Nieuw! Luister nu aflevering 5: Zorg voor je suikerspiegel van onze podcastserie Zorgopname!

Deze folder geeft u informatie over fotodynamische therapie (PDT)  bij superficieel basaalcelcarcinoom (BCC). Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan beschreven.

Algemene informatie

Fotodynamische therapie is een behandeling waarbij de aangedane huidcellen extreem gevoelig gemaakt worden voor zichtbaar licht. Na belichting worden selectief de aangedane cellen aangetast waardoor deze afsterven. Na enkele weken worden deze vervangen door nieuwe, gezonde huidcellen. In de meeste gevallen wordt een BCC onder plaatselijke verdoving chirurgisch verwijderd (excisie). In sommige gevallen wordt intensieve bevriezing met vloeibare stikstof, radiotherapie (bestraling) of een celdodende crème toegepast. In uw geval is gekozen voor fotodynamische therapie, vooral vanwege de gunstige combinatie van effectiviteit, de selectiviteit (gezonde huid wordt niet aangetast) en het cosmetische resultaat.

Bij bepaalde vormen van BCC is een chirurgische ingreep nodig. Deze therapie is niet voor elke vorm van huidkanker geschikt.