Nieuw! Luister nu aflevering 5: Zorg voor je suikerspiegel van onze podcastserie Zorgopname!

Wanneer een stolsel plotseling de aanvoer van bloed in het been belemmerd kan een acuut bedreigd been ontstaan. Hierdoor is er sprake van een zuurstoftekort, dit noem je ischemie. Als de bloedtoevoer van het been niet hersteld wordt, kan dit ernstige gevolgen hebben en kan het been dreigen af te sterven.

Hoe ontstaat een acuut bedreigd been?

Een acuut zuurstoftekort door een afsluiting kan voorkomen wanneer er al sprake was van slagaderverkalking. Een klein stolsel kan ervoor zorgen dat ter plaatse van de vernauwing een totale afsluiting van het bloedvat ontstaat. Dan spreken we van een arteriële trombose.

De kans op vernauwing van de slagaders kan worden verhoogd door:

  • hoge bloeddruk;
  • verhoogd cholesterol, door te veel verzadigde vetten in de voeding;
  • roken (ook meeroken);
  • diabetes mellitus (suikerziekte);
  • te weinig lichaamsbeweging;

Al deze factoren kunnen slagaderverkalking bevorderen. Ook zaken waar u zelf geen invloed op heeft, zijn een risicofactor: erfelijkheid en leeftijd.

Een afsluiting kan ook voorkomen bij mensen waarbij geen sprake is van slagaderverkalking. Wanneer er elders in het lichaam een stolsel losraakt, kan deze met de bloedstroom worden meegenomen en uiteindelijk in het been vast komen te zitten. Dan spreken we van een arteriële embolie. In veel gevallen is het stolsel afkomstig van het hart. Het is daarom van belang om te weten of er sprake is van een hartritmestoornis. Ook kan een stolsel afkomstig zijn van een verwijding van een slagader, dit wordt een aneurysma genoemd.