Liever post digitaal ontvangen? Bekijk hier de instructie!

In Adrz hechten we veel waarde aan een goede start voor ouders en kind. Goede begeleiding bij (borst)voeding vinden wij dan ook belangrijk. Onze verpleegkundigen, kraamverzorgenden, lactatiekundigen en borstvoedingscoaches geven die begeleiding en helpen bij vragen. Ook als uw kindje al ouder is.

Keuze borst- of flesvoeding

Na de geboorte is het voeden van uw kindje een van de eerste dingen waar u als ouders mee te maken krijgt. Het is daarom goed om tijdens de zwangerschap al te bedenken of u een voorkeur heeft voor borst- of flesvoeding. Wij bespreken dit onderwerp met u tijdens de afspraken. Ook kunt u bij ons terecht voor informatie en advies over de mogelijkheden en mogelijke problemen bij borst- en flesvoeding. Wij ondersteunen en respecteren elke keus en begeleiden u graag bij het maken van deze keus.

Borstvoeding

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat moedermelk de meest gezonde manier is om uw baby te voeden. Het is goed voor de groei en ontwikkeling van het kindje en het beschermt het kindje tegen veel ziekten. Ook is borstvoeding goed voor het contact tussen ouders en kind. Het geven van borstvoeding geeft niet alleen het kindje, maar ook de moeder belangrijke gezondheidsvoordelen. Daarom adviseren we, als u voor borstvoeding kiest, om uw baby minstens 6 maanden borstvoeding te geven.

Flesvoeding

Goede begeleiding geven bij flesvoeding vinden wij net zo belangrijk als goede begeleiding bij borstvoeding. Ook flesvoeding kan uw kindje een goede start geven en kan het contact tussen ouders en kind bevorderen. Als u al van tevoren weet dat u flesvoeding gaat geven, is het handig om voor de geboorte flesvoeding voor kinderen van 0-6 maanden en flessen en spenen in huis te halen. In principe voldoet ieder merk flesvoeding dat u in Nederland kunt kopen aan de in Nederland gestelde voedingseisen. De kraamverzorgende of -verpleegkundige kan u advies geven. Ook helpt deze u bij het gebruiken en schoonmaken van de flesjes en het klaarmaken van de voeding.

Hulp van de lactatiekundige

Met goede begeleiding kan aan bijna alle baby’s borstvoeding worden gegeven. De lactatiekundige begeleidt ouders die hun baby borstvoeding willen geven, maar bij wie dit niet naar wens verloopt. Bijvoorbeeld als de baby te vroeg geboren is of een te hoog of te laag geboortegewicht heeft. Al tijdens de zwangerschap kunt u een afspraak maken met de lactatiekundige om de mogelijkheden van borstvoeding te bespreken. Zeker als u in het verleden minder goede ervaringen had met borstvoeding. De lactatiekundige kan ook advies geven over bijvoorbeeld medicijngebruik en overlegt wanneer nodig met een kinderarts of andere collega.

10 vuistregels voor het laten slagen van borstvoeding

  • We hebben een borstvoedingsbeleid op papier dat we standaard bekend maken aan alle betrokken medewerkers.
  • Alle betrokken medewerkers de leren vaardigheden die noodzakelijk zijn voor het uitvoeren van het beleid.
  • Alle zwangere vrouwen worden voorgelicht over de voordelen en over de praktijk van borstvoeding geven.
  • Moeders worden binnen een uur na de geboorte van hun kind geholpen met borstvoeding geven.
  • Aan vrouwen wordt uitgelegd hoe ze hun baby aan moeten leggen en hoe zij de melkproductie in stand kunnen houden – zelfs als de baby van de moeder gescheiden moet worden.
  • Pasgeborenen krijgen geen andere voeding dan borstvoeding, ook geen extra vocht, tenzij hier een medische indicatie voor is.
  • Moeder en kind mogen dag en nacht bij elkaar op een kamer blijven.
  • Borstvoeding op verzoek wordt nagestreefd.
  • Aan pasgeborenen die borstvoeding krijgen, geven we geen speen of fopspeen.
  • We onderhouden contacten met andere instellingen en vakgebieden over de begeleiding van borstvoeding en zorgen ervoor dat zij de ouders verwijzen naar borstvoedingsorganisaties.

Informatiefilm borstvoeding

In de onderstaande borstvoedingsfilm hebben we aan de hand van een gesprek met aanstaande ouders en met een moeder met een jonge baby informatie en adviezen voor u op een rijtje gezet. Zo krijgt u een beeld van hoe het geven van borstvoeding kan gaan.

Meer informatie

Lees meer over opname in het ziekenhuis en borstvoeding en het geven van borstvoeding aan te vroeg geboren baby’s.

Contact

Heeft u een vraag over borst- of flesvoeding? U kunt ons bereiken via het telefoonnummer bovenaan deze pagina en via kraamafdeling.lactatiekundigen@adrz.nl.