Liever post digitaal ontvangen? Bekijk hier de instructie!

Adrz

Deze folder geeft u meer informatie over de thuistoediening van medicatie voor patiënten. Het is goed u te realiseren dat de situatie voor u persoonlijk anders kan zijn dan beschreven.

Soms moet u tientallen keren per jaar terugkeren naar het ziekenhuis voor het toedienen van uw medicatie. Soms kunt u een deel van deze bezoeken thuisblijven als u de medicatie thuis toegediend kan krijgen. Gemakkelijk voor u doordat u minder vaak naar het ziekenhuis hoeft te komen, efficiënt voor de zorg omdat er meer ruimte ontstaat voor zorg die alleen in het ziekenhuis kan plaatsvinden.

Welke medicatie kunt u thuis toegediend krijgen of zelf toedienen?

  1. Omalizumab en Mepolizumab, door de patiënt met astma. Dit voorkomt jaarlijks 24 ziekenhuisbezoeken per patiënt.
  2. Zoledroninezuur (Zometa) voor oncologie/hematologie patiënten door verpleegkundigen van Allévo en Amarijn. Dit voorkomt jaarlijks twee tot vier ziekenhuisbezoeken per patiënt.
  3. Chemo-immuun therapie door oncologieverpleegkundigen van Adrz en Allerzorg. Voorkomt maandelijks één tot zeven ziekenhuisbezoeken per patiënt.
  4. Zoledroninezuur (Aclasta) voor patiënten met osteoporose door verpleegkundigen van Allévo en Amarijn. Voorkomt jaarlijks één ziekenhuisbezoek per patiënt.
  5. Infliximab voor patiënten met chronische darmziekte (zoals ziekte van Crohn of Colitis ulcerosa). Voorkomt jaarlijks acht tot tien ziekenhuisbezoeken per patiënt.

In de toekomst willen we ook de volgende medicatie zo veel mogelijk thuis gaan toedienen:

  1. Immunoglobuline voor patiënten met verschillende neurologische of hematologische aandoeningen door verpleegkundigen van Allévo en Amarijn. Voorkomt jaarlijks vier tot twaalf ziekenhuisbezoeken per patiënt.
  2. Spinale pijnstilling (pijnstilling via een katheter in het ruggenmerg) in de laatste levensfase door verpleegkundigen van Allévo en Amarijn bij de patiënt thuis of in een hospice. Voorkomt dat de patiënt gemiddeld drie weken in het ziekenhuis verblijft en daar overlijdt.

Hoe kan de medicatie worden toegediend?

De thuistoediening kan worden gedaan door:

  • de patiënt;
  • de gespecialiseerd verpleegkundige van een thuiszorgorganisatie;
  • de gespecialiseerd verpleegkundige oncologie.

Door een mooie samenwerking met thuiszorgorganisaties Allévo, Amarijn, Allerzorg en de ziekenhuisapotheker Scheldezoom Farmacie kunt u thuis structureel uw medicatie toegediend krijgen.

Dit project ontvangt subsidie van ZonMw.