Liever post digitaal ontvangen? Bekijk hier de instructie!

Deze folder geeft u meer informatie over een endoscopische submucosale dissectie. Het is goed u te realiseren dat de situatie voor u persoonlijk anders kan zijn dan beschreven.

Wat is een endoscopische submucosale dissectie (ESD)?

De MDL-arts heeft tijdens een eerdere scopie bij u een afwijking in de dikke darm gevonden met daarin mogelijk een vroeg stadium van darmkanker. Tussen het slijmvlies en de spierlaag wordt vloeistof onder de poliep gespoten, zodat er ruimte ontstaat waarin de MDL-arts kan snijden. De MDL-arts kan hierdoor met behulp van een klein mesje het afwijkend weefsel lossnijden van de spierlaag. Zie ook de schematische weergave van de opeenvolgende stappen van de ESD in de onderstaande afbeeldingen.

Door deze behandeling kan het afwijkend weefsel in zijn geheel verwijderd worden, waardoor de patholoog ook duidelijker kan onderzoeken om welk type afwijking het gaat en of de afwijking in zijn geheel is verwijderd.

De dag van het onderzoek

Voorbereiding

Het is belangrijk dat uw darm goed schoon is, zodat de arts het afwijkende weefsel goed kan beoordelen tijdens de behandeling. De voorbereiding is hetzelfde als bij een colonscopie. Zie patiëntenfolder: colonscopie met poliklinische voorbereiding. Omdat het onderzoek wat langer kan duren dan een colonscopie en het belangrijk is dat u zich zo goed mogelijk kunt ontspannen, krijgt u een slaapmiddel toegediend. Zie ook de patiëntenfolder: sedatie.  Lees daarom ook de patiëntenfolders ‘colonscopie met poliklinische voorbereiding’ en ‘sedatie’ goed door en pas de instructies in deze folders toe.

De instructies kort op een rijtje:

  • Regel iemand die u op kan halen na de behandeling. Dit i.v.m. de gegeven sedatie. Zie de patiëntenfolder:
  • Neem extra verschoning mee naar het ziekenhuis.
  • Haal tijdig uw recept voor de laxeermiddelen op bij uw apotheek. Zie patiëntenfolder: colonscopie met poliklinische voorbereiding.
  • Stop één week voor de geplande datum met staaltabletten.
  • Vier dagen voor de behandeling wordt u in de ochtend gebeld door de planner-SBA om te checken of u ook alle medicatie in huis heeft en of alles duidelijk is over de behandeling. Medische vragen kunt u stellen aan uw arts.
  • Start drie dagen voor datum onderzoek met het vezelarm dieet. Zie patiëntenfolder: colonscopie met poliklinische voorbereiding.
  • Neem twee dagen voor onderzoek om 18.00 uur de bisacodyl tabletten in. (Recept heeft u gekregen tijdens het regelen van datum behandeling).
  • Check de dag voor behandeling, wat u nog mag eten en start met het laxeerschema Afhankelijk van tijd behandeling volgt u schema 1 of 2. Wijze klaar maken, toedienen en adviezen hierin: Zie patiëntenfolder: colonscopie met poliklinische voorbereiding.
  • Tot drie uur voor het onderzoek moet het laxeerschema wat u volgt klaar zijn. Zie patiëntenfolder: colonscopie met poliklinische voorbereiding.
  • Tot twee uur voor de behandeling mag u nog water drinken. Hierna mag u niets meer drinken of eten.

Bespreek voorafgaande de geplande datum van de behandeling nog het volgende met uw arts:

  • Welke medicijnen u mag doorgebruiken/moet aanpassen of moet stoppen voor de behandeling. Denk hierbij o.a. aan bloedverdunners of insuline.
  • Of u bekend bent met allergieën.
  • Of u een pacemaker/ICD heeft.

De behandeling

Ter voorbereiding van de behandeling wordt u opgenomen op de zaal van afdeling SBA. De verpleegkundige neemt met u nog enkele vragen door en doet de noodzakelijke voorbereidingen. Daar krijgt u een infuusnaald in uw onderarm. Hierdoor wordt de sedatie gegeven. Zie ook de patiëntenfolder: sedatie.

