Nieuw! Luister nu aflevering 4: Zorg voor kanker van onze podcastserie Zorgopname!

Deze folder geeft u informatie over fotodynamische therapie (PDT) bij Morbus Bowen. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan beschreven.

Algemene informatie

Fotodynamische therapie is een behandeling waarbij de aangedane huidcellen extreem gevoelig gemaakt worden voor zichtbaar licht. Na belichting worden selectief de aangedane cellen aangetast waardoor deze afsterven. Na enkele weken worden deze vervangen door nieuwe, gezonde huidcellen.

De ziekte van Bowen (latijnse naam: Morbus Bowen) is een afwijking waarbij in de opperhuid afwijkende cellen bevinden. Het wordt beschouwd als een voorstadium van een plaveiselcelcarcinoom. Morbus Bowen ziet er uit als een rood, vaak iets schilferend plekje, dat vrij scherp van de gezonde huid is afgegrensd. Meestal geeft een Morbus Bowen geen klachten van jeuk of pijn. Ze worden vooral gezien op delen van de huid die regelmatig aan de zon zijn blootgesteld, zoals de handruggen, onderarmen, onderbenen en het gelaat. In sommige gevallen wordt intensieve bevriezing met vloeibare stikstof of een celdodende crème (5-fluorouracil crème, imiquimod crème) toegepast. Morbus Bowen kan ook onder plaatselijke verdoving chirurgisch worden verwijderd (excisie). In uw geval is gekozen voor fotodynamische therapie, vooral vanwege de gunstige combinatie van effectiviteit, de selectiviteit (gezonde huid wordt niet aangetast) en het cosmetische resultaat.