Het nieuws over maatregelen rondom de verspreiding van het coronavirus (COVID-19) volgt elkaar snel op. Via deze website houden we u op de hoogte.
Hier leest u het laatste nieuws en de laatste informatie over het coronavirus bij Adrz.

Bij het EBUS-onderzoek wordt met behulp van een speciale bronchoscoop met echotip-onderzoek gedaan om vanuit de luchtpijp weefsel te verkrijgen van klieren die zich tussen de longen bevinden. Het weefsel dat met behulp van een dunne naald wordt verkregen, wordt verder in het laboratorium onderzocht om een diagnose te stellen. Wanneer er al een diagnose is, wordt beoordeeld in hoeverre de ziekte is uitgebreid.

Het echogedeelte van de bronchoscoop zendt geluidsgolven uit. Het weefsel van het menselijk lichaam kaatst een gedeelte van deze golven terug. Deze teruggekaatste geluidsgolven worden opvangen en vormen samen een beeld van de longen en de daar omliggende structuren (zoals de klieren). Hierdoor kan de arts de juiste locatie bepalen om te prikken.

Voorbereiding

Als het onderzoek ‘s ochtends plaatsvindt, moet u vanaf 24.00 (’s nachts) nuchter blijven. Wanneer het onderzoek na 12.00 (’s middags) plaatsvindt, mag u om 08.00 (’s ochtends) een kopje thee met een beschuit nemen.

Bespreek ook met uw behandelend arts wanneer u:

  • zwanger bent;
  • bloedverdunnende middelen gebruikt;
  • allergisch bent voor bepaalde medicijnen.

Voor het onderzoek krijgt u een infuusnaald in uw arm. Hierdoor wordt een ontspanningmiddel toegediend. Dit wordt een roesje genoemd. Het middel werkt snel en ontspannend. Sommigen maken het onderzoek enigszins bewust mee, anderen herinneren zich achteraf niets meer.

Medicijnen

Overleg met uw behandelend arts als u medicijnen gebruikt. Ook als u diabetes heeft en gewend bent om insuline te spuiten en daarna te eten.

Het onderzoek

Voor het onderzoek begint, wordt uw keel verdoofd met een verdovingsspray. U krijgt een bijtring tussen uw tanden ter bescherming van de scoop. Als de verdoving is toegediend, krijgt u ook het ontspannend middel toegediend.

De arts brengt de scoop via de mond in de luchtpijp. Direct na het inbrengen, kunt u de prikkeling voelen van de luchtpijp waardoor u kunt hoesten. De arts verdooft dit direct met verdovingsdruppels, zodat u tijdens het onderzoek hier zo min mogelijk last van ondervindt. Nadat de scoop met echotip zich in de luchtpijp bevindt, onderzoekt de arts met behulp van de echobeelden de tussen de longen gelegen lymfeklieren. De arts zuigt weefsel op met behulp van een dunne naald. Het weefsel wordt verder in het laboratorium onderzocht.

Tijdens het onderzoek krijgt u een knijper op uw vinger zodat uw hartslag en uw zuurstofgehalte goed in de gaten wordt gehouden.

Na het onderzoek blijft u nog ongeveer anderhalf uur tot twee uur op de dagverpleging om uit te slapen. Als alles goed gaat mag u onder begeleiding naar huis. Het onderzoek duurt ongeveer 45 minuten.

Mogelijke complicaties

Uw keel kan gevoelig zijn na het onderzoek. Ook kunt u hees zijn of kortdurende koorts krijgen. Als u de volgende dag nog  koorts heeft (boven 39°C), neem dan contact  op met uw behandelend arts. Soms kan na het nemen van een punctie een bloeding optreden. U blijft dan in overleg met de longarts langer in het ziekenhuis. 

Belangrijk

Door het slaapmiddel kunt u tijdelijk vergeetachtig of suf zijn. Het is belangrijk dat u onderstaande adviezen tot 24 uur na het onderzoek opvolgt:

  • Regel vooraf vervoer naar huis. U mag niet autorijden, omdat het slaapmiddel de rijvaardigheid beïnvloedt
  • U mag geen machines bedienen
  • Neem geen belangrijke beslissingen
  • Gebruik geen genotsmiddelen (zoals alcohol)

Uitslag

De uitslag van het onderzoek en het afgenomen weefsel krijgt u van uw behandelend arts op het eerstvolgende polikliniekbezoek.