Nieuw! Luister nu aflevering 4: Zorg voor kanker van onze podcastserie Zorgopname!

Deze folder geeft u informatie over een bovenooglidcorrectie. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan in deze folder is beschreven.

Oorzaak en diagnose

We onderscheiden twee vormen van zakkende oogleden. Bij de eerste vorm is er sprake van te veel huid in de bovenoogleden. Dit wordt een dermatochalasis genoemd. Dit wordt meestal veroorzaakt door verslapping van de huid bij veroudering. Bij de tweede vorm is er sprake van verzwakking van de spier die het ooglid omhoog houdt. Dit wordt een ptosis genoemd. Dit kan veroorzaakt worden door een aangeboren afwijking, door bepaalde spierziekten, door een beroerte, door veroudering van het weefsel, door het langdurig (meer dan 10 jaar) dragen van harde contactlenzen en door een ernstige oogontsteking of een ongeval waarbij veel zwelling van het ooglid is opgetreden.

Behandeling dermatochalasis

Correctie van de bovenoogleden vindt plaats onder plaatselijke verdoving. Deze ingreep gebeurt op de operatiekamer. U mag na de behandeling gelijk weer naar huis. Vlak voor de operatie tekent de oogarts of plastisch chirurg het huiddeel af dat weggenomen moet worden. Bij de operatie wordt een snee in de plooi van het bovenooglid gemaakt. Het huidoverschot, al dan niet gecombineerd met overtollig vetweefsel, kan nu weggehaald worden. Het grootste deel van het litteken komt te liggen in de natuurlijke plooi van het bovenooglid. Zo’n litteken is nauwelijks zichtbaar.

Behandeling ptosis

Net als de behandeling van een dermatochalasis, vindt de behandeling van een ptosis plaats onder plaatselijke verdoving op de operatiekamer. Tijdens de operatie wordt de werking van de spier verbeterd. Welke techniek hiervoor gebruikt wordt, is afhankelijk van de oorzaak van de ptosis. De oogarts of plastisch chirurg zal dit met u bespreken. Soms is er sprake van zowel een dermatochalasis als een ptosis, in dat geval krijgt u een gecombineerde behandeling.