Deze folder geeft u informatie over een eileiderontsteking. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan beschreven.

Salpingitis of pelvic inflammatory disease

Een eileiderontsteking wordt ook wel een salpingitis of ‘pelvic inflammatory disease’ (PID) genoemd. Een eileiderontsteking kan door verschillende bacteriën worden veroorzaakt, zoals darmbacteriën, of door een seksueel overdraagbare aandoening, meestal Chlamydia, minder vaak gonorroe. Een eileiderontsteking kan heel sluimerend verlopen, zonder dat u er klachten van heeft, maar de gevolgen zijn vaak hetzelfde als bij een plotselinge (acute) eileiderontsteking.

Wat is een eileiderontsteking?

Een eileiderontsteking ontstaat door een infectie met een bacterie die zich vanuit de vagina via de baarmoedermond en de baarmoeder naar de eileiders verplaatst. De eileiders zijn rood en gezwollen. Soms breidt de ontstekingsreactie zich rond de eileiders in de buikholte uit. Organen die in de buurt van de eileiders liggen, zoals eierstokken, blinde darm, blaas en darmen, kunnen eveneens bij de ontsteking betrokken raken.