Deze folder geeft u informatie over een borstvoeding bij prematuur geboren baby’s. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan beschreven.

Borstvoeding prematuur geboren baby

Als uw kindje te vroeg geboren is, komt er veel op u af. Naast alle zorgen en ook blijdschap krijgt u te maken met zaken waar u het bestaan misschien niet eens vanaf wist. De borstvoeding bijvoorbeeld, het zal anders gaan dan bij een baby die op tijd is geboren. Anders, maar nog steeds mogelijk. Door middel van deze folder willen we u informatie geven over wat het inhoudt om een prematuur geboren baby borstvoeding te geven en waarom het zo ontzettend belangrijk is. We geven uitleg over het prematuur geboren kind, de behoeftes, de mogelijkheden om aan deze behoeftes te voldoen voor de ouders en de hulp die wij hierbij kunnen bieden.

Zelfs als u besloten hebt om geen borstvoeding te geven, kan de kinderarts vragen om uw besluit te heroverwegen. Mogelijk kan het lezen van deze folder u helpen om uw besluit te herzien. Uiteraard respecteren we de keuze die door de ouders gemaakt wordt.

Uitgebreide uitleg over de prematuur geboren baby kunt u vinden in de lijst met aanbevolen literatuur. Folders zijn verkrijgbaar bij de lactatiekundigen en borstvoedingscoaches van de afdeling. Deze folder is een aanvulling hierop. Bij de begeleiding van de borstvoeding wordt er altijd rekening gehouden met de wensen en verwachtingen van ouders, we geven advies en informatie.

Prematuur en borstvoeding

We spreken van een prematuur als een baby geboren wordt vóór 37 weken zwangerschapsduur. Afhankelijk van de mate van vroeggeboorte kunnen baby’s meer of minder problemen ervaren. U kunt u voorstellen dat een baby geboren met 26 weken meer problemen ervaart dan een baby die geboren is met 35 weken. Er wordt altijd naar iedere baby als individu gekeken en de leeftijd van de baby is leidend voor de afspraken rondom de voeding.

Gelukkig geldt dat bijna alle te vroeggeboren baby’s uit de borst kunnen leren drinken. Moedermelk is voor iedere baby de beste voeding, maar voor prematuur geboren baby’s kan het zelfs gezien worden als een medicijn. De unieke samenstelling van moedermelk is niet na te maken. De premature moedermelk bevat in vergelijking met ‘gewone moedermelk meer eiwit, natrium, calcium en waardevolle antistoffen die beschermen tegen infecties. Het zorgt voor de ontwikkeling van het nog onrijpe darmstelsel, zenuwstelsel en longen. De vetten zijn licht verteerbaar en onmisbaar voor hersengroei. Na ongeveer vier weken gaat de premature moedermelk over in ‘gewone’ moedermelk.