Liever post digitaal ontvangen? Bekijk hier de instructie!

Deze folder geeft u informatie over een defecografie. Het is goed u te realiseren dat de situatie voor u persoonlijk anders kan zijn dan beschreven.

Bij een defecografie worden röntgenfoto’s gemaakt van het laatste gedeelte van de darm, de endeldarm. Om de endeldarm goed af te kunnen beelden wordt contrastmiddel gebruikt.

U krijgt mee

  • Eén Potje E-Z-HD Bariumsulfaat (340 gram)

Van tevoren melden

Het is belangrijk dat u ruim voordat het onderzoek plaatsvindt contact opneemt met uw behandeld arts en de afdeling Radiologie als u:

  • zwanger bent of denkt dat te zijn. Het onderzoek wordt alleen uitgevoerd als het strikt noodzakelijk is;
  • niet tien minuten zelfstandig op een stoel zonder rugleuning kunt zitten;
  • binnen vier dagen na een colon- of rectoscopie de defecografie gepland heeft staan. Het onderzoek moet dan worden verplaatst;
  • op de geplande datum menstrueert.

De dag van het onderzoek

Voorbereiding

Thuis

  • U hoeft niet nuchter te zijn voor dit onderzoek.
  • Twee uur voorafgaand aan het onderzoek dient u het meegekregen contrastmiddel in te nemen. Bereid dit vijf minuten voor inname als volgt:
    • schud de inhoud van het potje goed los (houd hierbij het deksel op het potje);
    • voeg 65 ml water toe aan de inhoud van het potje;
    • sluit het potje en meng de inhoud door flink te schudden;
    • laat vijf minuten staan;
    • schud nogmaals en drink op.

Medicijngebruik
Uw medicijnen kunt u op de normale manier en op de normale tijdstippen innemen, tenzij anders met u is afgesproken. Indien u twijfelt over het innemen van de medicatie, overleg dan met uw behandelend arts.

Kleding
Voor het onderzoek is het nodig dat u zich gedeeltelijk ontkleedt. Het is prettig wanneer u kleding aan heeft die u gemakkelijk aan en uit kunt trekken. Laat sieraden en waardevolle spullen thuis.

Contrastmiddel

Om de endeldarm goed af te kunnen beelden wordt gebruikgemaakt van contrastmiddel. Bij dit onderzoek wordt gebruik gemaakt van bariumpap.

Verloop onderzoek

U meldt zich op het afgesproken tijdstip aan de balie van de afdeling Radiologie. Een laborant haalt u op uit de wachtkamer. Voordat het onderzoek begint, legt hij/zij u uit wat er gaat gebeuren. Uiteraard kunt u altijd vragen stellen als u iets niet begrijpt.

Voorafgaand aan het onderzoek vraagt de laborant u om uw kleding uit te doen. U krijgt een lang schort dat u tijdens het onderzoek mag aanhouden. Vrouwen kan gevraagd worden een tampon met jodiumhoudend contrastmiddel in de vagina in te brengen.

U gaat op uw zij op de onderzoekstafel liggen. Via een buisje (canule) in de anus wordt de bariumpap in de endeldarm gebracht. U kunt hier enige aandrang van krijgen. Indien nodig wordt de bilnaad gemarkeerd. Daarna neemt u plaats op een soort toilet dat voor het röntgentoestel is geplaatst. Nu wordt de stoelgang zo goed mogelijk nagebootst. Er wordt aan u gevraagd om de spieren aan te spannen, te ontspannen, te persen en de namaakontlasting te laten gaan. Tijdens het onderzoek worden röntgenfoto’s gemaakt van uw onderbuik zodat gezien kan worden hoe uw endeldarm werkt. Na het onderzoek kunt u gebruik maken van het toilet in de kleedkamer en heeft u de gelegenheid zich op te frissen.

Het onderzoek duurt ongeveer dertig minuten.

Na het onderzoek

Om obstipatie te voorkomen is het van belang de eerste twee dagen na het onderzoek veel te drinken. De ontlasting kan tot een aantal dagen na het onderzoek wit van kleur zijn.

Uitslag onderzoek
De uitslag krijgt u van uw behandelend arts. Uw behandelend arts bespreekt het resultaat van het onderzoek met u.

Contact

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of ontstaan er na de behandeling onverhoopt problemen waarover u zich zorgen maakt, dan kunt u bellen naar Radiologie via 088 125 43 60. Neem tenminste 24 uur voor de afspraak contact op met de afdeling Radiologie als u verhinderd bent.

Buiten werktijden kunt u bellen naar de Afspraakcentrale van Adrz via 088 125 00 00. Zij verbinden u door met de betreffende afdeling.

Wilt u een afspraak maken, annuleren of verzetten? Neem dan contact op met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00 of via het contactformulier.