Liever post digitaal ontvangen? Bekijk hier de instructie!

Deze folder geeft u informatie over het maken van een hysterosalpingografie (HSG). Het is goed u te realiseren dat de situatie voor u persoonlijk anders kan zijn dan beschreven.

Met behulp van een hysterosalpingografie (HSG) kunnen de baarmoeder en eileiders worden onderzocht. Hierbij wordt gebruik gemaakt van contrastmiddel. Een HSG wordt gemaakt in de periode tussen de 7e en 13e dag na de laatste menstruatiedag.

Van tevoren melden

Het is belangrijk dat u ruim voordat het onderzoek plaatsvindt contact opneemt met uw behandeld arts en de afdeling Radiologie als u:

  • een tillift nodig heeft – wij kunnen dan extra tijd inplannen
  • een allergie heeft voor jodium

De dag van het onderzoek

Voorbereiding

Medicijngebruik
Uw medicijnen kunt u op de normale manier en  op de normale tijdstippen innemen, tenzij anders met u is afgesproken. Indien u twijfelt over het innemen van de medicatie, overleg dan met uw behandelend arts. Wij raden u aan twee uur voorafgaand aan het onderzoek 2 tabletten van 500 mg paracetamol in te nemen.

Kleding
Voor het onderzoek is het nodig dat u zich gedeeltelijk ontkleedt. Het is prettig wanneer u kleding aan heeft die u gemakkelijk aan en uit kunt trekken. Kledingstukken met metalen ritsen of sluitingen mag u niet aanhouden tijdens het onderzoek. Laat uw sieraden en waardevolle spullen thuis.

Contrastmiddel

Het is niet altijd mogelijk om de organen die onderzocht worden rechtstreeks goed af te beelden op de röntgenfoto’s. Om die reden wordt er bij dit onderzoek gebruik gemaakt van jodiumhoudend contrastmiddel.

Verloop onderzoek

U meldt zich op het afgesproken tijdstip bij de balie van de afdeling Radiologie. Een laborant haalt u op uit de wachtkamer. Voordat het onderzoek begint, legt hij/zij u uit wat er gaat gebeuren. Uiteraard kunt u altijd vragen stellen als u iets niet begrijpt.

Tijdens het onderzoek ligt u op uw rug op de onderzoekstafel. De gynaecoloog voert het onderzoek uit. De genitaalstreek wordt gedesinfecteerd, waarna een eendenbek (speculum) in de vagina wordt ingebracht. Vervolgens wordt een spuitje met contrastmiddel bevestigd aan de baarmoedermond. Dit kan gevoelig zijn. Tijdens het inspuiten van het contrastmiddel worden verschillende röntgenfoto’s gemaakt. Ook het inbrengen van contrastmiddel kan gevoelig zijn.

Als het onderzoek klaar is, kunt u gebruikmaken van het toilet in de kleedkamer. Hier ligt maandverband klaar voor eventueel bloedverlies.

Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten.

Na het onderzoek

Het kan zijn dat u als gevolg van het onderzoek wat bloedverlies of buikpijn heeft. Deze verschijnselen mogen niet te heftig zijn en moeten de volgende dag verdwenen zijn. Wanneer u twijfelt of de klachten houden langer aan, neem dan contact op met uw behandelende arts. U mag bij pijn paracetamol innemen.

Uitslag onderzoek
De uitslag krijgt u van uw behandelend arts.

Contact

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of ontstaan er na de behandeling onverhoopt problemen waarover u zich zorgen maakt, dan kunt u bellen naar Radiologie via 088 125 43 60. Neem tenminste 24 uur voor de afspraak contact op met de afdeling Radiologie.

Buiten werktijden kunt u bellen naar de Afspraakcentrale van Adrz via 088 125 00 00. Zij verbinden u door met de betreffende afdeling.

Wilt u een afspraak maken, annuleren of verzetten? Neem dan contact op met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00 of via het contactformulier.