Verloop van de behandeling

De behandeling gebeurt op de scopiekamer. U ligt op uw linkerzijde, net als tijdens een colonscopie. Vlak voor de behandeling krijgt u de sedatie toegediend. Door de sedatie ervaren de meeste mensen de behandeling niet als vervelend. De MDL-arts brengt de scoop via de anus naar binnen en als de scoop op de juiste plaats is, wordt het afwijkend weefsel verwijderd. De behandeling duurt gemiddeld twee uur.

Na de behandeling

  • Verblijft u nog een uur op de zaal van afdeling SBA voor de nacontrole. Als deze goed is, mag u weer naar huis. Wanneer de arts anders bepaalt, kan de opnameduur langer zijn.
  • Gedurende de eerste uren kunt u nog last hebben van een opgeblazen gevoel en pijn in de buik. Dit komt door de opgeblazen lucht in de darm. Daarnaast kan er door de ontstane wond een stekende of trekkende pijn in de buik ontstaan. Deze vermindert meestal binnen drie tot vijf dagen. Hiervoor mag u vier keer 1000mgr Paracetamol gebruiken.
  • Eten en drinken: De eerste drie dagen wordt er geadviseerd om een licht verteerbaar dieet aan te houden. Een licht verteerbaar dieet is wat u ook gedurende drie dagen voorafgaand deze behandeling moest volgen. Zie de patiëntenfolder: colonscopie met poliklinische voorbereiding.

Uitslag

Bij een vervolgafspraak bespreekt uw arts de uitkomsten van de behandeling.

Complicaties

Bloeding

Tijdens de behandeling wordt er een wond gemaakt waardoor er een klein bloedvaatje geraakt kan worden. Als dit tijdens het onderzoek gebeurt, wordt dit direct behandeld. In zeldzame gevallen treedt de bloeding pas later op. U merkt dit door fors bloedverlies via de anus.

Perforatie

Een perforatie is een klein gaatje in de darm. Dit komt zelden voor (1 op de 100 patiënten). Wat u merkt is een toenemende buikpijn. Als dit gebeurt en u bent al thuis dan wordt er bekeken of u opgenomen moet worden. Mogelijk moet dit met een operatie verholpen worden.

Sedatie (slaapmedicatie)

Net als bij elk onderzoek waarbij slaapmedicatie wordt gegeven, bestaat er een zeer klein risico op het dalen van de zuurstofconcentratie en/of bloeddruk.

Wanneer moet u direct contact opnemen?

Doe dit bij toenemende buikpijn, koorts of fors bloedverlies via de anus. Op werkdagen tussen 8.30 en 17.00 uur kunt u contact opnemen met de afdeling SBA via telefoonnummer 088 125 52 50. Op feestdagen, in de weekenden en tussen 17.00 en 8.30 uur kunt u bellen naar de receptie van Adrz via 088 125 00 00.  Zij verbinden u door met de Spoedeisende Hulp.

Als er tussen de datum wanneer de afspraak is gemaakt en de datum van de behandeling verandering in uw gezondheid is opgetreden (bijvoorbeeld dat u moet starten met bloedverdunners of een pacemaker of een ICD krijgt), dan kunt u bellen naar ons via het nummer 088 125 52 50. Dit nummer kunt u ook bellen als er dringende redenen zijn om niet naar uw afspraak te komen. Hierdoor kan er dan een andere patiënt in uw plaats gepland worden.

Contact

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of ontstaan er na de behandeling onverhoopt problemen waarover u zich zorgen maakt, dan kunt u bellen naar de Scopie Behandel afdeling via 088 125 52 50. Buiten werktijden kunt u bellen naar de Afspraakcentrale van Adrz via 088 125 00 00. Zij verbinden u door met de betreffende afdeling.

Wilt u een afspraak maken, annuleren of verzetten? Neem dan contact op met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00 of via het contactformulier. Annuleren moet tenminste 24 uur voor het onderzoek. In uw plaats helpen we graag een andere patiënt.