Bariatrie is een deel van de geneeskunde die zich bezighoudt met de oorzaken, preventie en behandeling van obesitas. Obesitas is een groeiend maatschappelijk probleem en heeft een enorme impact op het leven van patiënten.

Obesitas is méér dan alleen een overmatige vetstapeling in het lichaam. Het gaat vaak gepaard met diverse fysieke en psychische klachten. Heeft u zeer ernstig overgewicht (morbide obesitas)? Dan is een operatieve ingreep met een intensief leefstijltraject vaak nog de enige mogelijkheid om definitief gewicht te verliezen. Hoe ziet dit traject er uit?

Adrz, ZorgSaam en Nederlandse Obesitas Kliniek

Adrz biedt samen met de Nederlandse Obesitas Kliniek (NOK) een volledige behandeling voor patiënten met ernstig overgewicht (morbide obesitas). Hierbij vindt uw screening plaats bij Adrz, de rest van de behandeling in ZorgSaam en bij de NOK.

BMI

Bij een Body Mass Index (BMI) van 40 of hoger is, spreken we van morbide obesitas (ofwel ziekelijk overgewicht). Ook bij een BMI van 35 kan er sprake zijn van morbide obesitas als er gezondheidsklachten zijn die door het overgewicht worden veroorzaakt zoals diabetes, gewrichtsproblemen, hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten.

Behandeling

Nadat u bent gescreend bij Adrz, wordt de behandeling voortgezet bij ZorgSaam en NOK. U wordt behandeld met een programma dat is gericht op het verkrijgen van een gezonder gewicht door blijvende verandering van leefstijl. Uw kwaliteit van leven zal hierdoor sterk verbeteren. Een team van specialisten waaronder een psycholoog, arts, diëtist en bewegingsdeskundige begeleidt u voor en na de operatie. Het behandelprogramma wordt gecombineerd met een operatie. Met een maagoperatie verliest een patiënt gemiddeld 25-30% van het totale gewicht. De kans is groot dat ziekten of gezondheidsklachten als gevolg van obesitas na de operatie verdwijnen. Een voorbeeld hiervan is suikerziekte, diabetes mellitus type 2. Ruim 80% van de patiënten heeft hier na de operatie geen last meer van.

Kijk voor meer informatie over het behandeltraject op de website van de Nederlandse Obesitas Kliniek.