Nieuw! Luister nu aflevering 4: Zorg voor kanker van onze podcastserie Zorgopname!

Deze folder geeft u informatie over een H2-ademtest. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan beschreven.

H2-ademtest

Met een H2-ademtest wordt onderzocht in hoeverre de darmen in staat zijn om koolhydraten (lactose/lactulose/fructose/glucose) af te breken en op te nemen in het bloed. Als dit niet goed gaat, komen deze suikers in onveranderde vorm in de dikke darm terecht. Onder invloed van de dikkedarmbacteriën vindt er een gistingsproces plaats waarbij er waterstofgas (H2) wordt gevormd. Dit gas wordt door de darmwand opgenomen in het bloed en verlaat het lichaam met de uitademingslucht. Tijdens het onderzoek wordt bekeken hoeveel waterstofgas er zich in de uitademingslucht bevindt. Een H2-ademtest is een volkomen pijnloos en onschadelijk onderzoek. Het onderzoek wordt uitgevoerd door een doktersassistent(e).

Het onderzoek

Tijdens het onderzoek wordt u gevraagd door een pijpje te blazen. Bij het blazen is het belangrijk dat er langzaam en zo lang mogelijk wordt uitgeademd. Het apparaat meet meteen het H2-gehalte in de uitademingslucht. Nadat u de eerste keer heeft geblazen, krijgt u een drankje waarin lactose, lactulose, fructose of glucose is opgelost. Hierna wordt nog vijf maal de uitademingslucht onderzocht. Dit gebeurt op vaste tijdstippen tot twee uur na het drinken van het drankje. Tijdens de tussenliggende periodes mag u de afdeling verlaten, maar u mag niet eten en roken. U mag wel wat water drinken of thee zonder suiker en melk. Wanneer de tussentijdse uitslagen al voldoende informatie geven, is het niet altijd nodig dat het hele onderzoek wordt afgemaakt. De doktersassistent(e) die het onderzoek uitvoert, informeert u hierover. Bij sommige mensen kan het drankje diarree of winderigheid veroorzaken. Hierover hoeft u niet ongerust te zijn. De diarree verdwijnt meestal binnen enkele uren.