Deze folder geeft u informatie over een behandeling met een gipsbroek bij kinderen. Het is goed u te realiseren dat de situatie anders kan zijn dan beschreven.

Synthetisch gipsverband

Uw kind krijgt een gipsbroek. Dit kan om verschillende redenen noodzakelijk zijn. Meestal betreft het een dysplastische heup (=onderontwikkeld heupgewricht), aan een of beide kanten. Een of beide benen kunnen worden gegipst. Het gips loopt vanaf de buik tot de knie, enkel of de tenen. De orthopeed bespreekt met u wat het beste past bij het probleem dat uw kind heeft. Een gipsbroek bij baby’s wordt in de regel op de OK, onder narcose, aangelegd. Vaak wordt vooraf een arthrogram gemaakt. Dit is een röntgenonderzoek waarbij met behulp van contrast de positie van de heupkop zichtbaar wordt gemaakt.

De gipsbroek zelf is meestal vervaardigd van een synthetisch gipsverband, wat desgewenst een kleurtje kan hebben. Het zorgt ervoor dat de heupkop stevig op zijn plaats in de heupkom blijft. Het zit vanaf de taille tot de knie, enkels of tenen en heeft een uitsparing in het kruis. Soms plaatst de gipsverbandmeester een stokje tussen de benen voor de stevigheid. De gipsbroek wordt meestal aangelegd voor een periode van drie maanden. Na zes weken volgt meestal een wissel.

Verzorging

Gezien de breedte van de heupen in een gipsbroek is het vervoer met een Maxi Cosi erg moeilijk. De Vereniging Aangeboren Heupafwijkingen (VAH) heeft een oplossing voor dit praktisch probleem. Zie websites in de folder hieronder!

Om te voorkomen dat het gips nat en vies wordt, kunt u het best speciale inlegluiers gebruiken (Tena of Depend). Deze luiers zijn verkrijgbaar bij apotheek of drogist. Misschien kunt u ook een aanvraag indienen bij de zorgverzekeraar voor de aanschaf van overmaat luiers. Vraag dit in ieder geval na bij uw eigen zorgverzekeraar.

De luiermaat is afhankelijk van de grootte van uw kind en de afmeting van de uitsparing in het gips. Schuif de inlegluier vóór en achter onder het gips. Hier overheen komt een gewone broekluier. Het is raadzaam om de zijkanten van de broekluier naar binnen te vouwen, onder het gips. Verder is het van belang uw kind regelmatig te verschonen.

Ondanks al deze voorzorgsmaatregelen is het niet altijd te vermijden dat het gips nat wordt. In dat geval is droogföhnen op een lauwe stand de beste oplossing. De verzorging vraagt veel van de ouders. Het is van groot belang dat u instructies goed uitvoert. Het is namelijk niet mogelijk om het gips ‘even te wisselen’. Uw kind moet hiervoor namelijk opnieuw onder narcose.