In overleg met uw behandelend arts is besloten dat u een darmoperatie zult ondergaan (resectie). In deze folder leest u meer over de operatie, de voorbereiding op de operatie, de opname en de nazorg. De informatie is bedoeld voor u en uw naasten, als aanvulling op het gesprek met uw verpleegkundig specialist en chirurg.

Doel operatie

Het verwijderen van een coloncarcinoom (kanker van de dikke darm) is het doel van de operatie. De tumor kan in alle delen van de darm voorkomen.In uw geval zit de tumor in het rechtergedeelte van de dikke darm (op het plaatje links). Er is meestal geen stoma nodig bij deze operatie. Tijdens de operatie wordt de tumor met omringend weefsel en lymfeklieren verwijderd. De chirurg zal altijd proberen om de twee uiteinden van de darm aan elkaar te hechten. Deze verbinding heet een anastomose. Soms is het nodig een (tijdelijke) stoma aan te leggen, al is dat bij deze operatie een uitzondering. Tijdens de operatie krijgt u antibiotica toegediend om de kans op een infectie te verkleinen.

Kijkoperatie

De operatie wordt in principe uitgevoerd via een kijkoperatie. Met deze operatietechniek worden via meerdere kleine gaatjes in de buik instrumenten en een camera ingebracht. Het camerabeeld is in de operatiekamer op verschillende schermen sterk vergroot te zien. De voordelen van kijkoperaties zijn:

  • minder bloedverlies tijdens de operatie
  • minder pijn na de operatie
  • minder kans op complicaties, zoals wondinfectie, longontsteking en zwakte van de buikwand
  • fraaier cosmetisch effect
  • sneller herstel en dus sneller naar huis

Soms is een kijkoperatie minder geschikt door andere aandoeningen of eerdere operaties. Soms is het zo dat er tijdens een kijkoperatie besloten wordt om toch over te gaan op een klassieke operatie waarbij er een grote incisie (snee) wordt in de buik wordt gemaakt. Een reden hiervoor is bijvoorbeeld een verkleving.