleiden.

De behandeling

Sieraden, make-up en overige zaken
Verwijder uw sieraden, horloge, make-up. Het is belangrijk dat we de natuurlijke kleur van de huid kunnen zien. Laat uw contactlenzen uit. U mag een gehoorapparaat en een bril wel gewoon dragen.

Verloop van de behandeling

De behandeling gebeurt onder plaatselijke verdoving en duurt ongeveer een half uur. Vóór de behandeling krijgt u een infuus. Tijdens de behandeling zit u op de behandeltafel. Na voorverdoving van de huid geeft de pijnspecialist een ruggenprik laag midden in de rug. Als de naald op de juiste plek zit wordt een klein hoeveelheid beschadigende vloeistof (fenol) in de ruimte rond het ruggenmerg gespoten. Hierdoor worden de zenuwbanen kapot gemaakt. De hoeveelheid vloeistof die wordt ingespoten hangt af van de uitgebreidheid van de klachten. De pijnspecialist zal steeds aan u vragen of de pijn al minder wordt om te bepalen of er voldoende medicijn is ingespoten. Als de behandeling klaar is wordt de naald verwijderd en krijgt u een pleister op de prikplaats. Deze pleister mag u er ’s avonds weer afhalen. U mag dan ook weer douchen of baden.

Na de behandeling

  • Na de behandeling wordt u naar de verpleegafdeling gebracht waar u rustig kunt herstellen.
  • Na de behandeling moet u vier uur halfzittend (45 graden) in bed in dezelfde houding blijven, zodat de vloeistof laag in de rug blijft. In die periode wordt ook regelmatig uw bloeddruk en pols gecontroleerd.
  • Na vier tot zes uur mag u weer gaan zitten of liggen zoals u wilt.
  • Voordat u met ontslag gaat komt de pijnspecialist bij u langs om het effect te bespreken.

Resultaat
Het resultaat van de blokkade is snel duidelijk. Vaak blijft aanvullende behandeling met pijnstillers noodzakelijk, meestal in een lagere dosering dan vóór de blokkade. Uw behandelend pijnspecialist geeft u advies over aanpassing van het medicatiegebruik.

Complicaties en bijwerkingen

De behandeling wordt zorgvuldig uitgevoerd en leidt zelden tot ongewenste, blijvende schade. De pijnspecialist overlegt met u als de behandeling voor u bijzondere risico’s met zich meebrengt.

Bijwerkingen die op kunnen treden zijn:

  • Een bloeduitstorting of napijn op de plaats waar geprikt is. Dit kan enkele dagen tot weken aanhouden. U kunt hiervoor zo nodig paracetamol gebruiken.
  • Tijdelijke daling van de bloeddruk. Zo nodig krijgt u hiervoor vocht toegediend via het infuus.
  • Tintelingen of verlies van gevoel in billen en benen. Door de verdoving kan (tijdelijk) krachtverlies in de benen ontstaan. Daarom is het belangrijk dat u met begeleiding naar het ziekenhuis komt. Dit is ook de reden dat u niet zelf naar huis mag rijden. Over het algemeen herstelt de spierkracht zich voor het grootste deel binnen een aantal weken.
  • De kans op verlies van controle over de kringspieren is groot: er ontstaat dan dus incontinentie voor urine en ontlasting.

Contact

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of ontstaan er na de behandeling onverhoopt problemen waarover u zich zorgen maakt, dan kunt u bellen naar het Centrum van Pijngeneeskunde via 088 125 48 18. Dit kan van maandag tot en met vrijdag van 8.30 uur tot 11.00 uur en van 13.00 uur tot 16.00 uur. Buiten werktijden kunt u bellen naar de Afspraakcentrale van Adrz via 088 125 00 00. Zij verbinden u door met de betreffende afdeling.

Wilt u een afspraak maken, annuleren of verzetten? Neem dan contact op met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00 of via het contactformulier.

Informatie voor uw afspraak

In te vullen door behandelaar

Wel/niet stoppen met bloedverdunners:

O Ja, stoppen met de bloedverdunners ……… dagen vóór de behandel datum.

O Nee, er hoeft niet gestopt te worden.

O Niet van toepassing.