Nieuw! Luister nu aflevering 5: Zorg voor je suikerspiegel van onze podcastserie Zorgopname!

Deze folder geeft u informatie over een elektro-encefalogram (EEG). Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan beschreven.

Inleiding

Binnenkort komt u naar de afdeling Klinische Neurofysiologie (KNF) voor een elektro-encefalogram (EEG). Een EEG is een onderzoek waarbij een laborant de activiteit van de hersenen digitaal vastlegt. Dit gebeurt door de kleine elektrische stroompjes die in de hersenen aanwezig zijn, te meten via elektroden op uw hoofd. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door een speciaal hiervoor opgeleide KNF-laborant. In deze folder leest u wat het onderzoek inhoudt, hoe u zich voorbereidt en hoe het onderzoek verloopt. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan beschreven.

Voorbereiding

  • Wilt u de avond voor het onderzoek de haren wassen en geen crème, haarversteviging, gel, wax of haarlak gebruiken. De elektroden maken dan beter contact met uw hoofdhuid.
  • U mag geen oorbellen dragen.

Het onderzoek

U wordt gevraagd om plaats te nemen in een stoel of op een onderzoeksbank. Vervolgens krijgt u een soort badmuts op met daarin elektroden en draadjes of u krijgt losse elektroden op uw hoofd geplakt met een speciale huidcontactlijm (collodium). Voor een optimaal resultaat moeten de elektroden goed contact maken met de hoofdhuid. Men krast hiervoor met een stomp naaldje over de hoofdhuid en brengt geleidende pasta aan. Dit kan soms onaangenaam aanvoelen. De muts of de losse electroden zijn met een kabel verbonden aan een EEG-toestel.

De laborant vertelt u steeds wat er gebeurt. Soms voert u kleine opdrachten uit zoals enkele malen uw ogen openen en sluiten, naar plaatjes kijken en vuisten maken. Aan het einde van het onderzoek flitst een lamp een aantal keer snel achter elkaar. Ook kan de laborant u vragen ongeveer 3 minuten te zuchten. Tijdens een deel van de registratie is de kamer waarin u ligt donker. Probeert u zo rustig en ontspannen mogelijk te blijven liggen. De meting duurt minstens 20 minuten en het totale onderzoek duurt ongeveer 40 minuten. Het onderzoek heeft geen invloed op het uitvoeren van uw normale dagelijkse activiteiten.

Gelijktijdig met het EEG wordt er ook een camera-/videoregistratie gedaan.