Deze folder geeft u informatie over een colonscopie. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan beschreven.

Wat is een colonscopie?

Tijdens een colonscopie wordt er met een colonscoop, dit is een buigzame soepele slang die bestuurbaar is, gekeken in de dikke darm. De scoop wordt via de anus ingebracht en het verkregen beeld wordt op een monitor zichtbaar gemaakt. In principe wordt de endeldarm (rectum) en de gehele dikke darm (colon) bekeken. Soms, indien nodig, nog het laatste stukje van de dunne darm (ileum). Zo kunnen afwijkingen opgespoord of uitgesloten worden, bijvoorbeeld ontstekingen, bloedingen, poliepen, gezwellen, divertikels (uitstulpingen van de darm).

Tijdens het onderzoek worden soms foto’s van de inwendige darm gemaakt. Met de colonscoop kunnen bepaalde kleine ingrepen uitgevoerd worden, bijvoorbeeld stukjes weefsel (biopten) voor onderzoek wegnemen, poliepen verwijderen of bepaalde afwijkingen wegbranden. Deze ingrepen zijn niet pijnlijk. Het onderzoek kan echter wel pijnlijk zijn, doordat:

  • via de scoop lucht wordt ingeblazen, zodat de darm beter bekeken kan worden
  • de darm veel of weinig bochten heeft. Dit is van mens tot mens verschillend
  • er vaak, in de loop van het onderzoek, op uw buik geduwd wordt om het onderzoek beter te laten verlopen, hetgeen voor u heel vervelend kan zijn.

Om dit te beperken krijgt u van tevoren een infuusnaaldje in uw arm, waardoor pijnstilling en een slaapmiddel wordt gegeven.