Deze folder geeft u informatie over een gastroscopie. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan beschreven.

Wat is een gastroscopie?

Tijdens een gastroscopie wordt er met een gastroscoop, dit is een buigzame soepele slang die bestuurbaar is, gekeken in de slokdarm, maag en twaalfvingerige darm, om er achter te komen wat de oorzaak van uw klachten is. Op deze manier kan de arts ontstekingen, zweertjes en gezwellen waarnemen en de oorzaak van bloedingen opsporen. Bepaalde kleine ingrepen kunnen uitgevoerd worden door een instrument door het kanaal van de scoop te schuiven. Zo kan de arts stukjes weefsel voor onderzoek wegnemen (biopten), vernauwingen opheffen, poliepen weghalen en bloedingen stelpen. Deze ingrepen zijn niet pijnlijk.

Het onderzoek

Eventuele vragen kunt u voor of na het onderzoek stellen. Als u een gebitsprothese heeft, moet u deze in de onderzoekskamer vóór het onderzoek uitdoen. Als u nog in het bezit bent van uw eigen tanden, krijgt u een bijtring in uw mond. Dit om te voorkomen dat u (per ongeluk) in de scoop bijt. Voor het onderzoek wordt uw keel verdoofd door middel van een spray. U ligt op uw linkerzijde op de onderzoektafel. De scoop wordt door de mond naar binnen geschoven en via de slokdarm naar de maag en de twaalfvingerige darm geleid. De arts geeft u aanwijzingen om de scoop in te slikken. Het eerste stukje kan een vervelend gevoel geven. U kunt tijdens het onderzoek gewoon ademen, maar niet praten. Tijdens het onderzoek wordt lucht via de scoop ingeblazen. Het kan zijn dat u daarvan moet boeren. Het eigenlijke onderzoek duurt ongeveer vijf tot tien minuten.