Liever post digitaal ontvangen? Bekijk hier de instructie!

Deze folder geeft u meer informatie over MG-CTS (carpaal tunnelsyndroom). Het is goed u te realiseren dat de situatie voor u persoonlijk anders kan zijn dan beschreven.

Binnenkort komt u naar de afdeling Klinische Neurofysiologie (KNF) voor een onderzoek. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door een speciaal hiervoor opgeleide KNF-laborant.

EMG-CTS (carpaal tunnelsyndroom)

Dit zenuwgeleidingsonderzoek wordt gemaakt om te zien of er een zenuw bekneld zit in de pols. Via de zenuwen (‘bedrading’) komen er elektrische pulsen vanuit de hersenen of het ruggenmerg naar de spieren voor het bewegen en het gevoel. Als deze pulsen in de spier of vlakbij de spier door elektroden worden opgevangen, kunnen deze, na versterking, zichtbaar gemaakt worden op een monitor. Dit beeld laat zien hoe de functie van de betreffende spier en de geleidende zenuw naar de spier is. Als er een beknelling in de pols zit, beïnvloedt dit de werking van de zenuw.

Voorbereiding

  • Doe voor het onderzoek (voor zover mogelijk) ringen, armbanden en/of horloge af. Draag kleding, waarin uw armen goed toegankelijk zijn.
  • De huid niet invetten met lotion, olie of crème. Deze middelen kunnen de meting beïnvloeden.
  • Bij koud weer handschoenen dragen om afkoeling te voorkomen. Indien nodig worden uw handen opgewarmd tot de gewenste temperatuur is bereikt. Dit gebeurt met behulp van een bak warm water.

Het onderzoek

Tijdens het onderzoek ligt of zit u op de onderzoeksbank. De laborant(e) brengt elektroden aan op uw arm. Dit zijn stickerplaatjes waarmee kleine elektrische stroompjes opgevangen en geregistreerd kunnen worden. Vervolgens worden er op meerdere plekken van de arm elektrische schokjes gegeven (zoiets als schrikdraad). Dit voelt wat vreemd aan, sommigen ervaren het als pijnlijk. Hierna worden diverse afstanden gemeten, zodat de geleidingsnelheid kan worden bepaald. Het hele onderzoek, inclusief uitleg en elektroden bevestigen duurt ongeveer vijftien minuten.

Na het onderzoek

Na afloop van het onderzoek verwijdert de laborant(e) de geplakte elektroden en werkt het onderzoek uit. De klinisch neurofysioloog beoordeelt en bespreekt het onderzoek met u.

Contact

Heeft u na het lezen hiervan nog vragen over het onderzoek, dan kunt u deze het beste aan de laborant stellen wanneer u naar het onderzoek komt. Buiten werktijden kunt u bellen naar de receptie van Adrz via 088 125 00 00. Zij verbinden u door met de betreffende afdeling.

Wilt u een afspraak maken, annuleren of verzetten? Neem dan contact op met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00 of via het contactformulier. Annuleren moet tenminste 24 uur voor het onderzoek. In uw plaats helpen we graag een andere patiënt.