In overleg met uw behandelend arts is besloten dat u een behandeling met chemotherapie en bestraling zult ondergaan. Deze informatie over de behandeling is bedoeld voor u en uw naasten, als aanvulling op het gesprek met uw verpleegkundig specialist, chirurg en internist-oncoloog.

Behandelplan endeldarmkanker

Aan de hand van de onderzoeken is bij u een behandelplan voor endeldarmkanker (rectumcarcinoom) vastgesteld. Dit plan is gericht op genezing. De eerste stap is 25 bestralingen in combinatie met chemotherapie, waarna een evaluatie plaatsvindt met een MRI- en CT-scan.

Anatomie en functie van de darm

Voedsel komt via de slokdarm, maag en dunne darm terecht in de dikke darm. De dikke darm is het laatste deel van het spijsverteringskanaal. In de dikke darm worden vitaminen en vocht weer opgenomen in de bloedbaan. Daardoor dikt de inhoud van de dikke darm in tot normale ontlasting. De dikke darm is ongeveer 1,5 meter lang. De tumor zit bij u in het onderste gedeelte van de darm. Om de tumor in een later stadium te opereren is het nodig dat u voorafgaand aan de operatie behandelingen krijgt met bestraling en chemotherapie in tabletvorm.